Må avlyse forestilling på grunn av muggsopp og lekkasje

Kautokeino kommunes hovedverneombud har i dag stengt store deler av kulturhuset i Kautokeino på grunn av helserisiko forårsaket av muggsopp. Dette får konsekvenser for Beaivváš samiske nasjonalteater, som holder hus der.

Muggsopp og vannlekkasje i kulturhuset i Kautokeino

Muggsopp og vannlekkasje i kulturhuset i Kautokeino gjorde at hovedverneombudet i kommunen i dag så og si hele kulturhuset.

Foto: Jan Öqvist

– For det første må vi avlyse kveldens forestilling av Gába. Vi kan heller ikke arbeide i kultursalen, hvor vi i dag skulle bygge opp nye dekorer til det nye stykket. Vi får se hvor lang tid framover det stenges, før vi kan si mer om konsekvensene, sier teatersjef Rolf Degerlund.

Hovedverneombud i Kautokeino Svein Ole Sandvik

Hovedverneombud i Kautokeino Svein Ole Sandvik

Foto: Åse Pulk/NRK

– Horribelt

I tillegg til Beaivváš samiske nasjonalteater har også kommunen kontorer og bibliotek i kulturhuset. Det er kommunen som eier bygget.

Hovedverneombud i Kautokeino kommune Svein Ole Sandvik forteller at det lekker inn vann i taket, og det renner også inn i det elektriske anlegget. Det er også mugg i lokalet.

Se bilder tatt i dag nederst i artikkelen.

– Det er en veldig sterk lukt der. Folk blir syke av å jobbe der. Jeg har visst at det har vært lekkasje i kafeen, men nå virker det som om det er lekkasje i hele bygget.

Sandvik har derfor i dag stengt hele kulturhuset, utenom kontorfløyene, med øyeblikkelig virkning.

– Nå er det opp til kommunen hva de gjør. Jeg regner med at det er Arbeidstilsynet som til syvende og sist må åpne den, hvis den skal tas i bruk igjen.

Han synes det var helt forferdelig å være på befaring der.

– Jeg klarte å være der i ti minutter før jeg måtte ut for å få frisk luft. Det var tungt å puste der. Det er helt horribelt at folk skal jobbe på et sånt sted, sier Sandvik.

Rolf Degerlund

Teatersjef i Beaivváš samiske nasjonalteater

Foto: Aslak Mikal Mienna / Beaivváš

Blandede følelser

– Det lukter veldig ille her, forteller teatersjef Rolf Degerlund, og forteller at noen av hans ansatte har måttet ta medisin for å kunne jobbe i lokalene i kulturhuset. Også teaterets publikum har fått merke muggsoppen.

– To små barn som var her forrige uke fikk pusteproblemer etter å ha vært her. I tillegg var det to andre som var på besøk her forrige uke som fikk alvorlige pusteproblemer etter å ha vært her. Det er en veldig alvorlig situasjon, og det har vi visst lenge, men nå er begeret fullt. Det går ikke lenger når mennesker blir syke av å oppholde seg i lokaler med mugg.

Degerlund har blandede følelser i forhold til stengingen.

– Det er bra ut i fra resonnementet om at det samiske nasjonalteateret må få et eget teaterhus. Dette er et bra argument, og dette viser at nå må det hende noe. Men det er kjedelig å måtte avlyse forestilling.

Må finne løsninger

Nå skal man fra teaterets side samles for å diskutere hva de skal gjøre videre i denne situasjonen.

– Vi må finne ut hva det innebærer for virksomheten og finne løsninger. Vi skal nok løse det, for vi må få gjennomført oppdraget vårt. Men vi har ingen arbeidsplass å gå til, vi kan ikke sitte ute.

Kommunen er nå på befaring i kulturhuset.

– Jeg kan ikke si noe mer om tilstanden før vi er ferdige med befaringen, sier Nikken Turi, ingeniør ved teknisk enhet i Kautokeino kommune.

Muggsopp og vannlekkasje i kulturhuset i Kautokeino
Foto: Jan Öqvist
Muggsopp og vannlekkasje i kulturhuset i Kautokeino
Foto: Jan Öqvist
Muggsopp og vannlekkasje i kulturhuset i Kautokeino
Foto: Jan Öqvist
Muggsopp og vannlekkasje i kulturhuset i Kautokeino
Foto: Jan Öqvist