Hopp til innhold
En buss med 22 personer har velta i Hadsel i Nordland.
Foto: Jens Birkeland

Uvær i Nord-Norge

Oppsummert

Kraftig vind første til at to busser blåste av vegen i Nordland søndag. Uvær og snøskred har til strlmbrudd og en rekke stengte veier i Nordland og Troms og Finnmark.

 • Strømbrudd i deler av Vest-Finnmark

  Area Nett AS melder på Facebook at de har flere driftsforstyrrelse på strømforsyningen til sine abonnenter på Rolvsøya, Ingøy og i Snefjord i Måsøy kommune. Det er også strømbrudd på Magerøya i Nordkapp kommune.

  – På grunn av nåværende værforhold er det ikke mulig å sende ut montører for feilretting. Vi blir å forsøke feilretting så raskt været tillater det, skriver Area Nett AS på sosiale medier.

  Vakta hos Area Nett AS opplyser til NRK at de jobber med å få tilført strøm til abonnentene på Ingøy og Rolvsøya med aggregat, men at det er utfordrende værforhold på Rolvsøya. Veiene på øya er også nedsnødd.

  På Magerøya i Nordkapp kommune prøver montørene å komme seg til bruddstedet med bistand fra brøytemannskapene og snøskuter.

  Klokken 22.00 sier vakta til NRK at de har fått opp strømaggregat på Rolvsøya, og har fått koblet inn en del av kundene der.

  På Magerøya driver montørene å feilsøker, men været gjør at det er veldig utfordrende.

  De røde sirklene viser de berørte områdene for utfallet på strømlinja i Måsøy og Nordkapp kommune på grunn av pågående driftsforstyrrelse på onsdag 14. februar 2024.
  Foto: Nettinord
 • Skred og vind stenger flere fylkesveier i Troms

  Fylkesvei 862 på Senja er stengt ved Bratthesten. Det er på strekninga mellom Senjahopen og Mefjordbotn. Årsaken er snøskred og fare for nye skred. Entreprenør og Statens vegvesen vil gjøre ei ny vurdering klokka 12 onsdag formiddag.

  Oppdatert kl. 11.13: Veien er åpnet.

  Varsom melder om faregrad 2 for snøskred.

  I samme kommune, i Rossfjord-området, er veien stengt på strekninga fylkesvei 7872 Skogheim – og fylkesvei 8560 Fredheim på grunn av uvær. Veien er ventet å forbli stengt til i kveld.

  Også fylkesvei 7778 er stengt mellom Ytre Kårvik og Skarsfjord på Ringvassøya i Tromsø kommune er stengt. Det på grunn av uvær. Foreløpig er veien stengt til klokka 14.

  Oppdatering 12.40: Veien er åpen.

  I Salangen er fylkesvei 7814 stengt mellom Bekkebotn og Haugli på grunn av at en bil har fått stans. Vegvesenet opplyser at det er fare for fokksnø på fylkesveien.

  Gjennom sine trafikkmeldinger opplyser Vegvesenet at det er fare for snøfokk og fokkskavler i veien en rekke steder i Nord-Troms.

  Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for kraftig vind i Nord-Troms og Finnmark.

  – Det gjelder til i morgen tidlig. Det er ventet sterk kuling utsatte steder, og vindkast opp i 32 m/s. I tillegg kommer det snøfokk med den sterke vinden. Det kan gi påvirkning på trafikken, sier vakthavende meteorolog Patrick Stoll.

  Trafikksentralen Nord gikk tirsdag ut og advarte om krevende kjøreforhold.

  Også i Finnmark er en rekke veier stengt.

  Skred stenger fylkesvei på Senja. Bildet er tatt på strekninga.
  Foto: Statens vegvesens webkamera
 • Flere veistrekninger i Finnmark er stengt til onsdag

  Statens vegvesen melder at E6 Sennalandet er stengt fram til onsdagsmorgen på grunn uvær.

  Det vil bli gjort en ny vurdering klokken 09.00 på onsdag om strekningen kan åpne igjen.

  Vegtrafikksentralen nord melder på X at alle fylkesveiene på Nordkinnhalvøya er stengt. Ny vurdering om veistrekningene blir åpnet igjen blir gjort på onsdag klokken 09.00.

  Fylkesvei 98 Ifjordfjellet er stengt fram til klokken 10.00 på onsdag. Da vil det bli tatt en ny vurdering om veien kan åpne igjen.

  Det er satt opp kolonnekjøring på fylkesvei 98 Børselvfjellet. Første kolonne går klokken 20.45 på tirsdag.

  E69 mellom Repvåg og Nordkapptunnelen er stengt. Det vil bli gjort en ny vurdering om strekningen kan åpne igjen klokken 06.00 på onsdag.

  Flere veistrekninger på Magerøya er stengt. Det vil bli gjort en ny vurdering om de kan åpne igjen klokken 08.00 på onsdag.

  Flere veistrekninger på Kvaløya i Hammerfest kommune er stengt på grunn av snøskred og uvær.

  I tillegg er fylkesvei 889 mellom Snefjord og Havøysund stengt på Porsangerhalvøya.

  Ras i Saragammen. SV e på stedet.

  Nye snøskred isolerer Hammerfest: – Var gått mye nærmere enn vi trodde!

  For femte gang i år er det gått snøskred over veien til Hammerfest. For Kristine og samboeren kom skredet denne gang litt for nært.

 • Fødende sendt med redningshelikopter i uværet

  Kommunikasjonssjef Eirik Palm ved Finnmarkssykehuset opplyser til lokalavisen Altaposten at tre pasienter ble sendt til Hammerfest sykehus i løpet av kvelden og natten under uværet på mandag 29. januar og tirsdag 30. januar,

  To av pasientene ble fraktet med helikopter og én med båt, og én av disse var en fødsel.

  – Men værsituasjonen var uvanlig utfordrende den aktuelle dagen og natten. Finnmarkssykehuset hadde forhøyet beredskapsnivået til gult nivå, med omgruppering av ressurser, alternative destinasjoner og alternativ transport, blant annet SAR Queen-maskinen, som er en viktig del av helseberedskapen i Finnmark, sier Palm til Altaposten.

  Kommunikasjonssjefen opplyser til lokalavisen at helikopteret bemannes av anestesileger fra helseforetaket.

  – Hvis det ikke er mulig med pasienttransport til Hammerfest, er Kirkenes ett av alternativene for pasienter og fødende.

  Ambulansehelikopteret i Kirkenes står på landingsplassen. Kirkenes sykehus i bakgrunnen.

  Lokalpolitikarar vil ha ro om akuttberedskapen i Kirkenes

  Måndag gjekk ikkje ambulanseflya i nord på grunn av uvêr. Lokalpolitikarar i Sør-Varanger seier det viser kvifor akuttberedskap ved Kirkenes sykehus er svært viktig.

 • Strømbrudd: Dette har du krav på i kompensasjon

  Titusenvis av nordmenn har vært uten strøm under ekstremværet «Ingunn». Varer strømbruddet lenge nok, har de krav på kompensasjon.

  Europower har laget en gjennomgang av regelverket for husholdningskunder som mister strømmen:

  * Dersom strømmen er borte i 12 timer, har kundene krav på 500 kroner i kompensasjon – såfremt strømbruddet ikke er kundens egen feil.

  * Deretter får kundene 40 kroner i timen for hver time strømmen er borte, altså 960 kroner i døgnet.

  Det betyr at hvis strømmen for eksempel er borte i fire døgn, slik det har vært flere steder, har kunden krav på 3860 kroner i refusjon.

  Til sammenligning var snittregningen til norske husholdninger for en hel måned med strøm i desember på mellom 2400 og 2800 kroner, ifølge Fornybar Norges strømprisindeks.

  Det finnes imidlertid noen begrensninger i refusjonsordningen, ifølge Europower.

  En kunde ikke kan få utbetalt mer etter strømbrudd enn det som er forventet nettleie for et år. I tillegg får fritidsboliger får kun en firedel av refusjonen til ordinære boliger.

  De siste dagene har det vært omfattende strømbrudd flere steder i landet som følge av uværet «Ingunn». I Trøndelag alene var opp mot 25.000 kunder berørt. (©NTB)

  Strømstolpene på Seiland i Hammerfest kommune ble tatt av vind.
  Foto: Arnt Harald Wang