Hopp til innhold

Korrupsjonsekspert overrasket av Besseberg-dom: – Høyst uvanlig

Anders Besseberg ble dømt på 9 av 10 tiltalepunkter og til tre år og én måned i fengsel. En streng dom, mener korrupsjonsekspert.

Gunnar Holm Ringen er leder for PwCs avdeling for gransking, etterlevelse og sikkerhet. Her avbildet i 2022.

EKSPERT: Gunnar Holm Ringen er leder for PwCs avdeling for gransking, etterlevelse og sikkerhet. Her avbildet i 2022.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Besseberg ble ikke trodd av retten på noe punkt. Troverdigheten hans ble plukket fra hverandre bit for bit.

Det slo NRKs krimkommentator Olav Rønneberg fast etter at dommer Vidar Toftøy-Lohne i Buskerud tingrett hadde lest opp hele domsavsigelsen i saken mot den tidligere skiskytterpresidenten Anders Besseberg.

78-åringen ble nemlig dømt til over tre års fengsel for grov korrupsjon. I tillegg ble han dømt til 1,41 millioner i verdiinndragning.

Han valgte å anke på stedet.

Les også Besseberg dømmes til tre år og én måneds fengsel for grov korrupsjon

Anders Besseberg under VM i skiskyting 2017.

Ekspert: Blant de strengere dommene

Korrupsjonsekspert Gunnar Holm Ringen forteller at det har vært 90-100 korrupsjonssaker i Norge de siste 20 årene. Ifølge han er dette blant de strengere straffene som er idømt.

Holm Ringen bet seg merke i at retten dro paralleller mellom Bessebergs posisjon som internasjonal idrettsleder og det å være en offentlig tjenesteperson.

– Det å være offentlig tjenesteperson og tilby eller motta bestikkelser straffes særlig strengt, grunnet den særlige tilliten en offentlig tjenesteperson har, sier Holm Ringen, som er nasjonal leder for Gransking & Compliance i PwC Norway.

– Det er høyst uvanlig

«Makt korrumperer» nevner han som et av de viktigste læringspunktene fra denne dommen. Holm Ringen sier det er historisk med en slik dom fra norsk idrett.

– Det er høyst uvanlig. Rettspraksis i Norge er fylt opp av saker mellom offentlig og privat sektor og hvor internasjonale virksomheter er involvert. Sånn sett er dette, i norsk sammenheng, en veldig spesiell dom siden den gjelder en svært profilert idrettsleder i en internasjonal organisasjon.

Korrupsjonseksperten bet seg merke i at retten fant lite formildende i dommen. Hverken Bessebergs alder eller medietrykket bidro til å redusere straffen.

– Korrupsjon er særlig alvorlig fordi det foregår i det skjulte og svekker tillitten i samfunnet. Da skal det mer til for at noe er formildende enn i en del saker. Derfor tillegger retten heller ikke den omfattende mediaoppmerksomheten særlig vekt.

– Positivt overrasket

Fredagens domsavsigelse ble møtt med stor interesse fra flere hold.

Den svenske skiskytterlegenden og nåværende SVT-eksperten Bjørn Ferry har fulgt rettssaken mot Besseberg tett.

Han reagerer med forbauselse på dommen som ble avsagt fredag.

Besseberg

DØMT: Anders Besseberg (78) ble felt på nesten alle tiltalepunkter og er dømt til tre år og en måneds fengsel for grov korrupsjon fra tiden som IBU-president. Det overrasker svenske Bjørn Ferry.

Foto: Montasje NTB

– Jeg er positivt overrasket, jeg trodde nok han ville bli frifunnet, men det er helt klart at han er skyldig, sier Ferry til SVT.

– Denne type lovbrudd pleier ikke å få fellende dommer, legger han til, og slår fast at tre års fengsel er en alvorlig straff.

VC SKISKYTING RUHPOLDING

SPENT: Bjørn Ferry var usikker på hva som ville bli utfallet.

Foto: NTB

– Var veldig usikker

NRKs skiskytingsekspert Synnøve Solemdal sier at også hun var veldig spent på utfallet av fredagens domsavsigelse.

– Jeg må innrømme at jeg var veldig usikker på om han ville bli dømt i det hele tatt. Så tre år er lenge, men jeg tenker at det er viktig og riktig med tanke på den posisjonen han har hatt og det han tydeligvis har gjort, sier hun til NRK.

– Han anker dommen på stedet, hva tenker du om det?

– Det lå vel i korta, sånn som han har forsvart seg. Han er tydeligvis ikke enig i at han har gjort noe galt, sier hun.

Les også Full konflikt om Besseberg-etterforskning: NRK kontaktet russerne knyttet til prostitusjon

Den russiske kvinnen og Redkin 1

Samuelsson: – Hadde en bekymring

Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson er glad for at han opplevde at retten så tydelig kom frem til at Besseberg har ivaretatt russiske interesser.

– Det synes jeg var veldig fint å høre, for det er også noe som jeg har vært tydelig på at jeg mener det har vært slik, sier han til NRK.

– Hvorfor er det så viktig å få en bekreftelse på det?

– Det er fordi det er en følelse jeg har hatt og jeg har vært veldig tydelig på at jeg har hatt den følelsen. Jeg har jo vært veldig frittalende rundt hva jeg synes om disse sakene, så det gir litt ekstra bekreftelse at også retten kommer frem til det. Og at man også synes det var tilstrekkelig til at man dømme ham, sier Samuelsson.

Men innrømmer samtidig:

– Jeg hadde en bekymring rundt hvorvidt bevisene var for dårlige. Jeg kjenner jo ikke den juridiske biten, men det føles veldig bra at det er tilstrekkelig for å dømme ham.

– Var du redd for at han skulle bli frifunnet?

– Ja, det var noe jeg uroet meg over. Som sagt er jeg ingen juridisk ekspert. Jeg synes det har vært veldig tydelig det som har skjedd, men det er vanskelig for meg å avgjøre hva som oppfyller de rettslige kravene. Så det var en uro jeg hadde, sier han.

Sebastian Samuelsson

GLAD: Sebastian Samuelsson er fornøyd med utfallet av rettssaken fredag.

Foto: AP

Revurderer æresmedlemskap

Norges idrettsforbund vil i lys av korrupsjonsdommen fra Buskerud tingrett vurdere Anders Bessebergs æresmedlemskap i NIF.

Det bekrefter konstituert idrettspresident Arne Bård Dalhaug i en pressemelding fra idrettsforbundet.

– Rettssaken mot Anders Besseberg har avdekket flere forhold som er svært kritikkverdige. Samtidig er det ikke naturlig for NIF å kommentere den konkrete avgjørelsen som falt i dag, så lenge dommen ikke er rettskraftig, sier Dalhaug.

Dommeren påpekte at retten i straffeutmålingen tok hensyn til den langvarige perioden etterforskning har tatt. Men de la ikke vekt på 78-åringens alder.

Besseberg: – Skuffet og overrasket

Besseberg anket umiddelbart fengselsstraffen han fikk for grov korrupsjon.

– Jeg er selvsagt skuffet og overrasket over dommen, sa Besseberg etter at han hadde svart «ja» på spørsmålet om han hadde forstått dommen.

Ifølge Bessebergs forsvarere var de aldri i tvil om at de ville anke.

– Vi er sterkt uenig i resultat og begrunnelse. Vi er overrasket over at han overhodet ikke ble trodd. De velger å utelukkende legge vekt på det som taler imot ham, men overser det som er til fordel for ham, sier Bessebergs forsvarer Mikkel Toft Gimse til NRK.

– Etter vår oppfatning lider dommen på avgjørende punkter av faktiske og rettslige feilvurderinger, sier Bessebergs andre forsvarer, Christian B. Hjorth på Dagsnytt 18.

Hjorth fortsetter:

– Det knytter seg særlig til vurderingen av hvorvidt forholdene knyttet til Russland var sammenhengende, og det knytter seg til hvorvidt de fordelene han mottok på jaktturene i Østerrike og Tsjekkia var i anledning stilling eller hans personlige vennskap med Völker Schmid.

Det blir opp til lagmannsretten å avgjøre om anken slippes inn til behandling.

Siste nytt

 • Norske scoringer da Djurgården nærmet seg serieleder Malmö

  Gustav Wikheim og Tokmac Nguen scoret hver sin gang da Djurgården tok et skritt i retning tabelltoppen i svensk fotball mandag. Halmstad ble slått 2-0.

  Seieren betyr at hovedstadsklubben er tre poeng bak serieleder Malmö, som måtte nøye seg med 2-2 borte mot Pål Arne Johansens Häcken. Begge topplagene har ti kamper spilt.

  Wikheim satte inn sitt første mål for sesongen etter bare sju minutters spill i mandagens kamp. Ni minutter senere hamret Nguen inn sitt fjerde i 2024-utgaven av Allsvenskan.

  De to norske fulltrefferne var mer enn nok til å beseire et Halmstad-mannskap som ligger på sjuendeplass på tabellen. Klubben trenes for øvrig av tidligere Lillestrøm-trener Magnus Haglund.

  Wikheim og Nguen spilte henholdsvis 77 og 61 minutter for Djurgården mandag. Tobias Gulliksen var på banen i samfulle 90 minutter for stockholmsklubben. (NTB)

  Tokmac Nguen etter scoring mot Halmstad
  Foto: BILDBYRÅN
 • Rosenborg vant overtidsdrama mot LSK Kvinner

  Emilie Woldvik så ut til å ha reddet 2-2 for LSK Kvinner i toppseriemøtet med RBK mandag, men to minutter på overtid dukket innbytter Rebecka Holum opp og sikret 3-2 for trønderne.

  Seieren betyr at Rosenborg holder følge med Vålerenga på tabelltoppen. Lagene står begge med 24 poeng etter åtte seirer og én uavgjort etter de ni første kampene.

  Frøya Dorsin så lenge ut til å spille hovedrollen i mandagens oppgjør i Trondheim. Hun sendte hjemmelaget i en tidlig ledelse og slo så den målgivende pasningen da Camilla Linberg satte inn 2-0 rett før pause.

  Midt i annen omgang reduserte Thea Kyvåg for LSK Kvinner, før Emilie Woldvik utlignet til 2-2 med to minutter igjen å spille av ordinær tid.

  Så kom scoringen fra innbytter Holum som til slutt skilte lagene. LSK Kvinner klarte ikke komme tilbake etter den nesestyveren.

  Mens Rosenborg er bak Vålerenga på målforskjell i toppen av tabellen, ligger økonomisk kriserammede LSK på femteplass. (NTB)

 • Dommeren innrømmer megabrøler: – Fryktelig dårlig håndverk

  Dommer Marius Lien var ingen fornøyd mann etter kampen mellom Sarpsborg 08 og Molde.

  – Jeg har sett situasjonen direkte og på skjerm. Når alt kommer til alt, hadde det korrekte vært å dømme straffespark til Molde.

  – Hvorfor gjør du ikke det på banen?

  – Jeg oppfatter det som at Molde-spilleren oppsøker kontakten. Det er svakt dommerhåndverk fra undertegnede, sier hoveddommer Marius Lien til NRK.

  Kampen var på overtid da Molde ropte på straffespark. Lien vinket spillet videre, og Sarpsborg 08 økte til 4–2. Hvis dommeren hadde blåst for straffe, ville stillingen vært 2–3 og Molde hadde hatt en mulighet til å utligne til 3–3.

  Molde-trener Erling Moe ønsker ikke å skylde på dommeren etter kampen, som endte med 4-2-seier til gjestene Sarpsborg 08.

  – Vi taper kampen. Vi får ikke gjort noe med det, sier Erling Moe til NRK.

  Eliteserien i fotball 2024: Molde - Sarpsborg 08 (2-4)
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal