Hopp til innhold
Sergey Kuschenko og Besseberg og Resch
Foto: Nordic Focus

Rettssaken mot Anders Besseberg

Oppsummert

  • Anders Besseberg (78) er tiltalt for grov korrupsjon og aktoratet la ned en påstand om fengsel i tre år og sju måneder.
  • Den tidligere presidenten i det internasjonale skiskytterforbundet nekter straffskyld, og mener han må frifinnes.
  • Kilder til VG: NIF fratar korrupsjonsdømte Anders Besseberg æresmedlemskapet

    Anders Besseberg får ikke beholde æresmedlemskapet i Norges Idrettsforbund som følge av korrupsjonsdommen i Buskerud tingrett, erfarer VG.

    Det får avisen opplyst fra kilder som kjenner til utfallet fra tirsdagens styremøte i Norges Idrettsforbund.

    Besseberg (78) ble nylig felt på nesten alle tiltalepunkter og dømt til tre år og en måneds fengsel for grov korrupsjon fra tiden som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

    Han har anket straffen.

    Fungerende idrettspresident Arne Bård Dalhaug opplyste i etterkant av korrupsjonsdommen at idrettsforbundet ville gjøre en vurdering av Bessebergs æresmedlemskap.

    (NTB)

    Vladimir Yakushev, guvernør i Tjumen og president Anders Besseberg i det internasjonale skiskytterforbundet under verdenscup i Tjumen i 2018
    Foto: Sergey Rusanov / Shutterstock
  • Besseberg anker dommen

    Anders Besseberg anket på stedet etter at dommer Vidar Toftøy-Lohne leste opp slutningen på tre år og en måned i fengsel, for grov korrupsjon.

    – Jeg er selvsagt skuffet og overrasket over dommen. Jeg anker dommen på stedet, sa Besseberg.

  • Besseberg er dømt for grov korrupsjon

    Tidligere president i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Anders Besseberg, er i Buskerud tingrett dømt til fengsel i tre år og en måned for grov korrupsjon.

    Besseberg idømmes ingen bot. Klokker og flere jakttrofeer er allerede inndratt i forbindelse med etterforskningen til Økokrim. Han idømmes å betale 1.410.836 kroner for verdier han har mottatt.

    Dommer Vidar Toftøy-Lohne sier Besseberg er dømt for klokkegaver, jaktturer, bruk av prostituerte og bil-avtaler. Dette er ikke rapportert inn, eller informert om overfor IBU-styret, og retten mener 78-åringen kan ha blitt påvirket av gavene, med tanke på virket sitt som skiskytterpresident.

    Besseberg har hele veien nektet straffskyld.

  • Har agert i favør av Russland, ifølge retten

    Retten tar nå en pause på fem minutter, før straffeutmålingen kommer.

    – Hvorvidt en omtaler det som en har blitt påvirket, eller at det er en mulighet for påvirkning, er ikke så avgjørende opp mot ttiltalen, i og med at det er tilstrekkelig med mulighet for påvirkning, sier Vidar Toftøy-Lohne

    – Likevel i lys av tidsrekken om dokumenter som det er vist til, samt vitneforklaringer, er ikke retten i tvil om at han har agert i favør av Russland, ved både ord og handling.

    – Når en ser dette opp mot gaver og ytelser som er gitt fra den side, gir dette saken ytterligere helhet og forståelse, slik retten ser det.

  • Retten: – Kvalifiserer til grov korrupsjon

    – Forholdene kvalifiserer samlet sett til grov korrupsjon, sier dommer Vidar Toftøy-Lohne.

    I løpet av opplesningen har dommeren sagt at Besseberg blir dømt for klokkegaver, jaktturer, bruk av prostituerte og en bil-avtale.

    Straffeutmålingen kommer om ikke lenge.

  • Dømmes for bil-avtale

    Ifølge tiltalen kunne Anders Besseberg disponere en BMW-bil fra 2011, som medieselskapet Infront dekket leasingkostnadene av.

    Verdien skal ha utgjort 850.000 kroner.

    Besseberg selv sa under forhandlingene i retten at dette ble tatt opp på et styremøte, men det finnes ingen dokumenter/kontrakter på dette.

    Det utilbørlige ligger i verdien og manglende åpenhet rundt dette, ifølge retten.

    I løpet av opplesningen har dommer Vidar Toftøy-Lohne sagt at Besseberg også blir dømt for klokkegaver, jaktturer og bruk av prostituerte.

    Besseberg nekter straffskyld, og domsslutningen kommer seinere i dag.

  • Retten: Klar sammenheng mellom jakt og forretninger

    Retten mener det har vært en klar sammenheng mellom jakt og forretninger, og at Anders Besseberg derfor må dømmes for disse forholdene, altså jaktturene.

    Tilstrekkelig påvirkningsmulighet, mener retten.

    Nå skal dommeren lese opp konklusjonen på bil-punktet i tiltalen.

  • Ville ikke vekke mistanke

    I tillegg til de russiske jaktturene blir Anders Besseberg dømt for påspandert jakt i Østerrike og Tsjekkia, en til tre ganger i året. En av dem som inviterte 78-åringen var Volker Schmid, som ledet medieselskapet Infront, som jobbet med rettighetene til skiskyting.

    Som med kontakten med russerne handler det om at Besseberg ble invitert med tanke på sin stilling som skiskytterpresident, og at han dermed kan utsette seg for å bli påvirket.

    Besseberg har sagt han ikke hadde noen forretningsforbindelser med Schmid, og at han kun var en slags mentor. Retten tror ikke på dette, og viser til flere e-poster som er sendt.

    – For å ikke vekke mistanke om fordeler, vil jeg gjerne inviteres som Volker Schmid og ikke IA (Infront Austria, red.anm.), skrev Schmid i en e-post.

    Det ble understreket i e-poster at Anders Besseberg var spesielt viktig å ha med på jaktturene. Det skal også ha blitt diskutert avtaler på reisene. Ifølge retten viser dette at jaktturene ikke var av privat karakter.

    Besseberg forsto at dette var i strid med de etiske retningslinjene, ifølge retten, som mener forsettet underbygges ved at han ikke fortalte om det. Dommer Vidar Toftøy-Lohne karakteriserer turene for smøring.

    Volker Schmid Anders Besseberg og muflon
    Foto: Getty Images/Privat
  • Besseberg dømmes for jaktturer

    Dommeren går nå gjennom jakturer Anders Besseberg har deltatt på i Russland. 78-åringen har i retten fortalt at han både har vært med på turer, men også har takket nei til turer.

    Retten mener at en tur til Tjumen i 2013 ikke kan forsvares med tanke på stillingen han hadde, som skiskytterpresident. Retten fester ikke lit til at han var der for å gjøre en inspeksjon på stadion, og deretter var på jakt. Ifølge dommeren er det vanskelig å tro på at Besseberg rakk begge deler.

    Forsvarerne mener det ikke handlet om en utilbørlig fordel, men at det var vanlig relasjonsbygging.

    Retten avviser dette, og vil dømme Besseberg for jaktturen.

    Anders Bessseberg blir også dømt for en jakttur i 2015. Det handler både om økonmiske fordeler ved at turen er påspandert, og manglende åpenhet rundt dette. Påvirkningsmulighetene var dessuten store, ifølge retten.

    Han blir også dømt for en jakttur til Tjumen i 2018, på et tidspunkt hvor den russiske byen var VM-kandidat.

  • 67 sider lang dom

    Anders Besseberg sitter ved siden av en av sine forsvarere, Mikkel Toft Gimse, og hører på opplesningen av dommen, som er på 67 sider. Opplesningen begynte 9.30, og er ventet å ta flere timer.

    Konklusjonen i dommen kommer derfor etter lunsj.

    Besseberg sitter rolig med en arm over den ledige stolen ved siden av ham.

  • Dømmes for omgang med prostituerte

    Når det gjelder Anders Besseberg og prostituerte kvinner fester ikke retten lit til tiltaltes forklaringer om dette. Dommeren viser til hans forklaringer i avhør, hvor han ikke har vært entydig.

    – På denne tiden er det også straffbart å motta tjenester fra prostituerte. Det er derfor ikke bare utilbørlig, men også direkte straffbart. Det gjør også Besseberg sårbar for risiko for påvirkning og også utpressing, sier dommer Vidar Toftøy-Lohne.

    Retten mener Besseberg har benyttet seg av seksuelle tjenester, og dømmes for dette.

    Dommeren har tidligere i dag sagt at den tidligere skiskytterpresidenten skal dømmes for to av tre klokkegaver i tiltalen.

    Straffen kommer seinere i dag.

  • Dømmes for enda en klokkegave

    Dommeren går nå gjennom flere av gavene som er nevnt i tiltalen. Når det gjelder en annen klokkegave, mener retten han ikke skal dømmes for dette.

    En tredje klokke blir han dømt for, ifølge retten.

    Han informerte heller ingen andre styremedlemmer om den russiske klokkegaven, som var verdt rundt 40.000 kroner. Han holdt gaven direkte skjult, ifølge dommeren.

    – Alt i alt er både subjektive og objektive vilkår for straff oppfylt, og han dømmes for dette, sier dommeren.

  • Besseberg blir dømt for klokkegave

    Retten legger til grunn at en av klokkene Besseberg har mottat, til en verdi av 195.400 kroner, ble gitt ham som følge av at han var skiskytterpresident.

    – Koblingen til stillingen er åpenbar, mener retten.

    Dommeren forteller også at Besseberg ikke fortalte noen i styret om dette. Pris og manglende åpenhet gjør at gaven er utilbørlig.

    – Alt i alt er både subjektive og objektive vilkår for straff oppfylt.

    Det er foreløpig ikke kjent hva slags straff Besseberg ender opp med, slutningen kommer i slutten av opplesningen.

    Bessberg og Omega-klokke
    Foto: Nordic Focus/Økokrim
  • Mener klokkegaver er vanlig

    Rettens administrator Vidar Toftøy-Lohne snakker nå om bevisene i saken.

    – Tiltalte har ikke bestridt verken mottaket av klokker eller jaktturer, og heller ikke at en bil var gratis for ham. Når det gjelder samvær med prostituerte, har han bestridt dette. Økokrim har anført at fordelene er utilbørlige, både enkeltvis og uansett samlet sett.

    Dommeren sier videre at det er bestridt om gavene er en utilbørlig fordel. Når det gjelder klokkene har Besseberg forklart at dette er vanlige gaver i ulike anledninger.

  • Dommeren: – Et straffbart forhold

    Dommer Vidar Toftøy-Lohne har ikke gått inn på detaljene ennå, men sier følgende:

    – Det er ikke tilstrekkelig bevist alt som omtales i tiltalen, men en har likevel funnet bevist det aller meste. Likefullt er det sammenheng, slik at det alt i alt er et sammenhengende straffbart forhold.

    – At det er sammenheng, viser den tette hyppigheten av gavemottak goder i tidsperioden tiltalen gjelder uavhengig av hvor det er mottatt.

    – Som nevnt har retten falt ned på at det er et sammenhengende straffbart forhold.

    Dom Besseberg-saken i Buskerud tingrett. Dommer Vidar Toftøy-Lohne
    Foto: Terje Bendiksby / NTB
  • Kan dømmes også uten å ha gjort en gjenytelse

    Dommer Vidar Toftøy-Lohne forklarer at det ikke er nødvendig å bevise at en tiltalt er blitt kjøpt, men at det å motta tjenester, fordeler eller penger, kan være nok.

    – Det er viktig å merke seg at det ikke er et vilkår i den norske straffebestemmelsen at den som aksepterer en fordel, foretar seg noe konkret som gjenytelse, sier Toftøy-Lohne.

  • Dommen tar ikke hensyn til dopingbeskyldninger

    Dommeren forteller at rapporter har avdekket at det ikke er gjort nok av IBU (det internasjonale skiskytterforbundet) for å hindre systematisk doping i Russland. Det er derimot ikke en del av tiltalen mot den tidligere IBU-presidenten Anders Besseberg.

    Det retten har tatt stilling til, er tiltalen om grov korrupsjon.

    Han skal ifølge tiltalen ha mottatt en såkalt utilbørlig fordel, gjennom sin posisjon som president i forbundet.

Rettstegning Besseberg

«Eventyret om skiskytingen hadde også en dyster parallellhistorie»

Uansett hvor lenge Anders Besseberg til slutt blir sittende i fengsel eller ikke, så vil den viktigste dommen være over en utdatert og uredelig mannskultur der man egentlig bare burde brydd seg om sport.

Gunnar Holm Ringen er leder for PwCs avdeling for gransking, etterlevelse og sikkerhet. Her avbildet i 2022.

Korrupsjonsekspert overrasket av Besseberg-dom: – Høyst uvanlig

Anders Besseberg ble dømt på 9 av 10 tiltalepunkter og til tre år og én måned i fengsel. En streng dom, mener korrupsjonsekspert.

Anders Besseberg under VM i skiskyting 2017.

Besseberg dømmes til tre år og én måneds fengsel for grov korrupsjon

Den tidligere skiskytterpresidenten Anders Besseberg er dømt til over tre års fengsel for mottak av klokker, prostituerte og jaktturer, samt en bilavtale. Han anket dommen på stedet.

Den russiske kvinnen og Redkin 1

Full konflikt om Besseberg-etterforskning: NRK kontaktet russerne knyttet til prostitusjon

Anders Bessebergs forsvarere kritiserer Økokrims etterforskning av russere, som er blitt koblet til prostitusjon i rettssaken. I denne saken svarer flere av russerne NRK.

Rettstegning Besseberg

Hvorfor være liten når man er lykkelig som stor?

I rettssalen i Hokksund har Anders Besseberg måttet svare for en rekke luksusgjenstander. Samtidig var hans virkelige smykker på utstilling i Tsjekkia.

Anders Besseberg

Besseberg hardt ut i avslutningsinnlegg: – Går en grense for hva et menneske kan tåle

Økokrim mener Anders Bessebergs bør straffes med tre år og sju måneder i fengsel, en million kroner i bot og verdiinndragning på 1,45 millioner kroner. Bessebergs forsvarere mener han må frifinnes.

Sergey Kuschenko og Besseberg og Resch

Økokrim knallhardt ut mot Besseberg: – Bortforklaring som har null troverdighet

Økokrim mener en rekke forhold er oppfylt for å dømme Anders Besseberg. De angriper Bessebergs endring av forklaring om prostituerte.

Sergey Kuschenko og Besseberg og Resch

Kvinnelig skiskyttertopp rystet av Besseberg: – Ubehagelig

Anders Besseberg har hevdet at kvinner han omga seg med på arrangementer i Russland var tolker, men hans generalsekretær Nicole Rühr reagerte på at noen av kvinnene sjeldent kunne norsk, engelsk eller tysk.

Christian Hjort sammen med aktor Marianne Djupesland.

Krangel i Besseberg-rettssaken: – Det er ikke det du spør om

Anders Bessebergs advokat Christian B. Hjort reagerte kraftig da den russiske dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov vitnet i retten.

Rodtsjenkov og Besseberg

Maskert vitne: Påstand om pengekoffert skaper Besseberg-konflikt

Grigorij Rodtsjenkov lever i skjul etter å ha avslørt tidenes russiske dopingskandale. Men at eksil-russeren nå skal vitne i rettssaken mot Anders Besseberg har skapt konflikt i retten.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal