Hopp til innhold

Støvet tørkes av Smith-rapporten

På protestmøtet mot norsk fiskeripolitikk tok mange til orde for at det er på tide å ta Smith-rapporten ut av skuffen igjen.

Vardø og Smith utvalgets utredning

Under folkemøtet i Vardø på lørdag tok flere til ordet for at Kystfiskeutvalgets innstilling må kunne brukes i kampen for at leveringsplikten opprettholdes.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

«Departementet kan ikkje sjå at det eksisterer nokon eksklusiv rett til fiske for dei som bur langs fjordane, korkje i Finnmark eller i andre fjordar langs kysten.»

Det var regjeringens og Fiskeridepartementets svar til kystfiskeutvalgets innstilling.

Kystfiskeutvalget som skrev den nesten 600 sider lange utredningen ble ledet av tidligere høyesterettsjustitiarius Carsten Smith. Utvalget var av regjeringen satt til å gjøre rede for om sjøsamer og kystbefolkningen ellers hadde en historisk rett til fiskeressursene i fjordene.

Konklusjonen til Smith-utvalget var et lovforslag der Finnmarks fjordbefolkning ble gitt retten til ressursene i fjordene og kysten ut til fire nautiske mil fra grunnlinjen.

Etterlyser lov som sikrer levering av fisk på land

Et opprør har begynt langs kysten. De havgående trålerne opprettholder ikke leveringsplikten. Fiskebrukene på Finnmarkskysten har blitt lagt ned en etter en. Et fåtall gjenstår.

Leder i Norges Kystfiskarlag Arne Pedersen tok til ordet under protestfolkemøtet i Vardø – han mener det ved hjelp av lover og forskrifter gis rammevilkår for å sikre at fisketrålerne må levere fisken nær der den fiskes opp.
Mange av dem som tok til ordet mente at det allerede finnes et slikt lov forslag som kan anvendes – nemlig Smith-rapporten.

Arne Pedersen

Leder i Norges Kystfiskarlag Arne Pedersen lurer på om forvaltningen vil være villig til å gi fjordbefolkningen en lovfestet rett til fiskeressursene.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK


Smith-rapporten er et verktøy som kan anvendes for å få en slik lov på plass mener Pedersen.

– Smith-utvalget har laget en utredning som konkluderer med at kyst- og fjordbefolkningen har en forrang og rett til fisken utenfor kysten vår, spørsmålet er bare om forvaltningen er villig til å innrette seg sånn at det blir en realitet, sier Pedersen til NRK.

Han tror at dersom aksjonen som nå sprer seg langs den nordnorske kysten får den nødvendige støtten fra Fiskarlaget og Landsorganisasjonen i Norge (LO) så vil den kunne føre fram.

Vil ikke blande kortene

Under et folkemøte i Vardø tok Sametingsrepresentant Beaska Niillas,(NSR)ordet.

Han sa at han frykter ordet urbefolkning kan ha gjort mange skeptiske til Smith-utvalgets utredning, før NSR-politikeren la vekt på at denne utredningen dreier seg om en felles rett til fisken for hele kystbefolkningen i Finnmark.

Til NRK sier Beaska Nillas at folkeaksjonen nå ikke dreier seg om fjordfiskeretten, men om at de havgående fisketrålerne må gjøre sin plikt og levere fisken i Finnmark, fylket som de fisker utenfor.

Beaska Niillas

Beaska Niillas mener man ikke skal blande rettighetsspørsmålet for mye inn i saken med leveringsplikten som har ført til opprørte kystbeboere.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Likevel tror han den kan brukes til grunn i diskusjonen.

– Man skal ikke blande rettighetsspørsmålet for mye inn i denne saken, men det er viktig å nevne Smith-utvalgets innstilling, for den er et grunnlag i denne saken, sier Beaska Niillas.

Noen av de andre oppmøtte som tok til orde på møtet mente at Smith-rapporten ikke skulle brukes i sammenheng med kystopprøret som har startet, siden utvalgets innstilling dreier seg om fjordfiskebåter og ikke havgående industritrålere.

Utvalget førte til fjordfiskenemnd

Til tross for at regjeringen ikke gikk med på at fjord- og kystbefolkningen hadde en historisk rett til fiskeressursene, så ble det resultater av Smith-utvalgets utredning. Det ble satt av egne kvoter til kystfiskerne, og en egen Fjordfiskenemnd er nylig utnevnt.

Fjordfiskenemnda skal styrke forvaltninga av fjordfiskeriene med særlig vekt på samisk bruk. Nemnda ble foreslått opprettet som følge av behandlingen av Kystfiskeutvalgets innstilling.

Opprøret mot norsk fiskeripolitikk kan være med på å føre til at kystfiskeutvalgets innstilling blir tørket støv av.

Korte nyheter

  • Britisk museum kjøper inn samisk kunst

    Det nasjonale museet for moderne kunst i Storbritannia, Tate Modern London kunngjør at de oppretter et eget fond for innkjøp av samisk og inuittisk kunst.

    Det skriver Artnews.

    Fondet skal bidra til innkjøp av kunst fra urfolkskunstnere og nordområdene.

    – Etter Veneziabiennalen 2022 har interessen for samisk kunst stadig økt, uttaler direktør Karin Hindbo ved Nasjonalmuseet i Oslo til nettstedet.

    Tate Modern har allerede kjøpt inn sitt første samiske verk, «Guržot ja guovssat / Spell on You!» (2020) av kunstner Outi Pieski.

    Med dette blir hun den aller første samiske kunstneren som museet har kjøpt inn i løpet av sin 24 årige virksomhet.

    Pieski stiller for tiden ut sine verk på Tate St. Ives i Cornwall. Utstillingen varer til 6. mai.

    Outi Pieski dáidagiinnis
    Foto: Anne Olli
  • Sáme filmma l nuppát buoremus amásgielak filmma

    Strijmmimdievnastus Netflixa ådå filmma «Stjålet» (Suolludahka) almoduváj bierjjedagá vuoratjismáno 12. biejve, ja dat rájes la Netflixan 7,1 millijåvnå vuosádusá læhkám.

    Filmma l nuppát ienemusát gehtjadum amásgielak filmma globála dásen Netflixan.

    – Iv la duosstam vuorddet. Dát la sierralágásj ja ihkeva suohtas, javllá dåjmadiddje Elle Marja Eira NRK:aj.

    Filmma l vuododum sáme girjjetjálle Ann-Helén Laestadiusa románas, ja dassta l Peter Birro mánusav tjállám.

    Subtsas la nuorra nissuna birra guhti álggoálmmuga árbev bælostahttá, væráldin gånnå amásballo oabllu, dálkádakrievddama ællobargov ájtti ja nuora iesjsårmmimav válljiji gå dille l gássjel divnajda.

    Filma buvtadiddje Khalil Al Harbiti, Kolibri Productions:as, miejnni filmajn la geldulasj politihkalasj tiebmá mij duodaj la ájggeguovddelis.

    Suv mielas la buorre gå filma gæhttje bessi gæhttjat dákkár histåvråjt, mij la dálásjájge dáhpádusáj birra.

    Al Harbiti jáhkká histåvrrå máhttá dæhppot moadda vájmojda væráldav birra, sierraláhkáj álggoálmmugijda.

    Filma dåjmadiddje Eira la juo ådå filmmaprosjevtajn barggamin.

  • Ny leder i Samisk kunstnerråd

    Loga sámegillii.

    Lemet Ánde Buljo er valgt som ny leder for Samisk kunstnerråd.

    Samisk kunstnerråd har 300 medlemmer, med Juoigiid searvi, Samisk kunstnerforbund, Samisk forfatterforening, Samiske komponister, Sámi Lávdi og Mun dajan som medlemmer.

    Buljo sier at han ble spurt om å lede rådet før påske, og har mange saker som gjør at han tar over ledelsen. Et av hjertesakene er kunstnerpolitikk. Buljo ønsker å forbedre kunstneres levekår.

    Samisk kunstnerråd ble etablert i 1987, og målet med rådet er å fremme god og mangfoldig samisk kunst.