Hopp til innhold

Johan Vasara ny ordfører i Kautokeino

Konstitueringen under kommunestyremøtet i Kautokeino i dag førte til at Finnmark trolig har fått tidenes yngste ordfører. Johan Vasara fra Arbeiderpartiet tar nå over ordførerklubba.

Johan Vasara

Her sitter den nybakte ordføreren i Kautokeino,Johan Vasara.

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

Logo valggat

Vasara er født i 1988, og fyller 27 år i år.

– Jeg vil takke velgerne og kommunestyrerepresentantene for den tilliten jeg har fått. Jeg håper på et godt samarbeid, og at vi skal kunne jobbe i fred fremover, sa Vasara da han nettopp var blitt valgt som ordfører.

Klemet Erland Hætta

–Det blir lange dager, sier tidligere ordfører Klemet Erland Hætta. Han satt i 12 år.

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

Det er Arbeiderpartiet og Flyttsamelista som til sammen utgjør flertall i kommunestyret, med henholdsvis fem mandater hver. Anders S. Buljo går inn som varaordfører.

Klemet Erland Hætta, Kautokeinos ordfører gjennom 12 år, var heller ikke veldig mye eldre da han inntok ordførerstolen. Han ble valgt inn i en alder av 30.

Han kommenterte følgende til NRK etter møtet:

– 12 år er nok og det er mange tunge og lange dager når man er ordfører. Nå skal jeg se fremover.

Møtet i dag begynte med at Isak Mathis O. Hætta ba om at polikeren som er anmeldt for drapstrusler om å stå frem. Les mer her!

Stemmene telles i Kautokeino

Her telles stemmene til formannskapet. Det ble valgt inn fem representanter.

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

Kommunestyret valgte dette formannskapet:

Johan Vasara (ap)

Inger Marit Bongo (ap)

Anders S. Buljo (flyttsamelista)

Klemet Erland Hætta (samefolkets liste)

Hans Isak Olsen (fastboendesliste)

Ap mente i utgangspunktet at kjønnsfordelingen var skjev, og at opposisjonen måtte velge inn en kvinne. Rådmann Kent Valio har fått bekreftet fra kommunal- og moderniseringsdepartementet at varamedlemmer også telles med. Dermed blir lista stående.

Korte nyheter

 • Klima- og miljøministeren overrasket av at fiskere får fiske laks på grensestrekningen av Tanaelva

  Det har ikke vært lov å fiske etter laks i Tanaelven på fire år.

  Men nå har finske myndigheter gitt dispensasjon til 15 organisasjoner og lag til å fiske etter laksen på finsk side av Tanaelva.

  Det reagerer klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen på.

  – Det er svært lite laks i Tanavassdraget, og jeg er bekymret for bestandene. Vi kan ikke tillate fiske når tilstanden til bestandene er så dårlig som den er nå. Det vil i så fall ødelegge for fremtidige generasjoners mulighet til å fiske i elven, sier Eriksen til NRK.

  Det er noe av grunnen for at norske og finske myndigheter valgte å stenge laksefisket, forteller han.

  – Derfor er jeg overrasket over å bli gjort kjent med at det er gitt dispensasjon til å fiske i grenseelva på finsk side, uten at prosedyrene er fulgt. Dette vil vi følge opp med finske myndigheter, sier klima- og miljøministeren.

  Fiskefellen i Tana elven

  Finlenderne får fiske laks på sin side av Tanavassdraget, mens det på norsk side er forbudt

  Miljødirektoratet har avslått en søknad om laksefiske og sier det ikke er nok laks i Tana. Styremedlem i Tanavassdragets Fiskeforvaltning raser mot myndighetene.

 • Trafikkuhell i Tromsø sentrum

  En politipatrulje har torsdag ettermiddag kommet over et trafikkuhell i Tromsø sentrum. En buss har kollidert med et busskur, og det er kun materielle skader.

  Det melder Troms politidistrikt på X.

  Tre kvarter etter den første meldinga kom, opplyser politiet at de har gjennomført innledende etterforskningsskritt og videoovervåking. Det skal ikke være mistanke om ruspåvirket kjøring.

  Bydrift er også på stedet for å gjøre sikringstiltak av busskuret.

 • Čoahkkin heahtedoaimmaid birra

  Dálkkádat- ja birasdepartemeanta, Samediggeráđđi ja Norgga Boazosápmelaččaid Riikasearvi leat čađahan gulaskuddamiid máŋgga evttohuvvon heahtedoaibmabijut mat gusket boraspiriid ja bohccuid.

  Ráđđehus dieđiha dan iežas neahttasiidduin.

  Bealit ledje ollásit dahje belohahkii ovttaoaivilis eanaš doaibmabijuin.

  Dat ledje njeallje doaibmabiju mas bealit eai soabadan. Boazodollui addit bistevaš báhčinlobi dássái leat joksan boraspirenállemihtuid, guottetbáikkiin eai galgga leat boraspiret, máksimálalohku geatkkičivggain juohke orohagas ja heaittihit johtolathálddašeami.

  Kongeørn
  Foto: Kjartan Trana/NRK