Hopp til innhold
En buss med 22 personer har velta i Hadsel i Nordland.
Foto: Jens Birkeland

Uvær i Nord-Norge

Oppsummert

Kraftig vind første til at to busser blåste av vegen i Nordland søndag. Uvær og snøskred har til strlmbrudd og en rekke stengte veier i Nordland og Troms og Finnmark.

 • Turister anmelder hytteeier etter at hytta blåste på havet

  Turistene er ikke imponert over de som satt opp hyttene der de bodde i Å i Lofoten. Nå anmelder de hytteeieren, etter at de ble blåst på sjøen mens de sov.

  Det er mistanke om at hyttene var for dårlig fundamentert og ikke tålte den sterke vinden.

 • Tusen skader etter stormen i Nord-Norge

  Så langt er det meldt inn rundt 1000 skader på bygninger og innbo etter stormen som særlig rammet Nord-Norge den siste uka.

  Erstatningene er anslagsvis på rundt 50 millioner kroner. Det viser tall fra forsikringsselskapene og Norsk Naturskadepool.

  Også på Vestlandet er det meldt inn skader, men det er flest og mest omfattende skader i nord.

  Det er fremdeles tidlig fase og skadebeløpene er ikke ferdig estimerte såpass få dager etter hendelsen. Tallene kan derfor endre seg i tiden som kommer.

  Det er mange takskader, blant annet er takplater og takstein tatt av vinden. Enkelte steder ble særlig rammet av vindens herjinger, og der blåste hele bygninger på sjøen.

  De som har fått skader må kontakte forsikringsselskapet sitt for å få hjelp.

  E10 Kåkern bru i Lofoten
  Foto: Statens Vegvesen webkamera
 • Etterforsker etter at sjøbod blåste på havet

  Politiet har starta etterforskning etter at fire utenlandske turister ble sendt til sykehus etter sjøboden de leide i Lofoten blåste på havet søndag kveld.

  – Vi oppretter sak på det, for å se om husene er bygd som de skal. Det er ikke normalt at slike ting skal blåse på havet. Vi har startet etterforskning, og så får vi se hva den viser. Men foreløpig vet vi ikke så mye, vi har nettopp begynt.

  Det sier politistasjonssjef Ketil Finstad-Steira til NRK. Han forteller at politiet så smått har begynt med avhør av de involverte.

 • Fly i Tromsø tatt av vinden under take-off

  Et fly som skulle til Oslo fra Tromsø ble søndag ettermiddag kansellert på grunn av sterk vind som førte til at flyet ble blåst inn i to markeringslykter på rullebanen, som det dro med seg.

  - Da flyet skulle takse ut for avgang kom det sidevind som tok tak i flyet og dro det ut på kanten av rullebanen, sier kommunikasjonsdirektør Karin Nyman i SAS til NTB.

  Flyet som egentlig skulle gå klokken 13:40, ble rammet av den kraftige sidevinden.

  Det var iTromsø som omtalte hendelsen først. Ifølge en reisende som var om bord i flyet, og som ikke ønsker å stå fram med navn, hadde flyet en hastighet på 100 kilometer i timen da vinden tok tak i flyet.

  Nyman sier til NTB at hun ikke kan bekrefte dette, og at de ikke vet hvilken hastighet flyet hadde.

  Til NRK sier Nyman sent søndag kveld at flyet holdt lav fart da det kom et svært sterkt vindkast fra siden som dyttet flyet overende. Det blir nå undersøkt av tekniker, men det er ikke noe som tyder på at det har blitt skadet, i følge Nyman.

  – Etter hendelsen avbrøt flyet avgangen, kjørte tilbake til gaten og tok av passasjerene. Det skal nå sjekkes av teknikere, men det virker foreløpig ikke som om det er noen skader på flyet, sier hun.

  Det er heller ikke meldt om personskader.

  Kommunikasjonsdirektøren understreker at flyet uansett skal sjekkes såpass grundig at det ikke vil fly mer søndag.

  – Vi kjemper for å få passasjerene videre med andre fly, men det er en utfordring, sier hun.

  Nyman forteller sent søndag kveld at de har lyktes med å få de fleste passasjerene på andre fly i kveld, noen i morgen, og noen få på tirsdag. De passasjerne som ikke kom seg av gårde i kveld, bor nå på hotell.

  Flyet som ble rammet av uhellet skal ikke fly mer i dag søndag. De har lyktes å flytte avgangene det aktuelle flyet skulle gjennomføre de nærmeste dagene til andre fly, slik at ikke ytterligere flygninger berøres, sier Nyman.

  Lufthavnsjef ved Langnes lufthavn, Ivar Helsing Schrøen, bekrefter hendelsen til NRK, men vil ikke kommentere den ytterligere.