Hopp til innhold

Avmakt hos Alta-velgere kan føre protestpartiet inn på fylkestinget

Protestpartiet Pasientfokus vurderer å stille liste til fylkestinget i Finnmark. Leder Irene Ojala sier at folk fra hele Finnmark har kontaktet henne med bønn om å stille.

Irene Ojala i Pasientfokus

Irene Ojala i Pasientfokus har blitt bedt om å stille liste til fylkestinget. Hun er i tenkeboksen til over jul.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

– Det er ikke bare folk fra Alta som ber oss stille til fylkestinget. Det er folk fra samtlige kommuner i Finnmark, sier Irene Ojala, stortingsrepresentant fra Pasientfokus.

Ojala har sittet ett år på Stortinget, etter at hun ved forrige stortingsvalg kapret en stor del av velgerne i Alta og Kautokeino-regionen.

Les også Protestliste fikk stortingsplass: – Det er på høy tid

Irene Ojala og partifelle Unn-Hariet Vekve i Pasientfokus kan le godt dersom de første prognosene holder stand.

Velgere som ifølge Ojala hadde sett seg lei på at de etablerte partiene ikke klarte å levere på bedre helsetjenester til Alta og Kautokeinos befolkning.

Hovedkravet fra Pasientfokus i valgkampen, var å få på plass akuttilbud og fødeavdeling i Finnmarks største by Alta.

I dag understreker Ojala, som sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, at hun og Pasientfokus jobber for et best mulig helsetilbud til pasienter i hele landet.

– Alta er uønsket

De fleste partiene er godt i gang med nominasjonsprosessene foran fylkestingsvalget i 2023. I Finnmark har verken Arbeiderpartiet eller Senterpartiet funnet plass til politikere fra Finnmarks største by på de tre øverste plassene.

Knut Erik Bull Hammari fra Alta Senterparti ledet nominasjonsprosessen for fylkespartiet. Det gjør han aldri igjen.

– Jeg kommer aldri mer til å lede en nominasjonsprosess. Det nytter ikke uansett. Alta er uønsket, sa Knut Erik Bull Hammari, etter at Altas Jan Martin Rishaug ble vraket fra tredjeplassen.

Knut Erik Bull Hammari i Alta Senterparti var ekstremt skuffet etter at Altas kandidat ble vraket under nominasjonsmøtet i oktober.

Knut Erik Bull Hammari i Alta Senterparti var ekstremt skuffet etter at Altas kandidat ble vraket under nominasjonsmøtet i oktober.

Foto: Jarle Mjøen / Mediehuset Altaposten

Over flere år har det vært et til tider anstrengt forhold mellom Altas politikere og deler av det politiske miljøet i Finnmark.

Sykehusstriden, hvor Alta har krevd akutt- og fødetilbud, er trolig en del av forklaringen. Mange mener det som i realiteten betyr sykehus til Alta, vil sparke beina under sykehuset i Hammerfest.

Mens Finnmark fylkesting har vært klare på at de ikke jobber for sykehus til Alta, har kommunepartiene tatt dette på alvor. Men de har ikke blitt hørt av sine moderparti på Stortinget.

Les også Tapte sykehusdebatt – nekter å stille til stortingsvalget

Ordfører i Alta, Monica Nielsen.

– Trenger ikke mange stemmer

Med dette som bakteppe, var løpet lagt for Pasientfokus og Irene Ojala under valget i 2021.

Pasientfokus fikk 41,8 prosent av stemmene i Alta, og 12,1 prosent av stemmene i Finnmark som helhet. Dermed seilte Ojala inn på Stortinget.

Dersom Pasientfokus velger å stille liste til fylkestingsvalget, kan vi få oppleve noe av det samme.

Det mener statsviter og valgforsker ved UiT Norges arktiske universitet, Jonas Stein.

– De trenger ikke veldig mange stemmer for å komme inn. Ser vi på fylkestingsvalget i 2015, så kom KrF inn med 800 stemmer, sier Stein.

Statsviter Jonas Stein ved UiT.

Statsviter ved Norges arktiske universitet, Jonas Stein, mener avmakt hos Alta-velgere kan bane vei for Pasientfokus på fylkestinget.

Foto: André Bendixen / NRK

Stein mener det som kan være avgjørende er hvorvidt de etablerte partiene justerer kursen slik at de treffer Alta-velgerne i større grad enn i dag. Men trolig vil de også vurdere om Ojala har gjort en god jobb den tida hun har sittet på Stortinget.

– Du trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at Pasientfokus vurderer å stille liste. Pasientfokus har stor oppslutning i både Alta og Kautokeino, sier Jan Martin Rishaug i Alta Senterparti.

Jan Martin Rishaug

Jan Martin Rishaug i Alta Senterparti tror Pasientfokus kan få mange stemmer om de stiller liste til fylkestingsvalget i 2023.

Foto: NRK

Selv om sykehus til Alta virker temmelig fjernt, så mener Rishaug at Ojala er et viktig talerør. Og en lyttepost for velgerne i Finnmark, på Stortinget. Da særlig for velgerne i Alta og Kautokeino-regionen.

– Hvis de stiller er jeg ikke i tvil om at de kommer inn. Og jeg tror de da kan få både to og tre inn på lista, bare med stemmene fra Alta og til dels Kautokeino, sier Rishaug.

Ønskes velkommen

Leder i Finnmark senterparti, Heidi Holmgren, fra Nordkapp, har ingen kommentar til at Pasientfokus vurdere å stille liste til fylkestingsvalget. Ei heller til kritikken om at Alta er neglisjert i nominasjonsprosessen.

Kristina Hansen, leder i Finnmark Arbeiderparti, uttaler seg derimot.

– Jeg er ikke enig med Pasientfokus, og kommer ikke til å anbefale noen å stemme på dem. Men vi hilser et mangfold av lister velkommen, sier Hansen.

Hun tror ikke det at Pasientfokus vurdere å stille til fylkestinget vil påvirke nominasjonsprosessen i Finnmark Arbeiderparti.

– Nei, prosessene er kommet så langt at det tror jeg ikke, sier Hansen.

Finnmark Arbeiderparti har lagt sin kabal til fylkestinget. Her må du helt ned til fjerdeplassen før du finner en representant fra den mest folkerike kommunen i Finnmark, Alta.

Kristina Hansen, Ap

Kristina Hansen er leder i Finnmark Arbeiderparti. Hun ønsker Pasientfokus hjertelig velkommen til å stille liste ved fylkestingsvalget.

Foto: Lars Åke Andersen

Hansen frykter imidlertid ikke at velgerne fra Alta vil storme til Pasientfokus.

– Jeg forutsetter at hvis Pasientfokus stiller liste i Finnmark, så vil de jobbe for hele fylket, sier Hansen.

– Hvis målet er å representere velgerne i hele Finnmark, hvordan forklarer du at Alta ligger helt nede på fjerdeplass på Finnmark Arbeiderpartis nominasjonsliste?

– Jeg vet ikke hvilke refleksjoner nominasjonskomiteen har gjort, sier Hansen.

– For hele fylket

Irene Ojala er klar på at Pasientfokus vil jobbe for både Alta og Kautokeino-regionen, samt distriktene i Finnmark. Dersom de stiller liste.

Men egentlig håper hun at de skal slippe.

– Mitt ønske er at de etablerte partiene tar velgerne også i Alta-regionen på alvor, slik at vi ikke trenger å stille liste, sier hun.

Ojala er fra Øst-Finnmark og sier at hun på Stortinget er opptatt av å være en stemme for hele Finnmark.

– Vi setter oss grundig inn i alle saker som har betydning for Finnmark, Troms og Nordland. Ikke bare helsesaker, sier hun.

– Denne uka skal jeg holde tale i forbindelse med at Stortinget skal ta stilling til hvorvidt havnene i Båtsfjord, Kirkenes og Tromsø skal stenges, sier Ojala.

– Den endelige avgjørelsen på om Pasientfokus stiller liste til fylkestinget eller ikke, tas etter nyttår, sier hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark