Kan bli ny varmerekord i Nord-Norge: – Varmetoppen kommer i dag

Den nordligste landsdelen bader i sol etter mye regn og få soltimer. Det blir stadig nye varmerekorder, og onsdag kan Nord-Norges rekord på 34,3 grader bli slått.

Grøtfjord

Også i dag sår flere varmerekorder for fall i Nord-Norge.

Foto: Sindre Reinholt / NRK

– Den varme lufta ligger over hele landsdelen. Vi forventer at det vil bli veldig varmt enkelte steder, spesielt i indre strøk. Trolig er det Troms og Finnmark som stikker av med de varmeste temperaturene onsdag, sier statsmeteorolog Ida Fossli hos Meteorologisk institutt.

Eirik Mikal Samuelsen som jobber som forsker og statsmeteorolog ved Meteorologisk Institutt i Tromsø skriver på sin Facebook-side at det kan bli ny varmerekord i Nord-Norge onsdag.

– Varmetoppen kommer onsdag, og siden det kommer noe mer fralandsvind enkelte steder blir det nok nye varmerekorder. Kan absolutt Nord-Norges maks på 34,3 grader ryke noen steder?, skriver Samuelsen.

– Fullt mulig med nye rekorder

Tirsdag var det ekstraordinært vær i nord med over 30 grader flere steder og tropenatt. Det ble meldt nye varmerekorder, blant annet i Dividalen.

Petter Sollid og Sondre Tinhatlem
Foto: Sindre Reinholt / NRK

– Ja, det var godt over 30 grader flere steder. Blant annet på Bardufoss, i Tamokdalen og i Dividalen. Sistnevnte var det 32 grader, som er ny rekord. Forrige var i 2014 med 31,6 grader, sier statsmeteorolog Jon Austerheim til NRK.

Han forteller at det forventes nye rekorder onsdag.

– Det er fullt mulig. Det er minst like varm luft. De som lå mellom 20 og 25 grader i går vil nok få det varmere i dag på grunn av fralandsvind.

Laster Twitter-innhold

Får beholde været litt til i nord

Tirsdag ble det også varmerekord i Mo i Rana med 32,6 grader.

Tromsø endte eksempelvis tirsdag opp med varmeste dag siden 22. juli 2016, med 26,3 grader. Og flere steder i Nord-Norge var det finere vær enn i Portugal og Spania.

Nord-Norge får beholde det varme været litt til, men på torsdag ser det ut som vi får mer normalt sommervær i nord.

– I morgen begynner det omtrent like fint, med oppholdsvær og en del sol. Men fra formiddagen snur vinden og det kan bli litt regn i enkelte områder. Det blir kjøligere, men flere steder vil det være over 20 grader, sier Austerheim.

For dagene fremover kommer Finnmark best ut. De vil beholde været inn mot helga.

– Men intet varer evig, legger statsmeteorolog Ida Fossli til.

Også utenfor Nord-Norge har det blitt slått mange varmerekorder.

Laster Twitter-innhold

Det varme været strekker seg fra Trøndelag til Finnmark.