Skipslegen meldte aldri om korona – UNN brukte to minutter på å slå alarm

Den ene skipslegen på ekspedisjonsskipet «Roald Amundsen» er fratatt legelisensen to ganger. Den andre legen hadde ikke norsk autorisasjon.

MS "Roald Amundsen"

MÅ HOLDE SEG I LUGAREN: Begge skipslegene på «Roald Amundsen» er nå bedt om å kun oppholde seg på lugaren. Legene er fritatt fra alt medisinsk arbeid om bord.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Legene på MS «Roald Amundsen» mente de syke om bord på skipet ikke viste tegn på koronaviruset.

På bakgrunn av symptomene de hadde, mente legene om bord at det ikke var grunn til å mistenke covid-19, har Hurtigruten tidligere sagt.

Men da pasientene kom til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), tok det likevel bare to minutter før helsepersonell der varslet kommunen om mulig smitte.

Nå er legene fritatt fra det medisinske ansvaret om bord.

– Ikke faglig forsvarlig

Kathrine Kristoffersen.

Kommuneoverlege i Tromsø Kathrine Kristoffersen.

Foto: Marita Andersen / NRK

– Tromsø kommune overtar fra nå ansvaret for den medisinske oppfølgingen av besetningen om bord. Helsepersonellet om bord er fritatt fra tjeneste, sa kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen under pressekonferansen torsdag.

Onsdag ble det gjort helseundersøkelser om bord på skipet. Da var de to skipslegene på befaring sammen med seks leger fra UNN, og Tromsø kommune.

Etter befaringen konkluderte kommunen med at de ikke var fornøyd med det medisinske samarbeidet om bord. De ba derfor Hurtigruten om å frita skipslegene fra deres arbeid og plassere dem på deres lugarer.

Under befaringen ble alle isolerte undersøkt. Flere var isolert fordi de har delt lugar med personer som har testet positivt.

– Mange av dem utviste symptomer på covid-19. Det var også personer i karantene som hadde symptomer på covid-19, sier Kristoffersen.

Tromsø kommune har derfor besluttet å teste mannskapene om bord på nytt.

Kommuneoverlegen i Tromsø beskriver samarbeidet de har hatt med helsepersonellet om bord som svært vanskelig.

Kathrine Kristoffersen prater om tjenestefrigjøring på skip.

Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen forteller hvordan kommunikasjonen med skipslegene har fungert: – Har ikke fått til et faglig forsvarlig samarbeid.

– Vi har erfart at vi ikke får til et samarbeid som vi anser som forsvarlig. Jeg kan ikke si at det er faglig uenighet, men vi har ikke fått til et samarbeid som vi kan anse som faglig forsvarlig om bord.

Hun utdyper:

– Det har vært vanskelig å få på plass klare avtaler for hvilke rutiner vi skal ha for klinisk observasjon av besetningen om bord.

Slik beskriver hun kommunikasjonen med Hurtigruten:

– Det startet som et vanskelig samarbeid. Det var uklart hvem vi kunne forholde oss til og hvem som hadde myndighet til å gjennomføre de tingene vi ble enige om. Per i dag har vi tillit til dem vi samarbeider med.

Videre forteller Universitetssykehuset Nord-Norge om faglig uenighet med det medisinske personellet om bord, i tiden før «Roald Amundsen» la til kai i Tromsø fredag i forrige uke.

Koronautbrudd på Hurtigruten

71 personer som har vært om bord på Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS «Roald Amundsen» er smittet av koronaviruset covid-19.

 • 17. juli 2020
  Den første seilasen

  MS «Roald Amundsen» forlater Tromsø. Skipet har med seg 209 passasjerer på det ukelange cruiset til Svalbard.

  Hurtigruten Roald Amundsen
  Foto: Hurtigruten
 • 21. juli 2020
  Sykdom i besetningen

  Folk i besetningen legges inn på skipshospitalet.

 • 24. juli 2020
  Tilbake i Tromsø

  MS «Roald Amundsen» returnerer fra Svalbard. Skipet setter kurs mot Svalbard nok en gang senere på dagen. Denne gangen er det 177 passasjerer om bord.

 • 29. juli 2020
  Første smittede

  En av passasjerene på den første seilasen får påvist koronaviruset. Vedkommende bor i Hadsel kommune i Nordland. Kommuneoverlegen tar kontakt med både Folkehelseinstituttet og Hurtigruten.

 • 29. juli 2020
  Varsler ikke

  Hurtigruten varsler ikke passasjerene som var med på den første seilasen, eller dem som nå er om bord i skipet, om smitten de er blitt kjent med. Selskapet konkluderer med at den syke passasjeren mest sannsynlig ikke ble smittet om bord.

 • 29. juli 2020
  – Ingen symptomer

  I ettertid forklarer kommunikasjonsrådgiver Tarjei Kramviken i Hurtigruten avgjørelsen om ikke å varsle slik: – Ingen andre gjester eller mannskap på de to seilingene hadde rapportert om symptomer eller sykdom. Andre i gjestens reisefølge har også testet negativt etter at de kom hjem fra turen med Hurtigruten.

 • 30. juli 2020
  Kontakt med UNN

  «Roald Amundsen» er på vei til Tromsø for andre gang. De er i dialog med Universitetssykehuset Nord-Norge. Fire av de ansatte om bord i skipet blitt syke, to av dem er lagt i isolasjon, men ifølge Hurtigruten er det ingen av dem som har symptomer som tyder på at de er smittet av koronaviruset. På UNN mener de det kan være snakk om koronasmitte.

 • 31. juli 2020
  Smitten blir kjent

  MS «Roald Amundsen» legger nok en gang til kai i Tromsø. De fire syke sendes til Universitetssykehuset Nord-Norge ved ankomst Tromsø. Der får de bekreftet at de er smittet av covid-19. UNN varsler Tromsø kommune.

  MS Roald Amundsen ved kai i Tromsø.
  Foto: Tora Kyllingstad / NRK
 • 31. juli 2020
  Setter i gang tiltak

  Hurtigruten setter i gang testing av de 160 ansatte som har jobbet på de to seilasene. De sender også ut varsling til alle de 386 passasjerene på de to seilasene og starter å teste passasjerer. Men mange av passasjerene på den siste seilasen har allerede forlatt skipet. Noen har begynt på hjemreisen sin. Andre er i god gang med å utforske Tromsø.

  Line Miriam Haugan testes for korona etter å ha vært på reise med MS Roald Amundsen.
  Foto: Linda Pedersen / NRK
 • 1. august 2020
  Omfanget øker

  Prøvesvarene begynner å tikke inn. Lørdag 1. august har 33 av de ansatte på MS «Roald Amundsen» fått bekreftet koronasmitte. Tallet øker etter hvert til 36 ansatte. 33 av dem kommer fra Filippinene, et land som er merket rødt av Norske helsemyndigheter i forbindelse med pandemien.

 • 1. august 2020
  – Kan jobbe i karantene

  Direktør i Hurtigruten Daniel Skjeldam forklarer at de ansatte fra Filippinene ble testet før de kom til Norge. Men at de kan jobbe på båten selv om de er i karantene, ifølge internasjonale regler.

  Oslo 20200801. Konsernsjef i Hurtigruten Daniel Skjeldam utenfor Havnelageret i Oslo i forbindelse med koronoautbrudd på Hurtigruten. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
  Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix
 • 1. august 2020
  69 kommuner varslet

  FHI begynner å få oversikt over passasjerene på de to seilasene MS «Roald Amundsen» hadde til Svalbard. 69 kommuner er varslet om at de kan ha innbyggere som er smittet av koronaviruset etter å ha vært på tur med Hurtigruten.

 • 2. august 2020
  Flere syke passasjerer

  Svarene på prøvene begynner å bli klare. Antallet smittede passasjerer øker til fire i løpet av søndag 2. august. Dermed er det totalt 40 personer som har blitt smittet av covid-19 på de to seilasene til MS «Roald Amundsen».

 • 2. august 2020
  Prøver å forklare

  Det blir stilt spørsmål til om Hurtigruten har brutt smittevernreglene i sin håndtering av saken. Direktør i Hurtigruten Daniel Skjeldam bekrefter at de ikke har fulgt FHIs retningslinjer for varsling. Han forklarer dette med rutinesvikt, og at beskjedene om smitte ikke havnet der de skulle med en gang. Videre sier Skjeldam at de følger internasjonale regler, og at de sier at folk kan jobbe på båt selv om de er i karantene.

 • 3. august 2020
  Stopper alle ekspedisjonscruisene

  Hurtigruten stopper all cruisevirksomhet med ekspedisjonsskip på grunn av smitteutbruddet på MS «Roald Amundsen». Dermed blir alle seilinger med MS «Roald Amundsen», MS «Fridtjof Nansen» og MS «Spitsbergen» (bildet) innstilt, både i og utenfor norsk farvann.

  MS Spitsbergen - 00.00
  Foto: NRK
 • 3. august 2020
  Nytt smittetilfelle

  Tromsø kommune informerer om status for smitten. De har fått ett nytt positivt tilfelle. Dermed er totalt 41 personer smittet på MS «Roald Amundsen». Videre forteller kommunen at de begynner å få kontroll på de passasjerene som fortsatt oppholder seg i Tromsø.

 • 3. august 2020
  E-poster blir offentlige

  Interne e-poster som NRK har fått innsyn i, viser hvordan Hadsel kommune i arbeidet med en pressemelding ønsket å koble en koronasmittet mann i kommunen til reiser med Hurtigruten. «Hurtigruten ønsker ikke at dette skal komme ut», skrives det blant annet i en e-post. Hurtigruten benekter at deres kommunikasjonsavdeling har vært i kontakt med smittevernlegen i Hadsel.

  e-post fra Hadsel til FHI
  Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/NRK/Montasje
 • 3. august 2020
  Fylkeslegen og politiet skal granske

  Politiet forteller at de starter etterforskning av saken. De skal se om det er gjort brudd på smittevernloven i håndteringen av smitten. Også fylkeslegen i Troms og Finnmark skal granske måten Hurtigruten håndterte koronautbruddet på MS «Roald Amundsen».

 • 3. august 2020
  Ikke syke likevel

  To av de ansatte på MS «Roald Amundsen» som først hadde fått et positivt svar på koronatestene sine har ved nærmere ettersyn vist seg å ikke være syke likevel.

 • 3. august 2020
  Nytt tilfelle blant passasjerene

  Tromsø kommune bekrefter mandag kveld at enda en av passasjer fra MS «Roald Amundsen» har fått bekreftet koronasmitte. Dermed er det totale antallet 34 ansatte og seks passasjerer fra skipet.

 • 4. august 2020
  Flere nye tilfeller

  Flere nye tilfeller av koronaviruset er bekreftet blant både besetning og passasjerene på «Roald Amundsen». Deriblant et ti år gammelt barn. Smittetallet er nå oppe i 44. 35 blant besetningen og ni passasjerer.

 • 4. august 2020
  Tester folk på MS «Fridtjof Nansen»

  Fire av besetningen på et av Hurtigrutens andre ekspedisjonskip, MS «Fridtjof Nansen», er i isolasjon med forkjølelsesymptomer. Selskapet tester alle de 162 ansatte, og oppfordrer de 172 passasjerene til å teste seg. Skipet er på cruise langs Norskekysten og skal etter planen seile tilbake til Hamburg. Passasjerene oppfordres til å holde seg på lugarene sine. Senere viser det seg at ingen om bord er koronasyke.

  Kleven Verft har levert ekspedisjonsskipet MS Fridtjof Nansen til Hurtigruten
  Foto: Photo Motion / Hurtigruten
 • 4. august 2020
  MS «Spitsbergen» på vei til Tromsø

  Universitetssykehuset Nord-Norge og Tromsø kommune forbereder seg på å ta imot ekspedisjonskipet MS «Spitsbergen». Det er 134 personer om bord, 70 personer i besetningen og 64 passasjerer. Skipet fikk ikke lov til å legge til kai i Longyearbyen på Svalbard. Tromsø kommune sier at ingen får gå i land i byen før de har testet negativt på koronaviruset.

  Svalbard og MS Spitsbergen
  Foto: NRK
 • 5. august 2020
  Nytt tilfelle

  En mann i 70-årene fra Trøndelag får bekreftet koronaviruset. Mannen var passasjer på MS «Roald Amundsen». Senere på dagen kommer det oppdaterte tall smitten. Totalt er nå 37 ansatte og 16 passasjerer fra MS MS «Roald Amundsen» smittet.

 • 6. august 2020
  Må testes på nytt

  Tromsø kommune og UNN beslutter å overta det medisinske ansvaret på MS «Roald Amundsen». En befaring på skipet, som ligger til kai i Tromsø, viser flere personer med symptomer på koronaviruset. Skipslegene blir fritatt fra ansvaret.

  Roald Amundsen og Spitsbergen
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix
 • 6. august 2020
  Mulig smitte på nytt skip

  To passasjerer er fraktet i land fra MS «Midnatsol» med mistanke om koronasmitte. Skipet er en del av den tradisjonelle kystruta til Hurtigruten, ikke ekspedisjonsruta som de andre skipene er en del av.

  MS Midnatsol
  Foto: Vidar Knai / SCANPIX
 • 6. august 2020
  Flere nye smittede

  Prøvene fra MS «Roald Amundsen» er klare. Det er bekreftet fire nye tilfeller blant besetningen. Dermed er 41 ansatte i rederiet nå smittet. Samtidig stiger antallet smittede passasjerer til 21.

 • 6. august 2020
  Ingen smittede på de andre skipene

  Prøvene fra MS «Fridtjof Nansen» og MS «Spitsbergen» bekrefter at ingen på de to ekspedisjonskipene er smittet av koronaviruset.

 • 6. august 2020
  Tar over ansvaret

  Tromsø kommune tar over ansvaret for den medisinske oppfølgingen av besetningen om bord på MS «Roald Amundsen». Legene på skipet mente de syke om bord ikke viste tegn på koronaviruset, men da pasientene kom på sykehus tok det bare to minutter før helsepersonell varslet kommunen om mulig smitte.

 • 7. august 2020
  Inge syke på «Spitsbergen»

  Ingen om bord på MS «Spitsbergen» er smittet av korona. Eli Andås og Helge Fjermeros er de første som får forlate skipet.

  Eli Andås og Helge Fjermeros fikk som de første av 64 passasjerer slippe ut av MS Spitsbergen.
  Foto: Gunnar Grindstein / NRK
 • 20. august 2020
  Alle er testet

  Alle som var om bord på MS «Roald Amundsen» har fått sine prøvesvar. Totalt ble 71 personer smittet av koronaviruset. 29 passasjerer og 42 ansatte.

 • 24. august 2020
  Alle er friske

  Beskjeden om kommer om at alle de 42 ansatte på «Roald Amundsen» som var smittet nå er friske.

  Katrine Wennevold
  Foto: Rune N. Andreassen / NRK
 • 28. august 2020

  MS «Roald Amundsen» forlater Tromsø. Skipet ar ligget til kai i byen i nesten en måned etter koronautbruddet.

  Roald Amundsen forlater Tromsø
  Foto: Lisa Rypeng / NRK
 • 01. september 2020
  Knusende rapport

  Sjøfartsdirektoratet offentliggjør sin rapport etter å ha gransket Hurtigrutens håndtering av koronautbruddet. Rapporten er knusende. Det viser seg blant annet at rederiet ikke gjorde nye risikovurderinger, at mistanke om smitte ikke ble varslet, at smitte og mistanke om smitte ikke ble loggført og at skipet ikke hadde hadde utstyr for testing av covid-19 om bord.

 • 17. september 2020
  Nok en knusende rapport

  Hurtigruten presenterer sin egen granskingsrapport etter utbruddet. Dommen er knusende, både når det kommer til vurdering av smitterisiko, organisering i selskapet, og ikke minst håndteringen av situasjonen om bord.

  Daniel Skjeldam
  Foto: Terje Pedersen / Scanpix
 • 17. september 2020
  Skjeldam svarer ikke

  Konserndirektør i Hurtigruten Daniel Skjeldam stiller opp i Dagsnytt 18 på NRK. Han unnlater å svare på spørsmålene fra

Varslet etter to minutter

Det var torsdag kveld at en av skipslegene på skipet ringte 113. To av besetningen om bord på skipet var syke. Legene på skipet ville sende disse to til UNN ved ankomst Tromsø fredag morgen.

– Ved det første varselet ble ikke covid-19 nevnt. Men umiddelbart etter samtalen begynte våre fagfolk å diskutere om det kunne være snakk om slik smitte, forteller fungerende kommunikasjonssjef Jørn Resvoll ved UNN.

Senere på kvelden spurte UNN direkte om legene på «Roald Amundsen» mistenkte smitte.

– Det gjorde de ikke. Det var begrunnet i at de hadde to negative prøver fra tidligere. Til tross for dette ble våre folk mistenksomme. De kunne ikke utelukke covid-19 ut fra de symptomene de fikk presentert på telefon.

De to pasientene fra «Roald Amundsen» ankom UNN klokken 08.45 fredag morgen i drosje.

To minutter senere, klokken 08.47, tok sykehuset kontakt med Tromsø kommune for å varsle om mistanke om smitte om bord.

– Andre vurderinger

Direktør i Hurtigruten Daniel Skjeldam

Direktør i Hurtigruten Daniel Skjeldam har påtatt seg ansvaret for det som har gått galt under koronautbruddet på MS «Roald Amundsen». Her under en pressekonferanse mandag.

Foto: Annika Byrde / Annika Byrde

– På dette tidspunktet hadde mistanken om koronasmitte blitt stadig sterkere. Da vi fikk pasientene inn mente vi det var viktig og riktig å informere kommunen så fort som mulig. Det til tross for at vi der og da ikke hadde bekreftet prøvesvar, sier Resvoll.

Klokken 10.28 hadde de derimot fått svar på prøvene. De to pasientene fra MS «Roald Amundsen» var begge smittet av covid-19.

– Det tok dere to minutter å varsle kommunen om mulig smitte da dere fikk pasientene inn, og under to timer å få bekreftet koronasmitte. Har legene om bord på «Roald Amundsen» gjort en dårlig jobb?

– Saken granskes nå av både politi og fylkeslege. En vurdering av jobben som ble gjort på skipet får komme fra dem. Vi konstaterer bare at våre leger har gjort andre vurderinger enn det som ble gjort om bord på skipet, sier Resvoll.

NRK er kjent med at det er den norske legen som har snakket med UNN om tilstanden til de syke mannskapene torsdag kveld og natt til fredag.

NRK kjenner den norske skipslegens identitet og har vært i kontakt med han. Han har blitt fratatt autorisasjonen til å praktisere som lege to ganger, viser innsyn NRK har fått hos Helsetilsynet.

Den samme legen er den som har hatt kontakt om den medisinske situasjonen om bord med Tromsø kommune.

Omstridt legepraksis

Mer enn 50 personer er nå smittet av koronaviruset etter å ha vært om bord på «Roald Amundsen».

Direktør i Hurtigruten, Daniel Skjeldam, har hele tiden sagt at de har tatt sine beslutninger med bakgrunn i de medisinske vurderingene fra legeteamet om bord på skipet.

Skipet hadde to leger om bord. Den norske legen var innleid på kontrakt, og en lege og to sykepleiere fra Filippinene på kontrakt gjennom bemanningsbyrå, ifølge Hurtigruten.

Den norske legen ble sist fratatt autorisasjonen i 2007, viser dokumentasjon NRK har fått gjennom innsyn hos Helsetilsynet.

Men helsepersonell kan søke om å få autorisasjonen tilbake, noe legen fikk i januar 2008. Som nevnt tidligere har lege også mottatt flere advarsler fra Helsetilsynet, og fikk sist en advarsel i 2015.

Til NRK sier han at han kun er fratatt autorisasjonen én gang.

NRK har fått opplysninger fra Helsetilsynet om at legen ble fratatt autorisasjon i 1996 og i 2007.

Når NRK torsdag spør den norske legen om Hurtigruten er informert om tidligere tap av autorisasjon, sier han:

– Jeg har ikke mistet autorisasjonen to ganger. Det har overhodet ingen ting med dette å gjøre. Det er uhensiktsmessig å dra dette inn, sier skipslegen til NRK. Han oppfordrer gjentatte ganger til å ta kontakt med Hurtigruten.

Stikkord for bakgrunnen for advarslene han tidligere har fått, og at autorisasjonen hans har vært trukket tilbake: ufullstendig, mangelfull journalføring og uforsvarlig legevirksomhet.

Den norske legen har ifølge Helsetilsynet ved anledninger utført helsebistand ut over det han er kvalifisert til.

Ifølge smittevernplanen for «Roald Amundsen» er det ansvarlig lege for fartøyet som er ansvarlig for å rekvirere koronatest, dersom noen blir syke.

Torsdag har også Tromsø kommune bekreftet overfor NRK at den filippinske legen om bord ikke hadde norsk autorisasjon.

NRK har flere ganger forsøkt å spørre Hurtigruten hvem av legene som var ansvarlig, i tråd med smittevernplanen, men har så langt ikke fått svar.

Motsatte seg anerkjent smitteteori

Skipslegene var også i kontakt med blant andre kommunelegen i Hadsel på onsdag. Kommunelegen mistenkte da at en av passasjerene fra den forrige seilasen kunne være smittet.

Både de og FHI anbefalte Hurtigruten å varsle både passasjerene som hadde vært om bord og de som nå var om bord om mulig smitte. Det ble ikke gjort.

Legene på MS «Roald Amundsen» mente at den smittede i Hadsel ikke kunne ha blitt smittet om bord på skipet. Dette til tross for at allment anerkjent teori tilsier at passasjeren kan ha båret smitte på seilasen.

Kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin og smittevernlege Martin L. Drageset i Hadsel

Kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin og smittevernlege Martin L. Drageset i Hadsel.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Varselet fra Hurtigruten ble først sendt ut på fredag, etter at rederiet hadde fått bekreftet covid-19-smitte om bord.

NRK har spurt den norske skipslegen om han var den ansvarlige legen om bord, i henhold til smittevernplanen. Da svarer han:

– Jeg vil ikke svare på det. Vi var to leger om bord. Dette må gå gjennom presseansvarlig i Hurtigruten.

På spørsmål om han kjenner seg igjen i beskrivelsen av samarbeidet med Tromsø kommune svarer han:

– Jeg vil ikke kommentere pressekonferansen, for den har jeg ikke hørt. Alt skal gå gjennom presseansvarlig i Hurtigruten.

Når NRK forsøker å spørre om hvorvidt han har tilstrekkelig kompetanse til å gjenkjenne symptomer på covid-19, avslutter han intervjuet og sier alle spørsmål skal gå gjennom Hurtigruten.

Leger i Hadsel kommune beskylder Hurtigruten for å forsøke å holde informasjon om koronasmitte ombord hemmelig. Konsernsjef Daniel Skjeldam måtte svare i Dagsrevyen.

Leger i Hadsel kommune beskylder Hurtigruten for å forsøke å holde informasjon om koronasmitte om bord hemmelig. Konsernsjef Daniel Skjeldam måtte svare i Dagsrevyen.

Stolte på legene

Lørdag var direktør i Hurtigruten Daniel Skjeldam gjest i Dagsrevyen. Der snakket han blant annet om rederiets tillit til det medisinske personellet om bord.

– Vi hadde ingen mistanke om covid-19-smitte. Vi har levd med covid-19 i en lang stund nå. Med den minste mistanke som symptomer på det, legger vi crewmedlemmer i isolasjon, forklarte direktør i Hurtigruten Daniel Skjeldam til Atle Bjurstrøm i Dagsrevyen på lørdag.

– Leger og sykepleiere om bord gjennomfører en vurdering av hvordan symptomene er, og om ansatte kan frigis fra isolasjon eller ikke. Det er en kontinuerlig medisinsk vurdering, sa Skjeldam videre.

Vurderingene ble tatt på tross av at det tidligere har vært skrevet mye om at covid-19 kan opptre med svært diffuse symptomer.

– Sier du at dere hører mer på legene om bord enn råd fra Folkehelseinstituttet og de som driver med smittevern profesjonelt? spurte Bjurstrøm.

– Vi er hele tiden nødt til å forholde oss til de medisinske rådene vi får om bord, svarte Skjeldam

Oslo 20200801. Konsernsjef i Hurtigruten Daniel Skjeldam utenfor Havnelageret i Oslo i forbindelse med koronoautbrudd på Hurtigruten. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Vi er veldig lei oss for det som har skjedd, har konsernsjef i Hurtigruten Daniel Skjeldam sagt etter koronautbruddet.

Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix

NRK har stilt en rekke spørsmål til Hurtigruten om skipslegene. Vi har spurt hvilken lege som har vært ansvarlig om bord i henhold til smittevernplanen for «Roald Amundsen», hvorvidt de kjente legenes bakgrunn og om Hurtigruten fortsatt har tillit til legene.

De viser til den pågående politietterforskningen og den eksterne granskingen Hurtigruten har bestilt.

– Vi skal komme til bunns i alt som har skjedd og være åpne og ærlige om de feilene vi har begått. Vi kan ikke svare på alle detaljer nå eller gå inn på spørsmål om enkeltpersoner så lenge det pågår etterforskning av det som har skjedd, sier Rune Thomas Ege.

At Tromsø kommune har overtatt det medisinske ansvaret om bord kommenterer pressevakt Øystein Knoph i Hurtigruten slik:

– Vi har valgt å etterkomme ønsket fra Tromsø kommune for å ivareta våre 160 ansatte om bord Roald Amundsen på en best mulig måte.

– Setter arbeidsplassene våre på spill

Jørn Lorentzen er hovedtillitsvalgt for de 800 ansatte i Hurtigruten som er medlemmer i Norsk Sjømannsforbund. Han sier han nesten ikke har ord for å beskrive hvor skuffet han er over ledelsens håndtering av denne saken.

Hovedtillitsvalgt

Jørn Lorentzen er hovedtillitsvalgt for de ansatte som er organisert i Norsk Sjømannsforbund.

Foto: Anja Ariel Tørnes Brekke / NRK

– Det viktigste Hurtigruten gjør nå er å faktisk ta ansvar. Og Hurtigruten må ta ansvar der ansvaret skal ligge, og det er ikke nederst, men øverst på stigen. Det er konsernledelsen som må ta det hele og fulle ansvaret for situasjonen som har oppstått.

Lorentzen sier mange ansatte nå frykter for jobbene sine og framtida til hele Hurtigruten etter det som har skjedd den siste uka. Det som nå kommer fram om helsepersonellet, gjør ikke saken bedre.

– Skipslegen gjør jobben han blir satt til, mer eller mindre. Dette er en lege som har vært brukt av Hurtigruten i flere år, så de kjenner jo bakgrunnen hans og de vet at han har mistet legelisensen tidligere.

Lorentzen er glad det settes igang en ekstern granskning.

– Det som er skremmende i dette er at vi har prosedyrene på plass, vi vet hvordan vi skal håndtere det og så feiler vi så totalt. Det er helt utilgivelig, sier han.

Status Norge

Sist oppdatert: 26.11.2020
2 827
Siste uke
123
Innlagt
316
Døde

Nyheter fra Troms og Finnmark

Gunnar Grindstein

Programleder Gunnar Grindstein gir deg nyhetene fra Troms og Finnmark

Programleder Gunnar Grindstein gir deg nyhetene fra Troms og Finnmark