Valgresultat 2021 Norge

 
Flere enn 84 gir flertall
 
 

Oppslutning og mandater

Viser endring sammenlignet med 2017

Parti Oppslutning Endring
AP
 
BLANKE
 
DEM
 
FI
 
FNB
 
FRP
 
GENE
 
GT
 
H
 
Tabell som viser partioppslutning i Norge med endring opp i mot forrige stortingsvalg

Det blir regjeringsskifte. Partiene på venstresiden, med Arbeiderpartiet i spissen, fikk tydelig flertall. Senterpartiet øker mest fra forrige valg, mens Høyre og Erna Solberg er valgets tapere. Her får du resultatene forklart.

Kampen om sperregrensa

Rødt og Venstre fikk over 4% av stemmene nasjonalt, og får flere stortingsrepresentanter. MDG og KRF var veldig nær, men havner under sperregrensa.

Parti Direkte­mandater Utjevnings­mandater Mandater totalt

Vi velger representanter fra valgdistriktene der vi bor. Men siden mange distrikter har få stortingsplasser, kan små partier komme uheldig ut. Derfor har vi et system for å gjøre valget mer matematisk rettferdig. 19 utjevningsmandater fordeles til partier som har fått for få representanter. Bare partier som har minst 4 % oppslutning får av denne potten.

Hvem kan danne flertall på Stortinget?

For å få flertall må partiene tilsammen ha mer enn 84 av 169 mandater

Regjeringsalternativer

Hvilke partier som skal sitte i regjering er enda ikke avgjort. Det blir klart i forhandlinger som skjer etter valget.

Flere enn 84 gir flertall

Ap og SV ønsker en slik flertallsregjering

Senterpartiets ønskeregjering. Trenger støtte på Stortinget fra andre partier.

Hvis partiene ikke blir enige om et regjeringssamarbeid, er en mulighet at det største partiet Ap danner regjering alene.

En mulighet kan være Ap-regjering uten Sp med ett eller flere av de mindre partiene. Men Ap har sagt de ikke vil regjere med MDG. Og R vil egentlig ikke sitte i regjering.

En flertallsregjering er en regjering sammensatt av partier som til sammen har minst 85 stortingsrepresentanter – altså flertall på Stortinget. I en mindretallsregjering har ikke regjeringspartiene flertall på Stortinget alene, men er avhengig av at andre partier på Stortinget støtter regjeringen.

Se resultatene i valgdistriktene

Sjekk partiene