NRK Meny
Normal

Han er både partileder og ordførerkandidat

Nyvalgt leder i Troms Senterparti stiller også som ordførerkandidat i Kåfjord. – Dette kan ha både positive og negative sider til kommunevalget, sier valgforsker Markus Buck.

Svein Leiros

Leder i Troms Senterparti vil også bli ordfører i Kåfjord.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sápmi

Logo valggat

Sist lørdag ble varaordfører i Kåfjord, Svein Leiros, valgt enstemmig som leder i Troms Senterparti. Leiros selv tror at det vil styrke hans ordførerkandidatur ved kommunevalget til høsten.

Les flere nyheter fra NRK Sápmi her

Ledet partiet etter at tidligere leder trakk seg

Sjøsamen fra Kåfjord har i en lengre periode fungert som leder i Troms SP, etter at tidligere leder Irene Lange Nordahl overraskende trakk seg fra ledervervet tidligere i år.

Leiros ble innstilt til vervet og det ektraordinære årsmøtet valgte han enstemmig. Sandra Borch ble nestleder.

Svein Leiros har også vært fungerende ordfører i Kåfjord etter at ordføreren har vært sykemeldt i en periode.

Troms Senterparti på stand i Tromsø

Svein Leiros (til venstre) ble valgt til ny leder av Troms Senterparti på et ekstraordinært årsmøte i helgen. Sandra Borch ble valgt til første nestleder. I midten er fylkesråd for samferdsel, Ivar B. Prestbakmo.

Foto: Privat

Negativt og positivt for velgerne

Svein Leiros tror det vil være positivt at han nå leder fylkespartiet med tanke på kommunevalget til høsten.

– Jeg vil ha bedre kommunikasjon høyere i det politiske systemet når jeg også leder fylkespartiet, sier Svein Leiros.

Valgforsker Marcus Buck sier at undersøkelser som er gjort på dette ikke har entydig konklusjon. For noen oppfattes dette som en styrke, for andre som en svakhet.

– Dette avhenger mye av hvordan politikken fungerer lokalt, om folk først og fremst mener at ordfører skal heime seg i lokalpolitikken, eller så fins det også velgere som synes at det er viktig å ha kontakter videre opp i systemet og posisjoner i andre fora, sier Buck.

Marcus Buck

Valgforsker Marcus Buck sier at det er både positive sider ved at man leder fylkespartiet, samt å være ordfører i sin egen kommune, selv om dette ikke kan dokumenteres.

Foto: Petter Strøm / NRK

Hard konkurranse om ordførervervet i Kåfjord

Senterpartiet i Kåfjord får hard konkurranse om å få ordførervervet. I Kåfjord stiller seks andre partier liste; AP, Høyre, KRF, FRP, Miljøpartiet de Grønne, Manndalen-Skardalen og Nordnes bygdeliste. Under siste valg i 2011 fikk Arbeiderpartiet åtte mandater til kommunestyret som det største parti, og kapret også ordførervervet.

KRF var nest største parti med tre kommunestyrerepresentanter. SP, FRP har begge to representanter, mens Kåfjord bygdeliste og Kystpartiet hadde én hver i kommunestyret. Kåfjord har vært en Arbeiderparti-dominert kommune de to siste valgperiodene, hvor de etter valget i 2007 hadde flertall i kommunestyre alene.

Hør varaordfører i Kåfjord og leder i Troms SP, Svein Leiros:

Leder i Troms Senterparti, Svein Leiros vil også bli ordfører i Kåfjord.

Hør valgforsker Marcus Buck:

Leder i Troms Senterparti, Svein Leiros vil også bli ordfører i Kåfjord.