Hopp til innhold

Heidi fra Sveits jobbet som samisklærer i Máze

Allerede som barn leste sveitsiske Heidi Mustvedt Plüss bøker om samer og inuitter. Noen år senere flyttet hun som nyutdannet sosialantropolog til Máze for å jobbe som samisklærer, men eventyret oppe i det kalde nord ble kortvarig.

Heidi Mustvedt Plüss

Heidi Mustvedt Plüss måtte forkaste sine planer om samiske studier da en nordmann «kom i veien» for hennes planer. Her står hun med en av de samiske bøkene «Sameår» av Ernst Manker som hun skaffet seg da hun studerte samisk i Oslo.

Foto: Heaika Skum / NRK

– Det kom en nordmann i veien for planene mine, og tok meg med fra Sápmi og til Telemark, forteller Heidi.

Nå bor sveitseren i Skien sammen med mannen sin. De store planene hennes om å skrive en hovedoppgave om samisk kultur og historie ble bare med tanken, men bøkene hun gikk til innkjøp av har hun ennå.

Ved Universitetet i Oslo på 1970-tallet fordypet Heidi seg i temaet samer. Det var også grunnen til at hun etterhvert lærte seg samisk, og senere flyttet til Máze i Finnmark. Nå har hun ikke vært der på nesten 40 år.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Per Simon Mustvedt

Heidi Mustvedt Plüss traff Per Simon Mustvedt før hun reiste til Máze i Finnmárk, men returnerte til Skien igjen året etter da kjærligheten trakk henne sørover.

Foto: Privat

-Nei, jeg har nok dessverre ikke vært tilbake. Jeg jobbet en kort periode som guide, og reiste nordover med turistbusser mellom Oslo og Nordkapp. Da fikk jeg selvfølgelig fortalt turistene om samer og den samiske kulturen. Men jeg har aldri tatt med tid til å besøke Máze og Sápmi igjen.

80 år gamle bøker

De samiske ordbøkene Heidi har hjemme i Skien, ser hun seg nødt til å gi bort på grunn av plassmangel. Nå tilbyr hun dem til Sametinget og Samisk spesialbibliotek, og det er ikke hva som helst hun gir bort.

– Bøkene er som en bibel fylt med historie om samisk språk og kultur, og forteller sin historie om utviklingen av den samiske skrivemåten og rettskrivingen fra den tiden frem til i dag, sier Mustvedt-Plüss.

Ordbøkene er utgitt av Konrad Nielsen og Asbjørn Nesheim i perioden 1932 til 1938. Nesheim var forøvrig Heidi sin professor i Oslo, og en av drivmotorene bak sveitserens samiskkunnskaper.

Samiske bøker

Dette er samlingen av samiske bøker som Heidi nå ønsker å gi bort.

Foto: Heaika Skum / NRK

Hun lærte seg det samiske språket, og har senere også praktisert samisk både i Masi og i Skien i Telemark.

Les om Eirik (20) fra Haugesund som lærte seg samisk via fjernundervisning.

Samisk innlegg

Til tross for sosialantropologistudiet med samisk fordypning, ble det ingen jobb hvor Heidi Mustvedt-Plüss kunne nyttiggjøre seg sine studiekunnskaper i Sør-Norge.

–Jeg prøvde å få startet et samiskkurs gjennom friundervisningen, men det var kun én som var interessert.

– Hvis du hadde fått invitasjon til å reise opp til Sápmi, hadde du takket ja?

–Uten tvil ville jeg nok reist tilbake og besøkt Máze og Sápmi, sier hun.

Her kan du lese saken på samisk.

Korte nyheter

  • Finnmárkku buohcceviessu háliida bisuhit DPS Deanu

    Finnmárkkubuohcceviessu HF ii doarjjo árvalusa heaittihit guovllupsykiátralaš guovddáža (DPS) Deanus ja sirdit dikšunsajiid Áltái. Nu mearriduvvui stivračoahkkimis Romssas duorastaga. Duogáš dasa lea go buohccit šattašit menddo guhkás johtit.

    Seammás Finnmárkkubuohcceviessu mieđiha leat dárbu rievdadit ja nannet psyhkalašdearvvašvuođa ja gárrendilledivššu fálaldagaid.

    HEAD-DPS-TANA
  • Legger Digermulen vindkraftverk på is

    Finnmark Kraft og Fred. Olsen Renewables har besluttet å prioritere Laksefjorden vindkraftverk, mens arbeidet med Digermulen vindkraftverk stilles i bero.

    Det melder Finnmark Kraft i en pressemelding.

    – Vi retter nå fokus mot å videreutvikle Laksefjorden vindkraftverk, og dette inkluderer en tett dialog med grunneier, lokalsamfunn og andre rettighetshavere.

    Prosjektet er tenkt lokalisert på halvøya mellom Eidsfjorden og Mårøyfjorden i Lebesby kommune, og har et potensial på cirka 60–65 turbiner og en total installert kapasitet på inntil 450 Megawatt.

    – Vi har stor tro på at Laksefjorden vindkraftverk kan bli et verdifullt prosjekt for regionen. Prosjektet vil, ved å utnytte et areal som i stor grad allerede er regulert til vindkraftformål, gi store inntekter til Lebesby kommune, og en forbedret forsyningssikkerhet Nordkinnhalvøya.

  • Čiekčá vuosttas geardde Sámi ovddas

    Guhtta joavkku servet dán gease Conifa nissončiekčamiidda Bodåddjos.

    Sámi nissonriikkajoavku lea okta favorihtain vuoitit dán gease CONIFA čiekčamiid. Sii oainnat vuite 2022 CONIFA nissončiekčamiid Indias mat ledje vuosttaš stuorát gilvvut.

    Jenny Marie Mannsverk lea okta dan 18 čiekčis váldon mielde ovddastit sámi nissonriikkajoavkku dán gease.

    Son ii leat ovdal čiekčan Sámi ovddas, ja lohká šaddat hui somá ja illuda dasa. – Mun lean maid hui giitevaš go dán vejolašvuođa dál oažžu, lohká Mannsverk.

    Jenny Marie Mannsverk, FA Sápmi
    Foto: Privat