Hopp til innhold

Besseberg hardt ut i avslutningsinnlegg: – Går en grense for hva et menneske kan tåle

Økokrim mener Anders Bessebergs bør straffes med tre år og sju måneder i fengsel, en million kroner i bot og verdiinndragning på 1,45 millioner kroner. Bessebergs forsvarere mener han må frifinnes.

Anders Besseberg

Anders Besseberg er tiltalt for ti tiltalepunkter i rettssaken mot ham. Her mens han var president i Det internasjonale skiskytterforbundet.

Foto: NTB

– Jeg vil alltid, i den tiden jeg måtte ha igjen, bli sett på som skandalepresidenten, sa Besseberg i et sluttinnlegg i retten torsdag.

Den tidligere skiskytterpresidenten er anklaget for å ha tatt imot goder og tjenester i form av dyre klokker, en leasingbil, eksklusive jaktturer og prostituerte fra russere og et selskap (Infront) som forhandlet markedsavtaler for Det internasjonale skiskytterforbundet.

I sluttinnlegget hevdet han at saken mot ham startet som en falsk anmeldelse, som gjaldt å ha tillatt russisk doping og at han hadde mottatt millionbeløp for dette.

Dette har medført en sammenhengende hets og mobbing og forhåndsdømming av meg i snart seks år, sa Besseberg og fortsatte:

Det går en grense for hva et menneske kan tåle når man ikke lenger klarer å se lys i den over fem år lange tunnelen jeg befant meg i .Selv om jeg selv visste at det kun var grove og helt feilaktige påstander mot meg som ble fremsatt, sa Besseberg.

Han uttrykte bitterhet for den oppfatning han tror folk nå har av ham i Norge. Han omtalte seg både som villsvin og psykopat, med referanse til vitnemål tidligere i rettssaken.

– Etter å ha viet mer eller mindre hele mitt liv til denne idretten, og gjort det jeg mente var riktig, er det bittert å føle seg som villsvinet i Norge, sa Besseberg og utdypet.

– En uønsket art i vår fauna, og kan fritt skytes på hele året.Hvordan er det mulig at mange nasjoner tryglet og ba dette villsvinet, endog betegnet som psykopat, måtte ta en periode til ved kongressen 2014? De hadde jo to andre utmerkede kandidater, sa Besseberg.

Påstand om over tre år i fengsel og millionbot

Dom i saken vil etter planen bli opplest i Buskerud Tingrett 12. april.

Men hvilken straff Økokrim mener Besseberg bør få ble klart da Økokrim avsluttet sin prosedyre torsdag.

– Som et utgangspunkt kvalifiserer dette til fengsel i noe over fire år, sa aktor Marthe Stømner Smestad i Økokrim i retten.

Besseberg er tiltalt for grov korrupsjon mens han var president i Det internasjonale skiskytterforbundet. Men han erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen.


– Så er jo disse overtredelsene, når de inngår i et mønster som her, å anse samlet sett som grove, sa Stømner Smestad.

Økokrim vil også bøtelegge Besseberg med en million kroner. De mener dette kan gi reduksjon på seks måneder straff.

– Så alt i alt så mener påtalemyndigheten at riktig straffeutmåling vil være tre år og syv måneders fengsel, sa aktor.

Marthe Stømner Smestad fra Økokrim første dag av rettssaken mot Anders Besseberg.

Medaktor Marte Stømner Smestad i Økokrim

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Påstanden til Økokrim endte dermed på:

  • Tre år og sju måneder i fengsel.
  • Bot på en million kroner
  • 1,45 millioner kroner i verdiinndragning

– Tiltalte har en betydelig likvid formue. En bot i den størrelsesordenen vi foreslår vil gjøre et merkbart innhugg i økonomien hans, men det vil være uproblematisk å betale, sa aktor.

Angriper Økokrim

Samtidig mente hans forsvarere at Besseberg må frifinnes i saken.

I sin prosedyre angrep Bessebergs forsvarer Christian B. Hjort hvordan Økokrim har lagt opp saken i retten.

Han mente at de har drevet en tendensiøs bevisførsel, som støtter anklagen om at Besseberg løp russernes ærend. Hjort sa de hadde etterlyst formålet med den typen bevisførsel, uten å få klart svar fra Økokrim.

Mikkel Toft Gimse i Buskerud Tingrett

Bessebergs forsvarere Christian B. Hjort (til venstre) og Mikkel Toft Gimse (i midten) i diskusjon med Økokrim i retten.

Foto: NTB

– Det er ingen holdepunkter i hendelsesforløpet som kan forklare at Bessebergs håndtering skyldtes at han var smurt av russerne, sa Hjort.

Hjort avviste at det kan foreligge noe sammenhengende straffbart forhold som knytter seg til Russland. Men advokaten aksepterer at forholdene knyttet til Infront og Volker Schmid må sees på som sammenhengende. Dette gjelder jaktturer og en betalt leasingbil.

Besseberg har aldri krevd noe av noen som helst og har aldri opptrådt med noen samlet plan om å motta fordeler, fastslo Hjort.

Sergey Kuschenko og Besseberg og Resch

Anders Besseberg har her mottatt en gave, som viste seg å være en Omega-klokke verdt 195.000 kroner, i 2011. Klokken som er en del av tiltalen fikk han av den russiske skiskyttertoppen Sergej Kustsjenko (i midten). Russeren er også koblet til tiltalepunkt om prostituerte.

Foto: Nordic Focus

Deretter gikk forsvarerne gjennom tiltalepunkt punkt for punkt.

Les hvorfor de mener Besseberg må frifinnes her:

– Oppsummert så er vårt syn at bevisførselen har vist at Anders Besseberg ikke har mottatt noen utilbørlige fordeler, og derfor ikke kan domfelles etter tiltalen, sa medforsvarer Mikkel Toft Gimse og fastslo:

– Anders Besseberg må frifinnes.

De angriper også hvordan Økokrim har landet på tre år og sju måneder i fengsel. De mener også at boten bare kan sees bort fra av retten.

– Økokrims straffepåstand, den er altfor, altfor streng. De har mistet hodet, sa Toft Gimse.

Han påpekte også hvor stor belastning saken har vært for Besseberg. Det gjelder både den lange etterforskningsperioden, medieomtale og en kritisk rapport laget på oppdrag av Det internasjonale skiskytterforbundet.

Så har belastningen blitt såpass stor at det må føre til reduksjon av en eventuell straff, sa Toft Gimse.

De mener også inndragningsbeløpet på 1,45 millioner kroner må settes ned.

Påstanden fra vår side, den er uansett at Anders Besseberg frifinnes. Og subsidiært at han anses på mildest mulig måte, sa Toft Gimse.

Grov korrupsjon

Økokrim slo tilbake og mente vilkår for straff etter deres syn er oppfylt.

– Vi noterer oss også at forsvarer i sin prosedyre tidvis har en omtrentlig gjengivelse av forklaringer og faktum som er fremkommet i retten, sa aktor Marianne Djupesland i Økokrim etter forsvarets prosedyre.

Økokrim vil blant annet utover bot og fengselsstraff ha inndragning av:

  • Klokker
  • Jakttroféer

Videre nedlegger Økokrim også påstand om verdinndragning for jaktturer i flere land og leasingbilen et markedsselskap betalte for Besseberg. Det utgjør til sammen et beløp på 1,45 millioner kroner.

Besseberg på jakt i Tsjekkia

Jaktturer til blant annet jaktslottet Zidlochvice i Tsjekkia er blant de turene Økokrim krever verdiinndragning for. På bildet til høyre har Besseberg felt en muflon, som kostet over 10.000 euro å felle.

Foto: Skjermdump: Lesy České/privat

– Straffenivået for korrupsjon ligger generelt høyt, og det er jo nettopp fordi korrupsjon ofte rammer flere enn de som er direkte involvert i handlingene. Det utgjør en trussel mot rettsstaten og demokratiet og sosial rettferdighet, sa medaktor Stømner Smestad i retten.

Der redegjorde hun for hvorfor Besseberg skal straffes og hva som er rettspraksis.

Anders Besseberg

Anders Besseberg skal senere torsdag holde et sluttinnlegg i rettssaken mot ham. Bildet er fra 2017.

Foto: NTB

1,7 millioner kroner

Økokrim la vekt på at fordelene Besseberg har mottatt er blitt akseptert over en veldig lang tidsperioden, til sammen 13 år.

– Til sammen, hvis man regner årlige jaktturer, dersom man legger til grunn at bilen ble mottatt kun ved to anledninger, så har vi altså 32 anledninger av fordelsutveksling. Og verdier for minst 1, 7 mill. kr, sier Stømner Smestad.

Det ble blant annet også påpekt hvor sentral Besseberg stilling, som president i Det internasjonale skiskytterforbundet, er i denne saken.

I prosedyren, som startet i går, gikk Økokrim i detalj inn på hvorfor Besseberg bør straffes.

Rettstegning Besseberg og advokatene

Rettstegning av Besseberg og hans forsvarere Christian B. Hjort (t.h) og Mikkel Toft Gimse (til venstre)

Foto: Ane Hem

Blant annet er dette blitt belyst i retten fra Økokrims side:

  • Mangel på åpenhet omkring godene i tiltalen.
  • At Besseberg selv også skjønte at en klokke dreide seg om smøring
  • At Besseberg ikke har levert tilbake gaver han visste verdien på.
  • At retten trygt kan legge til grunn innrømmelser om prostituerte i politiavhør.
  • At han fikk goder på grunn av at han var president.
  • At han selv var klar over hva som kunne være interessekonflikter.

– Det er nemlig en hovedkonklusjon om at de objektive så vel som de subjektive vilkår er oppfylt for alle strekpunktene i tiltalen, sa aktor Marianne Djupesland i retten.

Topp lysere bred

Jakten på presidenten

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal