Hopp til innhold

Hurtigruten etter e-post-avsløring: – Vi har sviktet

E-poster viser hvordan Hurtigruten prøvde å hindre Hadsel kommune fra å koble koronasmitte til Hurtigruten-skip. Hurtigruten innrømmer nå at de har sviktet.

E-post fra Hadsel til FHI.

I en e-post fra smittevernlegen i Hadsel kommune til Folkehelseinstituttet skrives det blant annet at Hurtigruten ikke ønsker at det skal komme ut. NRK har gjort uthevelsene.

Foto: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX/NRK/MONTASJE

Interne e-poster som NRK har fått innsyn i viser hvordan Hadsel kommune i arbeidet med en pressemelding ønsket å koble en koronasmittet mann i kommunen til reiser med Hurtigruten. Men etter dialog med Hurtigruten, ble denne informasjonen utelatt.

E-postene viser at kommunelegene i Hadsel ville sende pressemelding om den mulige smitten om bord på MS «Roald Amundsen». I e-postene fremgår det blant annet at rederiet skal ha ønsket å unngå at dette ble tatt med.

«Hurtigruten ønsker ikke at dette skal komme ut», skrives det blant annet i en e-post.

Hurtigruten har tidligere uttalt at de trodde situasjonen var under kontroll, og derfor droppet å varsle de andre passasjerene.

Hurtigruten: Avviser at de har holdt noe skjult

Nå innrømmer Hurtigruten at de har sviktet.

– Vi har svikta. Vi har gjort feil. Manglende og for dårlig informasjon internt i selskapet har ført til at vi ikke har klart å ha en så god og åpen dialog utad som vi ønsker, sier konsernsjef Daniel Skjeldam, som likevel avviser at de har forsøkt å holde noe skjult.

– Men hadde vi hatt bedre kontroll så hadde vi unngått smitte og vi hadde heller ikke sluppet gjestene på land, sier han.

Nordlys skrev om de interne e-postene mellom kommunen og FHI først.

Bent Høie: – Dette reagerer jeg kraftig på

Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier han reagerer kraftig på at Hurtigruten prøvde å holde smitten hemmelig fra offentligheten.

– Jeg fikk først informasjon om at de skulle sende ut informasjon til alle passasjerer og legge ut en nettsak på sine sider. Jeg fikk senere informasjon om at de kun ville sende ut informasjon til passasjerene, men ikke lage noen nettsak, det synes jeg var rart. Men da jeg på fredag fikk informasjon om at de ikke hadde gjort noen av delene overrasket det meg, sier Høie under regjeringens pressekonferanse mandag.

Hør Bent Høies kraftige reaksjon på håndteringen til Hurtigruten

Han forteller at tilliten til selskapet er svekket.

– Hurtigruten har vært en av pådriverne for at regjeringen skulle åpne for denne typen aktivitet, og gitt veldig overbevisende dokumentasjon på hvor seriøst de skulle ta dette, derfor er det synd at vi har kommet i denne situasjonen. Det er trist at vi er her nå, sier Høie

Han synes det er overraskende at de ikke fulgte FHI sine klare anmodninger om å varsle passasjeren.

– Jeg klarer rett og slett ikke å tro at man ikke velger å følge en så viktig anmodning, sier Høie til NRK.

Konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten sier at han har forståelse for at helseministeren reagerer og at han håper at de skal klare å bygge opp tilliten igjen.

– Var uenige om smitte på skipet

NRK har vært i kontakt med den smittede i Hadsel. Han er i fin form og på vei ut av isolasjon, men ønsker ikke å la seg intervjue av media.

Allerede onsdag fikk Hurtigruten beskjed om at en person som hadde seilt med ekspedisjonsskipet «Roald Amundsen» til Svalbard mellom 17. og 24. juli, hadde fått påvist smitte.

Dette bekreftet kommuneoverlegen i Vesterålen, Ingebjørn Bleidvin, overfor NRK fredag.

I en pressemelding mandag skriver kommuneoverlege Bleidvin og smittevernlege Martin L. Drageset i Hadsel at deres klare råd var å snarest mulig varsle alle passasjerer.

Drageset var den som holdt kontakten med rederiet og FHI.

– Vi anså det som svært sannsynlig at pasienten ble smittet om bord på ett av de to hurtigruteskipene vedkommende hadde tatt på reisen, sier de.

Kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin i Hadsel

– Det er en fryktelig trist sak for alle involverte. Først og fremst pasienter og pårørende, men også for Tromsø by og alle andre som er involvert, sier kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin i Hadsel.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

I meldingen skriver kommunelegene at kaptein og en av legene først var positive til å informere offentlig, men at det senere på dagen kom kontrabeskjed fra Hurtigruten.

– De var nå uenige i at vår pasient trolig hadde blitt smittet om bord. Vi formidlet tydelig at vi var uenige i dette, og at vi anså sannsynligheten for at vår pasient var smittet andre steder enn Hurtigruten som svært liten, om enn teoretisk mulig, sier Hadsel-legene.

«Vi formidlet tydelig at vi var uenige i dette, og at vi anså sannsynligheten for at vår pasient var smittet andre steder enn Hurtigruten som svært liten, om enn teoretisk mulig», skriver Bleidvin og Drageset.

– Enkel statistikk

Bleidvin forklarer slik hvordan de kunne være sikre:

– Det er enkel statistikk. Vi sitter på masse data om gjennomsnittlig inkubasjonstid for Covid-19. Vår pasient var om bord fra dag fem til dag 12 av inkubasjonstiden. Det er svært sannsynlig at han ble smittet i denne perioden.

Kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin og smittevernlege Martin L. Drageset i Hadsel

Kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin og smittevernlege Martin L. Drageset i Hadsel er begge krystallklare på at Hurtigruten burde varslet passasjerer og ansatte allerede forrige onsdag.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Hadsel kommune etterkom likevel Hurtigrutens klare anmodning om å ikke involvere dem på noen som helst måte i sin kommunikasjon rundt saken.

– Dette gjorde vi dels ettersom vi ikke hadde noen hjemmel til å pålegge Hurtigruten tiltak, og ettersom smittefaren var varslet de korrekte kanaler, og dels de personvernhensyn som er nevnt over.

– Svært lite sannsynlig med annen smittekilde

– Vi har senest i dag vært i kontakt med FHI, som bekrefter at det fra deres side ikke ble gitt råd om å informere passasjerer på andre skip enn MS «Roald Amundsen» om dette smittetilfellet. Det er fordi de anser det som svært lite sannsynlig at smittekilden er et annet sted enn MS Roald Amundsen, sier pressevakt Øystein Knoph.

Det er nå 17 dager siden denne gjesten forlot MS «Trollfjord».

– Vi har ingen opplysninger eller indikasjoner på at andre passasjerer eller mannskap som var om bord på reisen har symptomer på eller fått påvist Covid-19.