Hopp til innhold

Beaivváš-sjefen forventer midler til nybygg

I morgen offentliggjør regjeringen sitt reviderte nasjonalbudsjett. Det samiske samfunnet skriker etter tilleggsbevilgninger.

Beaivváš, teaterstykket Hevn

Beaivváš har startet arbeidet med det nye stykket «Hevn/Mávssaheapmi». På litt teatralsk vis viser produksjonsteamet hva de har å slite med.

Foto: Aslak Mikal Mienna / Beaivváš

Rolf Degerlund

Teatersjef Rolf Degerlund.

Foto: Åse Pulk/NRK

– Forholdene her er uholdbare. Det er usedvanlig vanskelig å drive teater i en helseskadelig bygning. Derfor forventer jeg at teateret endelig skal få midler til et nytt teaterbygg, sier teatersjef Rolf Degerlund.

Onsdag 11. mai legger regjeringen fram revidert nasjonalbudsjett for 2016.

For drøye to uker siden måtte hovedverneombudet i Kautokeino kommune stenge store deler av kulturhuset i bygda på grunn av helserisiko forårsaket av muggsopp.

Beaivváš samiske nasjonalteater har holdt til i dette bygningskomplekset helt siden begynnelsen av 1980-tallet. Muggsoppen og stengningen av de mest skadde delene av bygget har dermed stor innvirkning på driften av teateret.

De måtte avlyse en teaterforestilling og har ellers store utfordringer med å tilpasse daglig drift til situasjonen.

En bisarr start

Produksjon av forestillingen «Hevn/Mávssaheapmi» har så smått begynt. Stykket blir etter planene vist for første gang kommende høst.

Det første produksjonsmøtet til oppsetningen fikk imidlertid en rimelig bisarr start, der det tekniske innholdet i produksjonen fikk mye fokus sammen med kulturhusets luftkvalitet.

Sven Henriksen

Sven Henriksen har skrevet manus til «Hevn/Mávssaheapmi».

Foto: Bengt Roger Kåven / NRK

På møtet deltok blant annet produksjonens scenograf, teatersjef/instruktør, lydtekniker, musiker, videoekspert, rekvisitør, kostymedesigner og lysdesigner. I disse muggsopp vs. Kulturhus tider, så var møtedeltakerne kledd på teatralsk vis, mens blant annet scenografien ble sett litt nærmere på.

«Mávssaheapmi /Hevn» er en nyskrevet teaterstykke av den samiske dramatikeren Sven Henriksen. Stykket tar for seg brytningene i det moderne samiske samfunnet. Enkeltmennesker, familier og lokalsamfunn settes på prøve når mineralindustrien for alvor gjør sitt inntog i Sápmi. Etablerte tankesett og oppfatninger blir utfordret i møte med den nye tiden.

Urpremieren er fredag 7. oktober.

Daværende teatersjef Haukur J. Gunnarsson uttalte for tre år siden at det samiske nasjonalteaterets bygning er en skam for det samiske folk. Dette er Degerlund helt enig i.

– Dette er rett og slett en skam for styrtrike Norge!

– Mulighet til å rette på krisebudsjettet

Også Norske Samers Riksforbund (NSR) har klare forventninger til årets reviderte nasjonalbudsjett når det legges fram denne uken. Tråante 2017 er en av dem.

Kirsti Guvsám

Parlamentarisk leder Kirsti Guvsám (NSR).

Foto: Pressebilde / NSR

Parlamentarisk leder og sametingsrepresentant for NSR Kirsti Guvsám mener regjeringen nå har muligheten til å rette opp fjorårets lave bevilgninger.

– Det er store behov i det samiske samfunnet. Budsjett til samiske formål er en reell nedgang i forhold. Nå som det skal revideres har regjeringen og et flertall på Stortinget, mulighet til å rette på dette, sier Guvsám.

Neste år er det 100 år siden det første samiske landsmøtet ble holdt, og det planlegges et stort jubileum i Trondheim i februar.

– Det er ikke tvil om at Tråante 2017 må få tildelt midler i det reviderte budsjettet. Til nå er det smått med bevilgninger fra myndighetene. 100-årsmarkeringen er et svært viktig jubileum for hele det samiske folk, der vi blant annet feirer vår politiske oppvåkning og demokratiske utvikling. Jeg vil si så pass at det vil være en skandale for Regjeringen dersom dette ikke støttes.

Guvsám vil også trekke fram det sørsamiske museet og kultursenteret Saemien Sijte.

Korte nyheter

 • Daniel Ailo med da TIL gikk videre i cupen

  Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær (17) fikk sin A-lags debut i kveld for Tromsø idrettslag (TIL) da de knuste Fløya borte 6-0 i andre runde i cupen.

  17-åringen kom inn i andre omgang på stillingen 3-0. Han markerte seg ganske tidlig etter at han kom inn.

  Kampen ble dekket av Terje Mo Hanssen og han skrev i sitt referat:

  72'Spillerbytte hos Tromsø. Yaw Paintsil går av, erstattes med Daniel Ailo Sakshaug Bær.

  79'Gult kort, Daniel Ailo Sakshaug Bær, Tromsø.

  87'Bær slår inn fra venstre, men innlegget er for høyt for Ba inne i feltet.

  – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sa Sakshaug Bær til NRK før kampen.

  Daniel Ailo Sakshaug Bær
  Foto: Pressebilde / TIL
 • Daniel Ailo med i TILs A-lagstropp

  Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær er tatt ut i TILs A-lagstropp som i kveld spiller cupkamp mot Fløya.

  Han spiller til daglig i TILs andrelag i 4. divisjon.

  – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sier Sakshaug Bær til NRK.

  Han har allerede i rundt en måned trent med A-laget.

  – Det har blitt noen treninger med A-laget og noen med B-laget. Det har gått veldig bra, sier han.

  Sakshaug Bær vet ennå ikke om han får spille i kveld, men håper i det minste på et innhopp.

 • Samehets.no la rabáduvvam

  Les på norsk.

  Uddni Sámedikken lij sierra dållam gå næhttabielle samehets.no rabáduváj.

  Sámedikkeráde Runar Myrnes Balto rahpamsárnen gijtij gájkajt gudi li rádijt vaddám ja viehkedam næhttabielijn barggam.

  Guoradallama vuosedi juohkka niellja sáme nálsodimev ja vasjev vásedi, ja danen le dát næhttabielle ásaduvvam.

  Åssudakdirekterra politijjadirektoráhtan Bjørn Vandvik javllá sijáj mielas li ilá binná ássjijs ma politijjaj diededuvvi.

  – Mijá ulmme l nav vaj sáme dán næhttabiele baktu vuojnni unugis vásádusájt la máhttelis gujddit, javllá Vandvik.

  Bagádallam la oarjjel-, julev- ja nuorttasámegiellaj ja dárogiellaj, ja danna oattjo diedojt gejna máhtá guládallat gatjálvisáj sáme nálsodime ja rasisma birra.

  Bjørn Vandvik på Sametinget. Han er avdelingsdirektør i Politidirektoratet
  Foto: Wenche Marie Hætta / NRK