– Med Trump som president er vi sikret at Dakota Access gjennomføres etter planene

Administrerende direktør Kelcy Warren i Energy Transfer Partners regner det som sikkert at «Den svarte slange» fullføres med Donald Trump som president.

Donald Trump taler til valgvaken sin etter seieren i presidentvalget

Utbyggerne av Dakota Access Pipeline i USA er sikre på at Donald Trump som president vil sikre at utbyggingen fullføres etter planene.

Foto: Mike Segar / Reuters

– Jeg er 100 prosent sikker på at rørledningen vil bli godkjent av en Trump-administrasjonen. Jeg tror vi vil få en regjering på plass som tror på energiinfrastruktur, sier Kelcy Warren til NBC News.

Warren er administrerende direktør i Energy Transfer Partners, og det Dallas-baserte selskapet finansierer utbyggingen av den kontroversielle Dakota Access Pipeline med 30 milliarder kroner.

Warren forklarer til NBC News at han ikke har trengt å snakke med den nyvalgte presidenten for å forstå Trumps syn på rørledningen, som har ført til stor motstand globalt i flere måneder.

Warren har tidligere også benektet å ha ahtt kontakt med Trump under valgkampen.

USA-PIPELINE/NATIVEAMERICANS

Utbyggingen av Dakota Access Pipeline i Nord-Dakota har ført til store demonstrasjoner helt siden april i år.

Foto: ANDREW CULLEN / Reuters

Norske investorer

Norske investorer står bak nesten 15 milliarder i lån til prosjektet eller i investeringer i selskapene bak prosjektet. Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) står bak 10,3 milliarder, som de har investert i fem selskaper bak Energy Transfer Partners, mens DNB har lånt ut i overkant av 4,5 milliarder kroner til oljerørprosjektet.

De norske investeringene i og rundt prosjektet har skapt debatt i det norske samfunnet. Blant annet har flere tusen reagert på DNBs engasjement i prosjektet.

Oljerørledningen blir rundt 1900 km lang, det vil si like lang som strekningen Vardø i nord til Oslo i sør og det skal det pumpes 470.000 – 570.000 fat råolje per døgn ut av feltet.

Prosjektet er omdiskutert, spesielt blant urfolk. Oljerørledningen skal gå under en elv, som er en viktig ferskvannskilde for innbyggerne i Sioux-reservatet. De frykter at eventuelle lekkasjer vil ødelegge vannet deres. Oljerørledningen vil også ødelegge et hellig område og en gravplass.

For snart to uker siden gikk opposisjonspartiene Sosialistisk Venstreparti (SV) og Miljøpartiet De Grønne (MDG) ut med at Oljefondet burde sterkt vurdere å trekke seg ut av det omdiskuterte oljerørprosjektet.

40 arrestert på fredag

Kampen mot Dakota Access Pipeline har foregått siden april i år. På fredag ble om lag 40 personer arrestert, melder nyhetsbyrået Reuters.

Til nå har mer enn 400 mennesker blitt arrestert i Standing Rock Sioux Tribe sine områder, der protestene foregår.

– Den eneste løsningen vi kan godta er at oljerørledningen blir lagt om slik at den ikke vil ødelegge vårt drikkevann eller våre hellige områder, sier stammeleder David Archambault til Mintpress News.

Barack Obama, Dave Archambault II

President Barack Obama i hyggelig samtale med lederen av Standing Rock Sioux Tribal Nation, Dave Archambault II, under sitt besøk i reservatet 13. juni 2014.

Foto: Manuel Balce Ceneta / Ap

Avtroppende president i USA, Barack Obama, uttalte for snart to uker siden at han hadde forslag til løsning på konflikten om gassrørledningen. Han foreslo at oljerørledningen skulle få en ny trasè i det området konflikten dreier seg om.

Den amerikanske hærens ingeniørkorps opplyser at de snart vil klargjøre sine planer for det kontroversielle prosjektet nær stammenes hellige land.

Talskvinne Amy Gaskill i hærens ingeniørkorps sa de vil gjøre et vedtak på de neste skritt i løpet av få dager, selv om det ville kanskje ikke være en endelig beslutning.

Og det var uklart om etatens neste handling vil løse spørsmålet om linjen kan bygges som planlagt eller legges om.