Går mot rekordvarm november i nord

Sommeren 2018 gikk over i historien som en av de varmeste som er målt. Og det ser ut til at den tendensen fortsetter utover hele høsten.

Persille om høsten

Persillen blomstrer i november.

Foto: Frode grønmo

– Hvis dette været fortsetter så kan det faktisk skje! Sånn som den nærmeste uka ser ut så blir det mildt mange plasser, sier meteorolog Trond Lien ved Meteorologisk institutt Vervarslinga for Nord-Norge.

November i Finnmark er noe helt utenom det vanlige. Gresset er grønt flere steder, og snøen har ikke lagt seg. Selv mange elver og vann er uten is.

Sommeren 2018 ble en av de varmeste noensinne flere steder i Nord-Norge. Temperaturen var flere steder på langt over 30-tallet. Nå opplever Indre Finnmark plussgrader igjen.

Historisk sett er minus 41,8 grader det laveste som er målt i Norge i november måned. Den gang i Karasjok i 1904. Kaldeste dagen i november i år har til nå i Finnmark vært Čuovddatmohkki med -13,3.

– November har vært mild. Temperaturer godt over det som er vanlig, særlig når det gjelder Indre Finnmark, sier meteorologen.

Sommer i november. I Indre Finnmark er det grønt flere steder.

Mildværet i november smelter bort snøen. Det ser ut til at vi får en ny varmerekord igjen. FOTO/REDIGERING: Samuel Frode Grønmo

Pluss fem grader i havgapet

Det er ikke bare indre strøk som opplever nærmest «november-sommer».

– På kysten har det også vært mildt. Fruholmen (en øy i havgapet i Finnmark journ.anm.) ligger fem grader over normalen og det også mye. Så det gjelder hele Finnmark selv om temperatursvingningene er mindre på kysten, sier Lien.

Og det ser ut til den tendensen fortsetter utover hele høsten. I for eksempel Karasjok har gjennomsnittstemperaturen vært ni grader over normalen og det er veldig mye, ifølge meteorologen.

Karasjok er kjent for å ha kulderekorden i Norge. Med minus 51,4 i 1886, denne ble nesten slått i 1999 da måleren viste -51,2.

Blir det nå i stedet ny varmerekord i november? Ifølge meteorologene er det mulig. Foreløpig ser det ikke ut til å endre seg. Fortsatt er det forhåpninger om en hvit jul.

– Juleværet er det for det for tidlig å melde. En varm sommer og høst betyr ikke nødvendigvis at det blir en kald vinter, sier statsmeteorolog Trond Lien.