Høyre kritisk til Sp-taktikk for å friste unge til distriktene

Sp-lederen lover billigere flybilletter i nord om de vinner valget. – Populistisk trekk, mener Høyres stortingskandidat.

Vetle Langedahl, Stortingskandidat i Finnmark, Troms og Finnmark Høyre

Stortingskandidaten til Finnmark Høyre, Vetle Langedal, er kritisk til at Senterpartiet gir inntrykk av at de har ressurser til alt. – Det tror jeg ikke er mulig.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Senterpartiet starter valgkampen sin lengst nord i landet. Statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum vil halvere prisen på kortbanenettet for å lokke unge til å bli i distriktene.

– Og det vil gjøre at det blir mye lettere da å ta seg en tur på besøk. Hvis du kanskje har noen venner i London så kan du reise dit. Binde Norge sammen og gjøre det lettere om du for eksempel har lyst til å dra på en utenlandstur.

Statsministerkandidat i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, på valgturne i Finnmark. Valgturneen startet i Nordkapp kommune. Bak Vedum ser man bygninger.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum la valgkampåpning på mandag til Norges nordligste punkt, Nordkapp.

Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRK

– Så det blir enklere å få unge til å bo i distriktene hvis det blir billigere fly til London?

– Nei, det er ikke det som er hovedgreiene. Det viktigste er arbeidsplassen, skolen, at du har et godt arbeidsmiljø og kulturtilbud der du bor. Men så må vi også få ned transportkostnadene så det er en del av en helhet.

Reiselystne

Ambulansearbeiderne Victoria Oskarsen (23) og Belinda Fjeld (31) møter forslaget om billigere flyreiser med interesse.

Victoria Oskarsen og Belinda Fjeld har pause på Skaidi i arbeidsuniformen. De er ambulansearbeider og i bakgrunnen ser man en ambulansebil.

Victoria Oskarsen og Belinda Fjeld har pause på Skaidi.

Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRK

– Jeg ville absolutt blitt boende her hvis billettene hadde blitt billigere ja, sier Belinda Fjeld som er fra Fauske i Nordland.

– Jeg elsker Finnmark. Jeg trives godt her så jeg har ikke tenkt på det, sier Victoria Oskarsen som er fra Hammerfest.

Triks for oppmerksomhet

– Jeg synes det er et veldig billig populistisk trekk for å få overskrifter for å få oppmerksomhet, sier stortingskandidat i Finnmark Høyre, Vetle Langedahl.

Han er kritisk til Senterpartiets lovnader om billigere fly i nord og mener det ikke er det som lokker folk ut til distriktene.

– Det er klart at det er utfordrende å debattere med Senterpartiet når de sitter å lover og har penger til alt. Jeg skulle gjerne sett hvordan Vedum får det her regnestykket til å gå opp.

– Jeg tror ikke det å love en billig tur til London fra Honningsvåg er det som får ungdom til å bo i Nordkapp eller andre steder langs kysten av Finnmark.

Langedahl mener oppskriften på å få folk til å flytte til distriktene, vil være å først satse på infrastruktur. Deretter bygge arbeidsplasser, kulturtilbud og mulighet for å ta desentralisert utdanning.

Nedgang i velgere

NRKs siste måling viser at Senterpartiet har gått ned fra 35,9 prosent i april til 26,7 prosent i juni.

– Det er jo også cirka en dobling fra forrige stortingsvalg, så det er jo helt strålende tall for oss, sier Trygve Slagsvold Vedum til NRK.

Ved forrige stortingsvalg endte partiet med 10,3 prosent oppslutning, mens de på NRKs supermåling for juni, ligger på 17,7 prosent.

Studerer sørpå

I Honningsvåg i Nordkapp kommune har Henriette Johansen (21) nettopp kommet i land etter en fisketur med faren sin, Oskar Johansen.

Henriette Johansen nettopp kommet i land etter en fisketur med faren. Her i Honningsvåg.

Muligheten til å dra på fisketur vil i hvert fall alltid være her.

Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRK

Urbane tilbud har veid tungt for at 21-åringen har valg å ta styrmannsstudiet sørpå og legge en fraflytningstruet landsdel bak seg.

– Da er det veldig viktig med fritidsaktiviteter, sosiale arrangement, festivaler og sånne ting. Det er veldig mye å gjøre her når det er fint vær, sier Henriette Johansen.

Statsministerkandidat Vedum mener senterpartiet i regjering vil utvikle alle delene av landet og snu sentraliseringspolitikken.

– Finnmark og Nord-Norge er et område som har merket sentraliseringspolitikken veldig hardt. Derfor trengs det en helt ny kurs der vi har tjenester nært der folk bor.