Slik herjer uværet i Nord-Norge

Evakueringer, trafikkaos, stengte skoler og isolerte bygder – uværet herjer langs kysten av Nord-Norge. Folk bes om å være ekstra forsiktige.

Storm og kraftige vindkast i nord

Det blåser over et stort område: fra Spitsbergen til Nordland. Torsdag kveld treffer stormen Nord-Norge med full styrke.

Foto: earth.nullschool.net/skjermdump

Stormsenteret ligger nå omtrent midt over Bjørnøya, men beveger seg i full fart østover.

I kveld treffer stormen kysten av Nord-Norge med full styrke.

– Det er veldig kraftig vind mange steder allerede. Hele Nord-Norge vil ha mye vind helt frem til lørdag formiddag, sier vakthavende meteorolog ved værvarslinga for Nord-Norge Rune Skoglund.

Torsdag har det blåst opp fra liten til full storm i Nordland. I Troms og i Finnmark er det liten storm.

I hele Nord-Norge er det kraftig uvær i kveld. Flere bygder er isolert, og både Bodø og Tromsø har opplevd kraftig vind gjennom kvelden.

I hele Nord-Norge er det kraftig uvær i kveld. Flere bygder er isolert, og både Bodø og Tromsø har opplevd kraftig vind gjennom kvelden.

Torsdag kveld har meteorologen også oppjustert varselet for fredag:

Fra fredag ventes det økning til nordvestlig liten storm med lokalt kraftige vindkast på 30–35 meter per sekund i Troms, Vest-Finnmark og på Finnmarksvidda.

– Det er en storm med kraftige kast. Det er ikke uvanlig at vi har det, men nå blåser det over et stort område: fra Spitsbergen i nord til Nordland i sør, og med orkan på Spitsbergen, sier Skoglund.

Det vil bli lørdag før det gradvis gir seg, først i Nordland, og så vil vinden gradvis minke oppover i hele Nord-Norge.

Det ventes full storm enkelte steder i Nordland fram mot helga. Meteorologene har sendt ut farevarsel.

Det ventes full storm enkelte steder i Nordland fram mot helga. Meteorologene har sendt ut farevarsel.

Kraftige vindkast – orkan styrke flere steder

En orkan er en kraftig vind med en middelstyrke over 32,7 meter per sekund. En rekke steder i Nord-Norge er det målt så kraftige vindkast torsdag.

Hornsund på Svalbard hadde torsdag ettermiddag vindkast på opptil 45,2 meter i sekundet, ifølge Meteorologisk institutt.

Hamnefjell vindkraftverk i Finnmark har målt vindkast opp mot 37 m/s på formiddagen i dag, noe som er over orkan vindstyrke. Det blåste også orkan i kastene på Dikkevikfjellet i Berlevåg i Finnmark torsdag.

Det er også målt vindkast på 37 meter i sekundet på Tjeldsundbrua, og biler har periodevis blitt sluppet over i puljer.

Den kraftige vinden vil øke på torsdag ettermiddag, før den antas å være på sitt sterkeste mellom klokka 20 og 22 torsdag kveld.

Allerede i formiddag sendte Meteorologisk institutt ut farevarsel på oransje nivå både for svært kraftige vindkast over 40 meter i sekundet for Nordland og Svalbard torsdag kveld og fredag morgen.

Vindkart meterorologisk institutt

Den kraftige vinden antas å være på sitt sterkeste mellom klokka 20 og 22 torsdag kveld.

Foto: skjermdump

Stenger skoler, barnehager og hele Longyearbyen

I Nordland er flere skoler blitt stengt som følge av uværet. Blant annet sender Ramberg skole i Flakstad elevene hjem og vil også holde stengt fredag når vindstyrken skal nå opp i full storm.

Flere byer og småbygder i Finnmark har vært isolert på grunn av stengte veier.

I Finnmark har også hundeløpet Bæskades 300 som skulle gå av stabelen i helga blitt utsatt på grunn av uværet.

Også i Longyearbyen på Svalbard er skoler og barnehager stengt. Det samme gjelder det offentlige tjenestetilbudet, butikker, spiseplasser og andre tilbud. Sysselmannen oppfordrer folk til å holde seg innendørs.

Over 100 personer i Longyearbyen er evakuert fra hjemmene sine på grunn av sterk vind og stor snøskredfare.

... og stormen får store konsekvenser for trafikken

I Finnmark er E6 over Sennalandet igjen åpnet for trafikk. Klokken 21.00 er det bare ytterst på Magerøya og Fylkesveg 98 mellom Lakselv og Tana som er helt stengt.

Fire steder i Finnmark er kolonnekjørt: Ifjordfjellet, Bekkarfjord-Hopseidet, Kongsfjordfjellet og Båtsfjordfjellet.

I Troms skaper uværet kaos og lange køer i trafikken.

Der er alle hurtigbåter og mange ferger innstilt. Sandnessundbrua åpnes for busstrafikk, men det vil være følgeforsinkelser etter at brua har vært stengt, melder Troms fylkestrafikk.

Tromsø havn har rundt 150 båter ved kai. Mange av dem har søkt nødhavn på grunn av uværet til havs.

I Nordland har følgende veier blitt stengt torsdag kveld (20.00): Fylkesvei 812 Medby – Vesterli på strekningen Tuv – Medby. Fylkesvei 543 Jakobsbakken på strekningen Jakobsbakken – Sandnes fra Daja kryss. E6 Bergmyra, strekningen Narvik – Nordkjosbotn.

I Nordland står også svært mye av kollektivtrafikken stille. Flere av Widerøes flyavganger til og fra Lofoten er innstilt og hurtigruteskipet MS «Spitsbergen» dropper anløp av alle havner i Vesterålen og Lofoten.

Alle ferger mellom Bodø og Lofoten er også innstilt ut dagen, og det samme gjelder hurtigbåtrutene i Bodø og flere fergesamband i Salten og på Helgeland.

Både Widerøe og større fly har fått problemer i den sterke vinden. Thomas Cooks fly fra Gran Canaria til Evenes måtte snu i lufta, ifølge Harstad Tidende. Det skal være målt 54 m/s ved ene enden av rullebanen. Flyet gikk til Trondheim i stedet.

Pressetalsmann i Avinor Lasse Vangstein forteller at de har iverksatt høyeste beredskap og har alle mann i arbeid for å holde rullebanene i Nord-Norge åpne for flytrafikken.

– Men det er mye vær og kan tidvis hende at det ikke er mulig å operere. Vi har enkelte innstillinger, forsinkelser og følgeforsinkelser, sier Vangstein.

Tjeldsundbrua stengt

Når vinden overstiger 30 meter per sekund vil Tjeldsundbrua i Troms være stengt for trafikk. Det er tidvis torsdag målt vindkast over 37 meter per sekund.

Foto: Nils Mehren / NRK

Et uvær uten navn

Selv om det er meldt full storm i natt og i morgen, er det ikke snakk om ekstremvær. Uværet folk i Nord-Norge får føle på kroppen vil altså ikke få noe navn.

– Navn gis kun ved ekstremvær, og vi er et godt stykke derfra, sier vakthavende meteorolog John Austrheim.

Her kan du følge trafikken i Nord-Norge nå: