Kjente fjes støtter Standing Rock

Mange amerikanske og canadiske kjendiser støtter kampen mot «Den svarte slange», men dette trenger ikke å ha så mye å si for opinionen.

Neil Young Oilsands Neil Young

12. november fylte rockelegenden Neil Young 71 år. Han feiret dagen med å opptre for demonstrantene i Standing Rock Sioux Tribe.

Foto: Mark Blinch / Ap

Neil Young er født i Toronto i Canda 12. november 1945. På lørdag feiret han sin 71-årsdag med et besøk hos demonstrantene i Standing Rock, stedet der de som protesterer mot Dakota Access Pipeline har holdt til siden april i år.

Den aldrende rockestjernen ville med dette å vise sin støtte til kampen mot den omdiskuterte rørledningen, som aktivistene mener vil ødelegge stammens drikkevannskilde, hellige steder og gravplass.

Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) har investert 10,3 milliarder kroner i fem selskaper som står bak utbyggingen av oljerørledningen. I tillegg har DnB og Nordea lånt penger til prosjektet.

Urfolkskvinnen Kandi L. Mosset holder en ørnefjær foran politikorpset

Kampen mot Dakota Access Pipeline er den største urfolksprotesten i USA på 100 år.

Foto: Adam Alexander Johansson

– Jeg fikk mitt bursdagsønske i dag, min kvinne tok meg med til #StandWithStandingRock #WaterIsLife, skrev Young i sosiale media, skriver musikkmagasinet Rolling Stone.

Han postet også en video av seg selv foran mengden av demonstranter.

I forbindelse med støtten til Standing Rock har Young laget sangen «Indian Givers», som blir en av låtene i hans kommende LP «Peace Trail».

– Viktigst for demonstrantenes kampmoral

Hans Geelmuyden er ledende senior partner i Geelmuyden Kiese.

Fra 1989 har Hans Geelmuyden bistått som rådgiver i store skandinaviske makt- og endringsprosesser både i offentlig og privat sektor, og han er mye brukt som foreleser innen strategisk kommunikasjon.

Han tror at kjendisenes støtte har lite å si for folk flest.

– Vi erfarer at kjendisenes støtte til en sak har stadig mindre å si. Et godt eksempel på det er kjente artisters støtte til Hillary Clinton under valgkampen i USA. Til tross for at de sto bak Demokratenes så vant republikaneren Donald Trump presidentvalget, forklarer Geelmuyden.

Hans Geelmuyden

Medierådgiver Hans Geelmuyden tror kjendisers støtte mer fungerer som «indremedisin» for demonstrantene, enn noe som endrer folks syn på saken.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Har slik støtte ingenting å si for utfallet i en sak?

– Ingenting er nok for sterkt å ta i, men kjendisene stjeler ofte fokus fra det saken dreier seg om, sier Geelmuyden.

Han tror støtten har mer å si for demonstrantenes kampmoral enn for utfallet av saken.

Hollywood-stjerner og artister

Lista over kjente navn som støtter kampen mot den omdiskuterte oljerørledningen er lang. Her er noen Hollywood-stjerner:

Ben Affleck, Ray Fisher, Gal Gadot, Jason Momoa og Ezra Miller. Alle spiller i den kommende storfilmen «Justice League», skriver Fox News.

Shailene Woodley mottar MTV Movie Awards-pris

Skuespiller Shailene Woodley mottok i 2015 prisen for beste kvinnelige skuespiller for «The Fault In Our Stars» på MTV Movie Awards i Los Angeles.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

I tillegg er Shailene Woodley kjent for sin støtte til saken. Hun ble i oktober arrestert i forbindelse med protestaksjonene mot oljerørledningen.

I mai signaliserte Leonardo Dicaprio på Twitter at han støtter kampen mot Dakota Access Pipeline.

Også urfolksbandet A Tribe Called Red har engasjert seg i saken. De tre medlemmene i bandet «DJ NDN» (Nipissing First Nation), «Bear Witness» (Cayuga First Nation), og «2oolman» (Mohawk First Nation) tilhører stammer som har solidaritet med Standing Rock, opplyser nettsiden Thump.

Nylig la gruppa ut en video med sangen «Black Snakes - #NODAPL» på YouTube.

A Tribe Called Red

Medlemmene i bandet A Tribe Called Red mener at urfolk er født politiske.

Foto: Pat Bolduc

As indigenous people, I think we're political from the moment that we're born.

A Tribe Called Red