NRK Meny
Normal

Selskapene bak Dakota Access Pipeline går rettens vei for å få fullføre utbyggingen

Energy Transfer Partners og Sunoco Logistics Partners ber den føderale domstolen om å få tillatelse til bygge ferdig «Den svarte slange».

DAPL oljepipeline. Deler ligger ferdige før ihopkobling

Byggingen av Dakota Access Pipeline er midlertidig stanset i det området i Nord-Dakota der det har foregått store protestaksjoner siden april i år.

Foto: EWA-MARI HEDMAN / NRK Sápmi

Mandag kom nyheten om at utbyggingen av den omdiskuterte oljerørledningen i Nord-Dakota stanses midlertidig.

Av sikkerhetsgrunner ba Army Corps of Engineers om «ytterligere diskusjon og analyse» av prosjektet for å få ned spenningene mellom aktivister og samfunnet rundt.

På lørdag ble en mann observert veivende med en pistol under en konfrontasjon med demonstrantene. Han avfyrte våpenet sitt i luften.

– Dette er mitt hjem, ropte pistolbæreren som ble fotografert av en instagrambruker.

Laster Instagram-innhold

På mandag sendte Energy Transfer Partners og Sunoco Logistics Partners to begjæringer til den føderale domstolen i Washington, der de ber domstolen om å erklærte at Dakota Access Pipeline har juridisk rett til å bygge ferdig oljerørledningen, melder CNN.

Informasjonen verifiseres av det canadiske fjernsynsselskapet CBC.

Ingen beslutning før i januar

Kampen mot oljerørledningen i den sørlige delen av Nord-Dakota er den største urfolksprotesten på 100 år.

Standing Rock Sioux Tribe og miljøvernere mener at oljerørledningen vil forurense stammens vannforsyning og ødelegge hellige steder.

Den nesten 1900 km lange Dakota Access Pipeline skal etter planen gå gjennom fire stater og er kostnadsbergegnet til 30 milliarder kroner.

  • Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) har investert 10,3 milliarder kroner i fem selskaper som står bak utbyggingen av oljerørledningen.
  • I tillegg har DnB og Nordea lånt penger til prosjektet.
Oil Pipeline Protest

Hittil er nærmere 500 personer arrestert i forbindelse med demonstrasjonene i Standing Rock.

Foto: Mike McCleary / Ap

En beslutning i domstolen er ikke ventet før i januar, rett før Donald Trump offisielt overtar som USAs president, opplyser CBC.

Det åpner for muligheten at en løsning på saken fortsatt kan komme gjennom føderale myndigheter i stedet for domstolene. Men vil trolig også føre til mange flere uker med protester i Nord-Dakota, hvor motstandere har begynt å forberede seg til vinteren, og mange millioner ellerede er brukt på rettsrelaterte kostnader.

Hittil er nærmere 500 mennesker arrestert i forbindelse med demonstrasjonene.