Hopp til innhold

Passasjerene har fått svar på prøvene: Ingen har koronaviruset

Tre passasjerer fra MS «Midnatsol» ble torsdag testet for koronaviruset. Alle testet negativt. Men én av dem skal testes en gang til, for sikkerhets skyld.

MS Midnatsol

TO PASSASJERER MED SYMPTOMER: De to er sendt i land i Trondheim fra MS «Midnatsol» for koronatest. Her ligger skipet ved kai i Bodø. Dette gikk i vanlig rutetrafikk, og var altså ikke et ekspedisjonscruise.

Foto: Vidar Knai / SCANPIX

Torsdag varslet Hurtigruten at to passasjerer fra MS «Midnatsol» var sendt i land i Trondheim med symptomer på Covid-19.

De ble testet, og sendt i karantene på hotell i Trondheim. Også en tredje person med symptomer ble testet, og satt i karantene om bord.

Torsdag ettermiddag kom svarene: Alle er negative.

Vil teste én av passasjerene en gang til

– Den ene tenker vi å teste en gang til, for å være på den sikre siden. Symptomene gjorde oss såpass mistenksomme. Men testene er veldig gode, så risikoen for at dette er falsk negative prøver er ikke så stor, sier smittevernoverlege i Trondheim kommune, Tove Røsstad.

Prøvene ble høyt prioritert, på grunn av de mulige konsekvensene for smitte om bord.

Koronautbrudd på Hurtigruten

71 personer som har vært om bord på Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS «Roald Amundsen» er smittet av koronaviruset covid-19.

Hurtigruteskipet MS «Midnatsol» la torsdag til kai i Trondheim.

Hurtigruten og Trondheim kommune bekreftet at to passasjerer ble sendt i land og tatt imot av helsepersonell på kaia.

– I samråd med smittevernoverlegen i Trondheim har vi sendt i land to passasjerer fra MS «Midnatsol» som har sykdomssymptomer. De to har vært i isolasjon om bord. De blir nå håndtert med alle forholdsregler og vil bli testet for Covid-19, skrev Tarjei Kramviken, kommunikasjonsrådgiver i Hurtigruten, i en e-post til NRK.

Var i karantene på hvert sitt hotellrom

Kommuneoverlege Røsstad sier til NRK at meldingen fra Hurtigruten lå på PC-en da de koblet seg på torsdag morgen. Da tok smittevernkontoret kontakt umiddelbart.

Hurtigruteskipet var ikke et såkalt ekspedisjonscruise, slik de andre skipene med koronasmittede har vært. MS «Midnatsol» går i vanlig rutetrafikk.

De to passasjerene som ble sendt i land var i samme reisefølge.

Totalt var de fem personer som reiste sammen. De tre andre har ingen symptomer, men ble satt i observasjonskarantene om bord, ifølge Hurtigruten.

Den tredje personen som ble testet reiste ikke i samme reisefølge. Vedkommende ble satt i karantene om bord, i likhet med en nærkontakt uten symptomer.

De øvrige passasjerene som ble satt i karantene i påvente av prøvesvarene er ikke lenger underlagt karantenebestemmelser.

Skipet dro videre sørover på tross av smittemistanke. Beslutningen skal ha blitt tatt i samråd med FHI.