Smeller til med sprengkulde

I Karasjok er det ventet å bli skikkelig kaldt til helga. Samefolkets dag vil bli den kaldeste dagen hittil i år.

Ruostibuolaš
Foto: NRK Sámi Radio / NRK

Langtidsvarslet på yr.no melder at Samefolkets dag blir en kald fornøyelse i Karasjok. Temperaturen er ventet å krype helt ned til 40 minusgrader. Men allerede onsdag ettermiddag blir det "mildt" igjen.

Også i Kautokeino er det lurt å finne fram varme klær når Samefolkets dag skal feires på mandag. Det meldes om samme forhold der.

Men kuldegrader er ikke bare kuldegrader. Det finnes flere forskjellige måter å måle den egentlige temperaturen på. Vindavkjølingsindeksen regner om de aktuelle temperatur- og vindforhold til en følt eller effektiv temperatur.

F.eks betyr lett bris 5 m/s og -30 grader i Kautokeino at det er 41 effektive kuldegrader.

Karasjok har kulderekorden

Den 28. januar 1999 stoppet kvikksølvet på - 51.2 °C. Dette er den nest laveste temperaturen som noen sinne er målt i Norge.

For det har vært kaldere. Den 1. januar 1886 lå minimumstemperaturen i Karasjok på - 51.4. Så kaldt har ikke vært i Norge før, og ikke siden heller!

Uansett noterte Karasjok tre dager med temperatur under -50 °C i januar 1999. Kautokeino måtte nøye seg med den ene dagen under -50. Sikkert like greit!

Dagens "rekorder"

Mellom klokka 08 og 09 i formiddag sank temperaturen på målestasjonen Folldal-Fredheim videre ned til – 38.0, som dermed blir stående som vinterens laveste temperatur til nå.

NRK fikk i morgentimene inn flere meldinger om at det var svært kaldt på Drevsjø, der det ble målt 39 minus av en bilist som var ute i morgentimene.

– Råest på morgenkvisten er Berlevåg lufthavn som har -15.8 grader og full storm 25 m/s. Det tilsvarer nærmere -40 grader i vindavkjøling.

Slik måles ekstrem kulde

De manuelle observasjonsstasjonene til Meteorologisk institutt er utstyrt med et normaltermometer og et maksimumstermometer med kvikksølv, samt et minimumstermometerer med en spritløsning.

På steder hvor man forventer temperatur lavere enn -38°, er de ordinære normaltermometerne blitt utstyrt med en kvikksølv-tallium-legering, som tåler temperaturer vesentlig lavere enn -50°. Dette påbygde termometeret kommer i tillegg til det spritbaserte minimumstermometeret.