Dakota Access Pipeline utsettes for at utbyggeren kan konferere med urfolk

Flere nyhetskilder melder at utbyggingen av omdiskutert oljerørledning i USA utsettes av sikkerhetsgrunner.

Dakota access pipeline. Konstruksjonsområdet i november 2016

Byggingen av Dakota Access Pipeline er midlertidig stanset av sikkerhetsgrunner.

Foto: Ewa-Mari Hedman / NRK Sápmi

Army Corps of Engineers har bedt om «ytterligere diskusjon og analyse» av prosjektet for å få ned spenningene mellom aktivister og samfunnet rundt, melder både The Guardian og CNN.

Uttalelsen kommer i forbindelse med at spenningene mellom urfolksaktivister og nærsamfunnet over rørledningen begynner å nærme seg kokepunktet. Dette er den største urfolksprotesten i USA på 100 år.

Standing Rock Sioux Tribe mener at oljerørledningen vil forurense stammens vannforsyning og ødelegge hellige steder.

På lørdag ble en mann observert veivende med en pistol under en konfrontasjon med demonstrantene. Han avfyrte våpenet sitt i luften.

– Dette er mitt hjem, ropte pistolbæreren som ble fotografert av en instagrambruker.

Se video av episoden lenger ned i artikkelen:

Skulle bore under elva

Den nesten 1900 km lange Dakota Access Pipeline skal etter planen gå gjennom fire stater og er kostnadsbergegnet til 30 milliarder kroner.

Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) har investert 10,3 milliarder kroner i fem selskaper som står bak utbyggingen av oljerørledningen.

I tillegg har DnB og Nordea lånt penger til prosjektet.

Demonstrasjon ved operaen i Oslo mot omstridt oljerørledning

Også i Norge har det vært demonstrasjoner til støtte for kampen Standing Rock Sioux Tribe fører mot «Den svarte slange».

Foto: Mattis Wilhelmsen / NRK

Operatøren i The Dakota Access Pipeline annonserte på valgdagen at de hadde fullført byggingen av rørledningen opp til Lake Oahe - et reservoar som er en del av Missouri-elven - og de var klar til å begynne å bore under elva.

Men selskapet mangler fortsatt tillatelse fra Army Corps of engineering for å utføre boring.

Vil begynne samtaler

Assisterende sekretær i hæren, Jo-Ellen Darcy, uttalte nylig i et brev til Sioux Nation og Standing Rock Sioux Tribe at selskapet ikke har drøftet saken nok med stammen. Hun skrev at korpset ønsket å begynne samtaler med stammen om tillatelse til at rørledningen kan krysse elven Missouri med minsket risiko for utslipp.

– Mens disse samtalene og analysen er pågår, vil bygging på eller under stammens landegrenser eller under Lake Oahe ikke skje, fordi hæren ikke har gjort en endelig beslutning om å innvilge dette, konkluderes det i brevet.

Standing Rock Sioux Tribes leder, Dave Archambault II, uttaler dette om utsettelsen:

– 100 prosent hva vi hadde håpet. Ikke alle våre bønner er besvart, men denne gang er de hørt, sier Dave Archambault II til The Guardian.

Barack Obama, Dave Archambault II

President Barack Obama i hyggelig samtale med lederen av Standing Rock Sioux Tribal Nation, Dave Archambault II, under sitt besøk i reservatet 13. juni 2014.

Foto: Manuel Balce Ceneta / Ap