Hopp til innhold

Korrupsjonsekspert overrasket av Besseberg-dom: – Høyst uvanlig

Anders Besseberg ble dømt på 9 av 10 tiltalepunkter og til tre år og én måned i fengsel. En streng dom, mener korrupsjonsekspert.

Gunnar Holm Ringen er leder for PwCs avdeling for gransking, etterlevelse og sikkerhet. Her avbildet i 2022.

EKSPERT: Gunnar Holm Ringen er leder for PwCs avdeling for gransking, etterlevelse og sikkerhet. Her avbildet i 2022.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Besseberg ble ikke trodd av retten på noe punkt. Troverdigheten hans ble plukket fra hverandre bit for bit.

Det slo NRKs krimkommentator Olav Rønneberg fast etter at dommer Vidar Toftøy-Lohne i Buskerud tingrett hadde lest opp hele domsavsigelsen i saken mot den tidligere skiskytterpresidenten Anders Besseberg.

78-åringen ble nemlig dømt til over tre års fengsel for grov korrupsjon. I tillegg ble han dømt til 1,41 millioner i verdiinndragning.

Han valgte å anke på stedet.

Les også Besseberg dømmes til tre år og én måneds fengsel for grov korrupsjon

Anders Besseberg under VM i skiskyting 2017.

Ekspert: Blant de strengere dommene

Korrupsjonsekspert Gunnar Holm Ringen forteller at det har vært 90-100 korrupsjonssaker i Norge de siste 20 årene. Ifølge han er dette blant de strengere straffene som er idømt.

Holm Ringen bet seg merke i at retten dro paralleller mellom Bessebergs posisjon som internasjonal idrettsleder og det å være en offentlig tjenesteperson.

– Det å være offentlig tjenesteperson og tilby eller motta bestikkelser straffes særlig strengt, grunnet den særlige tilliten en offentlig tjenesteperson har, sier Holm Ringen, som er nasjonal leder for Gransking & Compliance i PwC Norway.

– Det er høyst uvanlig

«Makt korrumperer» nevner han som et av de viktigste læringspunktene fra denne dommen. Holm Ringen sier det er historisk med en slik dom fra norsk idrett.

– Det er høyst uvanlig. Rettspraksis i Norge er fylt opp av saker mellom offentlig og privat sektor og hvor internasjonale virksomheter er involvert. Sånn sett er dette, i norsk sammenheng, en veldig spesiell dom siden den gjelder en svært profilert idrettsleder i en internasjonal organisasjon.

Korrupsjonseksperten bet seg merke i at retten fant lite formildende i dommen. Hverken Bessebergs alder eller medietrykket bidro til å redusere straffen.

– Korrupsjon er særlig alvorlig fordi det foregår i det skjulte og svekker tillitten i samfunnet. Da skal det mer til for at noe er formildende enn i en del saker. Derfor tillegger retten heller ikke den omfattende mediaoppmerksomheten særlig vekt.

– Positivt overrasket

Fredagens domsavsigelse ble møtt med stor interesse fra flere hold.

Den svenske skiskytterlegenden og nåværende SVT-eksperten Bjørn Ferry har fulgt rettssaken mot Besseberg tett.

Han reagerer med forbauselse på dommen som ble avsagt fredag.

Besseberg

DØMT: Anders Besseberg (78) ble felt på nesten alle tiltalepunkter og er dømt til tre år og en måneds fengsel for grov korrupsjon fra tiden som IBU-president. Det overrasker svenske Bjørn Ferry.

Foto: Montasje NTB

– Jeg er positivt overrasket, jeg trodde nok han ville bli frifunnet, men det er helt klart at han er skyldig, sier Ferry til SVT.

– Denne type lovbrudd pleier ikke å få fellende dommer, legger han til, og slår fast at tre års fengsel er en alvorlig straff.

VC SKISKYTING RUHPOLDING

SPENT: Bjørn Ferry var usikker på hva som ville bli utfallet.

Foto: NTB

– Var veldig usikker

NRKs skiskytingsekspert Synnøve Solemdal sier at også hun var veldig spent på utfallet av fredagens domsavsigelse.

– Jeg må innrømme at jeg var veldig usikker på om han ville bli dømt i det hele tatt. Så tre år er lenge, men jeg tenker at det er viktig og riktig med tanke på den posisjonen han har hatt og det han tydeligvis har gjort, sier hun til NRK.

– Han anker dommen på stedet, hva tenker du om det?

– Det lå vel i korta, sånn som han har forsvart seg. Han er tydeligvis ikke enig i at han har gjort noe galt, sier hun.

Les også Full konflikt om Besseberg-etterforskning: NRK kontaktet russerne knyttet til prostitusjon

Den russiske kvinnen og Redkin 1

Samuelsson: – Hadde en bekymring

Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson er glad for at han opplevde at retten så tydelig kom frem til at Besseberg har ivaretatt russiske interesser.

– Det synes jeg var veldig fint å høre, for det er også noe som jeg har vært tydelig på at jeg mener det har vært slik, sier han til NRK.

– Hvorfor er det så viktig å få en bekreftelse på det?

– Det er fordi det er en følelse jeg har hatt og jeg har vært veldig tydelig på at jeg har hatt den følelsen. Jeg har jo vært veldig frittalende rundt hva jeg synes om disse sakene, så det gir litt ekstra bekreftelse at også retten kommer frem til det. Og at man også synes det var tilstrekkelig til at man dømme ham, sier Samuelsson.

Men innrømmer samtidig:

– Jeg hadde en bekymring rundt hvorvidt bevisene var for dårlige. Jeg kjenner jo ikke den juridiske biten, men det føles veldig bra at det er tilstrekkelig for å dømme ham.

– Var du redd for at han skulle bli frifunnet?

– Ja, det var noe jeg uroet meg over. Som sagt er jeg ingen juridisk ekspert. Jeg synes det har vært veldig tydelig det som har skjedd, men det er vanskelig for meg å avgjøre hva som oppfyller de rettslige kravene. Så det var en uro jeg hadde, sier han.

Sebastian Samuelsson

GLAD: Sebastian Samuelsson er fornøyd med utfallet av rettssaken fredag.

Foto: AP

Revurderer æresmedlemskap

Norges idrettsforbund vil i lys av korrupsjonsdommen fra Buskerud tingrett vurdere Anders Bessebergs æresmedlemskap i NIF.

Det bekrefter konstituert idrettspresident Arne Bård Dalhaug i en pressemelding fra idrettsforbundet.

– Rettssaken mot Anders Besseberg har avdekket flere forhold som er svært kritikkverdige. Samtidig er det ikke naturlig for NIF å kommentere den konkrete avgjørelsen som falt i dag, så lenge dommen ikke er rettskraftig, sier Dalhaug.

Dommeren påpekte at retten i straffeutmålingen tok hensyn til den langvarige perioden etterforskning har tatt. Men de la ikke vekt på 78-åringens alder.

Besseberg: – Skuffet og overrasket

Besseberg anket umiddelbart fengselsstraffen han fikk for grov korrupsjon.

– Jeg er selvsagt skuffet og overrasket over dommen, sa Besseberg etter at han hadde svart «ja» på spørsmålet om han hadde forstått dommen.

Ifølge Bessebergs forsvarere var de aldri i tvil om at de ville anke.

– Vi er sterkt uenig i resultat og begrunnelse. Vi er overrasket over at han overhodet ikke ble trodd. De velger å utelukkende legge vekt på det som taler imot ham, men overser det som er til fordel for ham, sier Bessebergs forsvarer Mikkel Toft Gimse til NRK.

– Etter vår oppfatning lider dommen på avgjørende punkter av faktiske og rettslige feilvurderinger, sier Bessebergs andre forsvarer, Christian B. Hjorth på Dagsnytt 18.

Hjorth fortsetter:

– Det knytter seg særlig til vurderingen av hvorvidt forholdene knyttet til Russland var sammenhengende, og det knytter seg til hvorvidt de fordelene han mottok på jaktturene i Østerrike og Tsjekkia var i anledning stilling eller hans personlige vennskap med Völker Schmid.

Det blir opp til lagmannsretten å avgjøre om anken slippes inn til behandling.

Siste nytt

  • Suverene Vipers til semifinale i sluttspillet

    Vipers Kristiansand knuste Gjerpen 33-19 og tok seg enkelt til finale i håndballsluttspillet.

    Dermed fikk sørlendingene en opptur etter lørdages smertelige 23-30-tapet mot Györ i den første kvartfinalen i Mesterligaen.

    I hjemlige turneringer går det derimot som det pleier for Vipers. Klubben har allerede vunnet serien uten poengtap og tatt hjem nok en NM-pokal. Sluttspillet står igjen.

    Anna Vjakhireva ble Vipers' toppscorer med sju mål på ni skudd mot Gjerpen i Skienshallen. Gjestene ledet «bare» 15-11 til pause.

    Fra før har Storhamar og Sola tatt seg videre. De slo ut henholdsvis Oppsal (29-28 og 39-27) og Fredrikstad (30-24 og 37-21).

    I den siste kvartfinaleserien blir det en tredje kamp. Molde sørget for det med 32-27 i mandagens hjemmemøte med Larvik. Det første oppgjøret ga LHK-seier 35-29. (NTB)

    Anna Vjakhireva
    Foto: NTB
  • Kolstad til ny sluttspillfinale – delte meninger om rødt kort

    Kolstad er i rute til å forsvare titteltrippelen i norsk håndball. Trønderne tok seg overlegent videre til finalen i sluttspillet etter to seire over Drammen.

    I den første kampen vant Kolstad 32-26, og i mandagens returoppgjør i Drammen ble det 28-23-seier for bortelaget.

    Dermed vant Kolstad semifinalen sammenlagt 60-49.

    Kort tid før pausen fikk Drammens nøkkelspiller August Storbugt rødt kort etter at Sander Sagosen dundret i parketten.

    TV 2s håndballekspert Bent Svele mente dommeravgjørelsen var helt riktig.

    – Bildene lyver ikke. Det er i mine øyne et klokkeklart rødt kort, sa Svele på direkten.

    Kjelling hadde et helt annet syn på saken.

    – Det er et latterlig rødt kort. Han løper i ham, og det er selvfølgelig en tominutter. Men med rødt kort er vi ute i stygt spill og forferdelige ting. Det er en skulder som treffer ham, sa DHK-treneren til TV 2 i pausen.

    – Jeg skjønner at det er vondt for stakkars Sander som får den i ansiktet. Rødt kort er sikkert korrekt på mange måter. Men når vi har det fysiske nivået vi ligger på her, synes jeg det blir teit, fortsatte Kjelling.

    Storbugt forklarte episoden med at han forsøkte å ta seg forbi Kolstads robuste forsvarsblokk.

    – Det er kjempeuheldig og kjempetrist. Jeg gir dommer en mulighet til å dømme. Det er veldig synd at jeg treffer ham i ansiktet. Det er ikke med vilje, sa han til TV 2.

    ØIF Arendal tar imot Elverum i den andre semifinalen tirsdag etter å ha tapt bortekampen knepent 35-36.

    Tidligere i sesongen har Kolstad vunnet både serien og NM. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB
  • Nadal videre etter lang Madrid-kamp

    Rafael Nadal (37) fikk en pangstart, men måtte likevel svette litt for å nå åttedelsfinalen i tennisturneringen Madrid Open.

    Spanjolen vant 6-1 i det første settet mot Pedro Cachin fra Argentina og så ut til å få en komfortabel reise til neste runde. I stedet tok kampen en ny vending.

    Nadal ble brutt to ganger i settet som fulgte. Han lå under 1-4, men Cachin greide ikke å holde på overtaket. Mange brudd kom tett, og spillerne måtte ut i tiebreak.

    Der tapte Nadal 5-7. Et tredje sett ble spilt for å kåre en vinner, og der viste den gamle gruskongen rutine og vant 6-3. Oppgjøret varte i litt over tre timer.

    I neste runde skal Nadal opp mot Jiri Lehecka. Den unge tsjekkeren er nummer 31 på verdensrankingen, mens Nadal er helt nede på 512.-plass som følge av et langt skadeavbrekk.

    Nylig var Nadal tilbake i konkurranse for første gang på over tre måneder. Trolig er han inne i sitt siste år som elitespiller. (NTB)

    Rafael Nadal
    Foto: OSCAR DEL POZO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal