Hopp til innhold

– Deres kamp er vår kamp

En kaffepose i skinn, en guksi, en veske og en flaske med kildevann. Det var gavene fra Sápmi som Sofia Jannok, sammen med med Sara Marielle Gaup Beaska och Inger Biret Kvernmo Gaup overleverte til Standing Rock Siouxs rådsleder; Dave Archambault II.

Støtter protest

Også samer viser sin støtte til kampen mot den 190 mil lange oljerørledningen og skal føres fra North Dakota til Iowa.

Foto: EWA-MARI HEDMAN / NRK

Vi hører dere, vi ser dere og deres kamp er også vår kamp, sa Sofia Jannok.

I litt under en uke har søstrene Sara Marielle Gaup Beaska og Inger Biret Kvernmo Gaup bodd i leiren. Sofia Jannok kom på onsdag. De er her for å vise sin støtte i kampen mot oljeledningen.

Gaver fra Sápmi

Norske Samenes Riksforbund (NSR) hadde sendt en guksi (håndlaget trekopp) som gave til urfolket i leiren. Sara Marielle Gaup Beaska var den som overrakte gaven til reservatrådets leder, Dave Archambolt II. Sammen med gaven kom Gaup Beaska med følgende oppfordring, som møttes med jubel og applaus fra de fremmøtte på "torget" i leiren.

Jeg ønsker at du skal gi denne gaven videre til det yngste medlemmet i Standing Rocks Sioux's tribe. Må alle barn fra nå av og til evig tid ha rent vann.

Det er nå akkurat 6. måneder siden folk fra Standing Rock Sioux reservatet, satte opp tipien, telt og campingvogner ved Missourielvens strand. I juli tog dem sosiale medier til hjelp for å be om støtte. Det tog helt av og alt flere har kommet for å på plass delta i protestene mot oljeledningen, eller som de selve sier; - beskyttelsen av vannet.

1900 kilometer

Oljeledningsbygget som demonstrantene vill stoppe er 1900 kilometer langt og skal føre råoljen fra North Dakotas oljefelt til raffinadene i Iowa. Like utenfor Standing Rock Sioux nordre grense planlegges det at oljeledningen skal gå under Missourielven. Dette er en elv som er drikkevannskilde for dem som bor i reservatet.

Hellig område og gravplass

Det finnes også en gravplass i området hvor oljeledningen skal legges. Befolkningen anser området som et hellig sted. Talspersoner for Standing Rock Sioux Tribe, sier at de ikke fått være med og fremføre sin stemme i de arkeologiske undersøkelsene i området. Representantene mener også at konsultasjonsprosessen ved prosjektet ikke har gått rett for seg.

Motstanden mot oljeledningen skjer på mange forskjellige steder samtidig, både i møterom og i rettssaler, men også ute på mange steder i terrenget. Demonstrantene er organiserte på forskjellige måter avhengig av stedet hvor de oppholder seg.

Helgedemonstranter

Standing Rock leiren i USA

Teltleiren til demonstrantene som kjemper mot byggingen av en 190 mil lang oljerørledning fra North Dakota til Iowa.

Foto: EWA-MARI HEDMAN / NRK

Nå estimerer både folk i leiren og politimyndighetene at det bor omlag 2000 personer ved elvebredden i et område rett ved siden av vei 1806, i Canonnball. Enkelte helger kan antall demonstranter i denne leiren nesten fordobles. Et vanlig syn på fredag ettermiddag er chartrete busser fulle med folk som stopper for å slippe av dem som kalles for helgedemonstranter.

Pengegaver

Mange av dem som kommer hit har med seg gaver, som klær, solseller og mat, mens andre kommer med pengegaver. Det gjorde bland annet Salt River Pima-Maricopa Indian Community. De overrakte en sjekk på 25 000 dollar til Standing Rock reservatets kamp under fredagens velkomstseremoni, hvor også de samiske artistene overrakte sine gaver med hilsen fra den samiske befolkningen.

Korte nyheter

 • Høy nordlysaktivitet i Nord-Norge de neste dagene

  Det kan være lurt for folk i Nord-Norge å gå en tur ut på kveldstid de neste dagene. Sannsynligheten for å se nordlys er stor.

  – Både indeksen for nordlys og været ser veldig bra ut. Det ligger et belte som skal dekke stort sett hele Nord-Norge de neste tre-fire dagene, sier meteorologikonsulent Rune Skoglund.

  De neste dagene har Nord-Norge en KP-indeks på mellom 3 og 5, avhengig av hvor man er.

  Men det må ikke bare være høy nordlysaktivitet. Vær og lite skydekke må også spille på lag.

  – Når jeg ser på skydekket for Nord-Norge, så ser det ganske bra ut. I hvert fall for Troms sin del.

  Skoglund sier at det jevnt skal være lite skyer i landsdelen, og trekker frem at de indre delene av både Troms, Finnmark og Nordland har en veldig god prognose.

  – Men for å være helt sikker ville jeg bevegd meg innover og ikke utover mot kysten, der er det ofte litt mer skyer, anbefaler Skoglund. Skriver NRK Troms og Finnmark

  Nordlys over Lofoten
  Foto: Johannes Groll / Unsplash
 • 3 biler involvert i trafikkuhell

  I Tønsvik i Tromsø er 3 biler involvert i trafikkuhell, det er kun materielle skader informere politiet på Twitter

  Tønsvika, Troms
  Foto: NRK Grafikk / Jørgen N. R. Westerberg
 • Brann i bolighus

  Det brenner i et hus på Hamneidet i Nordreisa kommune. Det melder Troms politidistrikt lørdag morgen. Nødetatene er på stedet. Beboerne på adressen er gjort rede for og det er ikke meldt om personskade. Skriver NRK Finnmark og Troms

  Brann i gartneri
  Foto: Vestfold interkommunale brannvesen