NRK Meny
Normal

Ikke midler til samiske innsatte

Kriminalomsorgen region nord har foreløpig ikke fått midler til å utbedre samiske innsattes forhold.

Tromsø fengsel

Kriminalomsorgen har foreløpig ikke midler til å forbedre forholdene for samiske innsatte. Men ifølge regionsdirektøren bør det komme på plass i fremtiden.

Foto: Sara Beate Eira / NRK

– Inneværende år er det ikke noen midler til å iverksette tiltak som koster penger, for å tilrettelegge forholdene for samiske innsatte, forteller regionsdirektør i kriminalomsorgen i nord, Jorid Midtlyng til NRK.

Samiske innsattes forhold i norske fengsler er ikke godt nok i følge rapporten til sosialantropolog Astrid Kalvemo. Samme sier en rapport fra i fjor som ble utarbeidet av en arbeidsgruppe som skulle kartlegge forholdene til samiske innsatte i norske fengsler.

Disse rapportene er nå lagt til grunn for en handlingsplan, som er til vurdering i justis- og beredskapsdepartementet ifølge Midtlyng.

I gang med forbedringer

– Men vi er i gang med å utbedre forholdene. Vi tror at endel av de tingene som må rettes på er holdninger og bevisstgjøring, og det er vi i gang med, forsikrer regionsdirektøren i kriminalomsorgen.

Jorid Midtlyng.

Jorid Midtlyng regionsdirektør i kriminalomsorgen region nord.

Foto: Jørn Adde © Trondheim kommune


Hun medgir at det er et langsiktig arbeid. Men at de blant annet hadde en mer målrettet markering av Samenes nasjonaldag i Vadsø fengsel i år.

– Når det gjelder mer konkrete ting, som tolking, så må vi vente til det kommer penger til det på statsbudsjettet eller andre måter.

Prosjektleder er ansatt

Det er i år satt av penger til en prosjektleder som skal begynne arbeidet med å forbedre forholdene for de samiske innsatte.

– Prosjektlederen skal blant annet jobbe med kunnskapsformidling og bevisstgjøring overfor våre ansatte, forteller Jorid Midtlyng.

Tror ikke på bedre forhold

Den tidligere samiske innsatte Ole Henrik Hætta forteller til NRK, at han måtte kjempe for å få de samisktilbudene han har krav på.

Ole Henrik Hætta

Tidligere samisk innsatt Ole Henrik Hætta.

Foto: Roger Manndal / NRK


– Jeg har ingen tro på at forholdene for samer i norske fengsel vil bli bedre, men det er jo lov å håpe, sa Hætta til NRK.