Hopp til innhold

Takker av etter 15 år som teatersjef

Med samme teaterstykke som han startet med, avslutter Haukur Gunnarsson som teatersjef for Det samiske nasjonalteatret Beaivváš.

Haukur J. Gunnarsson og Ensemble Skoavdnji 2015

Haukur J. Gunnarsson og Ensemble Skoavdnji 2015. Stykket Skoavdnji har premiere fredag 9.oktober i Kautokeino.

Foto: Aslak Mikal Mienna / Beaivváš

– Det er klart jeg er spent og det er jo vemodig å tenke på at jeg fredag kveld har min siste premiere for Beaivváš, sier Gunnarsson, som opprinnelig er fra Island.

I til sammen 15 år har 66-åringen ledet Det samiske nasjonalteatret Beaivváš i Kautokeino.

Spøkelser fra Varanger og Japan

Forestillingen Skoavdnji er hans siste instruktørjobb som sittende teatersjef.

Det er også et stykket som han selv var med å forme i sin første periode som teatersjef i Beaivváš.

– Jeg fikk et godt samarbeid med barnebokforfatter og dikter Inger Margrethe Olsen og utfordret henne til å skrive dette teaterstykket, jeg kom med ideer fra et japansk kabuki-stykke, en spøkelseshistorie, mens Inger Margrethe hadde en spøkelseshistorie fra Varanger, og regien ble født samtidig som teksten, kan man si, forteller Gunnarsson.

– Fått Beaivváš ut i verden

Etter 15 år i tjeneste for samisk scenekunst har han mange gode minner.

Det er vanskelig å trekke fram enkelte hendelser eller teaterstykker som har festet seg spesielt.

Teatersamarbeidet med andre urfolk har betydd mye for ham personlig.

– For meg som har vært opptatt av å kommunisere med urfolk andre steder i verden har noe av det morsomste for meg vært å få Beaivváš ut i verden, og ikke minst var det spesielt å opptre i Japan, sier Haukur Gunnarsson.

Han studerte selv i Japan og føler at landet har formet ham mest når det gjelder teater.

– Japan er jo på en måte mitt åndelige hjem, sier Gunnarsson.

Ridn`oaivi ja nieguid oaidni čájálmasas.

Ridn`oaivi ja nieguid oaidni / Den rimhårede og drømmeseeren er stykke som Beaivváš turnerte med i Japan.

Foto: Beaivváža preassagovva

– Mye å glede seg over, men...

En velkjent sak som har fulgt 66-åringen som et mareritt er mangelen på et egnet teaterbygg i Kautokeino.

På tross av mange lovnader fra diverse politikere gjennom årenes løp , er dette bygget fortsatt ikke realisert. Avtroppende teatersjef har utallige ganger gitt uttrykk for at han mener dette er en skam.

– Det jeg ikke har lykkes med er å få på plass et eget teaterbygg, men vi er da noen skritt på veg i riktig retning, sier han.

Gunnarsson mener likevel at han har mye å glede seg over etter 15 år i Beaivváš.

– Jeg er glad for at teateret har videreutviklet profesjonaliteten og at kvaliteten på teaterets forestillinger øker, dessuten er det grunn til å glede seg over ny samisk dramatikk, sier han.

Scene fra teaterstykket "Sangen fra Rotsundet".

Scene fra teaterstykket Sangen fra Rotsundet. Den ble nominert til Ibsen-prisen i 2012. Stykket er skrevet av Rawdna Carita Eira, som takket teatersjef Haukur Gunnarsson for at hun som debutant fikk denne tilliten.

Foto: Johan Mathis Gaup / Beaivváš/Crazeville Records

– Viktig å lære samisk

I 1996 tok islendingen over som teatersjef for Hålogaland teater og først ti år senere, i 2007, tok han fatt på sin andre periode som teatersjef for Beaivváš.

Allerede da han kom til Kautokeino første gang, bestemte han seg for å lære samisk.

– Det er klart når jeg kommer til et samfunn der 90 prosent snakker samisk så må jeg selvfølgelig sette meg inn i språket og kulturen , sier han.

Interessen for å lære mer om den samiske kulturen var også grunnen til at han på begynnelsen av 1990-tallet reiste til Indre-Finnmark for å jobbe med samisk teater.

– Jeg synes at det er fantastisk at man har i Norge i dag en så sterk minoritetskultur som den samiske, og jeg er veldig stolt av å ha fått være med på å styrke kulturen, sier Gunnarsson.

Han har ikke tenkt å pensjonere seg riktig ennå, og skal jobbe som frilanser innen teaterkunst.

Stáinnak

Fra Beaivváš-forestillingen Stáinnak. Den handler om en underjordisk rein som ender ved et uhell opp blant mennesker og dyr i den virkelige verden.

Foto: Roger Manndal / NRK

Korte nyheter

  • Háliidit priváhta dearvvašvuođafálaldaga Áltái

    Álttá Bargiidbellodat, Guovddášbellodat ja Gurutbellodat lea bargagoahtán oččodit priváhta dearvvašvuođafálaldaga, Aleris bokte.

    Dát ii soabat ráđđehusa strategiijain. Ráđđehus áiggošii uhcit priváhta dearvvašvuođabálvalusaid.

    – Buot buoremus livčče dieđusge jos mis livčče almmolaš dearvvašvuođafálaldat mii nagoda buohkaid dikšut, muhto nu ii leat. Álbmoga bálvalusat leat buot deháleamos, ja mun sávan dat duohtandahkko, dadjá Álttá Bargiidbellodaga Ole Steinar Østlyngen, ja čujuha priváhta dearvvašvuođafálaldahkii.

    Altaposten muitalii áššis vuosttažin.

    Ráđđehusas eai ge doarjjo dán barggu.

    – Geavahit resurssaid hukset priváhta fálaldaga, ii atte buoret dikšofálaldaga álbmogii. Dušše sidjiide geain lea ráđđi máksit iežas lupmas, čállá Dearvvašvuođa- ja fuolahusdepartemeantta stáhtačálli Karl Kristian Bekeng e-poasttas NRK:i.

    Kantar iskos čájeha ahte gávccis logi olbmos háliidit priváhta ja almmolaš buohcciviesuide eanet ovttasbarggu, čoavdin dihtii dearvvašvuođabálvalusa hástalusaid, muitala Anita Tunold, Aleris hálddašeaddji direktevra.

    Ii ge leat vuos mearriduvvon ahte Aleris ásahuvvo Álttá gildii.

    – Jus mii áigot ásahit fálaldaga ođđa báikái, de fertet mii ásahit fálaldaga mas lea buorre dássi, ja ahte dat lea ekonomalaččat gánnáhahtti. Dat leat min prinsihpat, beroškeahttá gosa mii galgat, dadjá Tunold.

  • Oppdrettsselskap bidrar til åpning av vei

    Båtsfjord kommune melder på sin nettside at de i år har, som tidligere år, fått et betydelig økonomisk bidrag fra oppdrettsselskapet SalMar til åpning av Syltefjordveien.

    – Dette muliggjør åpning av veien tidligere enn hva som ellers ville vært mulig.

    Kommunen skriver at på dagtid i ukedager, mellom klokken 07.00 til klokken 15.00, vil veien fra bommen være å betrakte som anleggsområde. Det er dermed forbudt for publikum å ferdes langs veien på grunn av sikkerhet.

    – Etter hvert som veien åpnes, vil snøscooterløypene som går langs veien stenges.

    Uteetaten har begynt arbeidet og har som mål å åpne veien så snart forholdene tilsier at det er mulig.

  • Rykket ut etter melding om en bilbrann

    110 Finnmark melder på sosiale medier at brannvesenet i Kautokeino har rykket ut.

    Årsaken til utrykningen er en melding om en bilbrann.

    Bilen skal ha begynt å brenne utenfor Kautokeino. Det er ingen personer som er skadet, og 110-sentralen opplyser at alt er under kontroll.