Hopp til innhold

Det amerikanske forsvaret: Manning står bak krigslekkasjen

Amerikanske etterforskere har funnet konkrete bevis for at 22 år gamle Bradley Manning står bak lekkasjen av 92.000 krigsdokumenter fra Afghanistan-krigen.

Bradley Manning

Etterforskere har funnet bevis for at Bradley manning står bak lekkasjen av krigsdokumenter som Wikileaks publiserte på søndag.

Foto: Ap

Det sier en kilde i det amerikanske forsvaret til den amerikanske avisen Wall Street Journal.

Les også: Dette kan være mannen bak krigslekkasjene

Bradley Manning

Bradley Manning er allerede arrestert i Irak for å ha lekket andre opplysninger.

Foto: Ap

Skal ha lastet ned dokumentene

Etterforskerne har undersøkt PC-er som tilhører Manning, og skal ifølge den amerikanske avisen ha funnet bevis for at han har lastet ned de omstridte krigsdokumentene.

Dokumentene ble publisert på Wikileaks og hos the New York Times, the Guardian og Der Spiegel på søndag, og gir et bilde av krigen fra 2004 til 2009.

Ifølge talsmann Robert Gibbs i Det hvite hus er ikke dokumentene «akkurat som offisielle dokumenter fra Pentagon», men det går an å lese dokumentene for å få et levende bilde av hvordan soldatene i Afghanistan opplever krigen på bakken.

Undersøker om Manning har hatt hjelpere

Det er ikke kjent nøyaktig hvilke bevis etterforskerne har for at Manning ga dokumentene til Wikileaks. Det undersøkes også hvem som eventuelt kan ha hjulpet Manning med å lekke fra dokumentene.

Både FBI og det amerikanske justisdepartementet hjelper forsvaret i etterforskningen.

Forsvaret undersøker også PC-ene til Manning for å finne ut hvilke andre opplysninger som Wikileaks nå kan sitte på, etter at de på søndag publiserte omtrent 76.000 av 92.000 dokumenter. Det er altså fremdeles over 15.000 dokumenter som offentligheten ikke har fått sett ennå.

Wikileaks holder tilbake de siste dokumentene for å bli sikre på noen av detaljene som står skrevet. Ifølge Wikileaks-grunnlegger Julian Assange er det flere bevis på krigsforbrytelser i dokumentene .

– Lekkasjen setter mennesker i fare

Ifølge det amerikanske forsvaret er det i papirene navn på mennesker som allerede har hjulpet soldatene med etterretning, og de mener at denne informasjonen kan utgjøre en fare for disse personene.

Forsvarsminister Robert Gates skal ifølge Wall Street Journal være opprørt over lekkasjen, og det er planlagt en pressekonferanse senere.

Manning ble umiddelbart mistenkt etter lekkasjen, og skal ha sagt til en bekjent at han har fått tak i lignende dokumenter fra Irak.

Avslørt av hacker

22-åringen ble tidligere denne måneden tiltalt av militæret for å ha filmet og publisert en video av hemmelig materiale. Ifølge forsvaret publiserte Wikileaks også denne videoen, som viser et amerikansk helikopter som skyter mot mennesker i Bagdad. To journalister fra nyhetsbyrået Reuters og sju andre personer ble drept i hendelsen.

Etterforskerne fikk Manning i søkelyset i mai, da Adrian Lamo, hans bekjente som tidligere hadde operert som hacker, opplyste til myndighetene at Manning trolig hadde stjålet hemmeligstemplede dokumenter.

I løpet av flere samtaler de to hadde på nettet, avslører Manning at han har gitt dokumentene til Wikileaks, skriver Wall Street Journal.

Manning jobbet i de amerikanske etterretningskontorene i Bagdad før han ble arrestert.

SISTE NYTT

Siste nytt