Nok en gang utelatt av regjeringen: – Vi er ikke-eksisterende

Regjeringen foreslår 50 millioner kroner til museer, musikk- og scenekunstinstitusjoner. Samiske museer får ikke ett øre av disse midlene. – Pinlig, mener Sametinget.

Anne May Olli

GLEMT IGJEN: Anne May Olli og Riddoduottarmuseat står igjen med skjegget i postkassa etter utdelingen av tilskudd.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Den første reaksjonen er vel kanskje en bekreftelse på at dette er regelen mer enn unntaket. Atter en gang er vi segregert, satt i parentes og ikke eksisterende for regjeringen. Dette er atter en gang skuffende, men ikke overraskende.

Det sier Anne May Olli, direktør ved Riddoduottarmuseat, til NRK. Hun er nok en gang frustrert over regjeringens forglemmelser.

I regjeringens reviderte nasjonalbudsjett ble det tirsdag foreslått et økt koronatilskudd på 50 millioner kroner til museum, musikk- og scenekunstinstitusjoner.

På listen med 65 museer som skal motta 35 millioner kroner, står ikke et eneste samiske museum.

Men dette er ikke første gang de har blitt glemt av regjeringen.

Riddoduottarmusea.

SAMISK MUSEUM: Slik er deler av utstillingen til De samiske samlinger i Karasjok som ligger under Riddoduottarmuseat.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Sist gang dette skjedde var i oktober. Da gikk Olli og museet hardt ut mot regjeringen da de delte ut 60 millioner i koronamidler, men også da glemte samiske museer.

I november leverte regjeringen en tidlig julegave: de snudde, og seks samiske museer skulle fordele 1,2 millioner kroner gjennom det reviderte budsjettforslaget.

– Utmattelsesteknikk

Men nå har det altså skjedd igjen. De samiske museene er nok en gang utelatt fra nasjonale tilleggsbevilgninger.

– Dette virker som en utmattelsesteknikk. Hvis vi blir lei av å mase så slipper de å ha noe med oss å gjøre, sier Olli.

– Det er pinlig på vegne av regjeringen at de gjør slike forglemmelser. Jeg håper det er en forglemmelse og ikke bevisst politikk. Jeg er for øvrig enig med Olli om at det skal være unødvendig å repetere og rope hver gang det kommer noe slikt, sier Henrik Olsen (NSR), rådsmedlem på Sametinget.

Han sier til NRK at de hadde en grundig runde med regjeringen etter høstens glipp som endte i en beklagelse. Nå blir Sametinget nok en gang å ta opp tråden og følge opp saken.

Henrik Olsen

NATURLIG: Rådsmedlem på Sametinget, Henrik Olsen (NSR) sier samiske museer og andre institusjoner burde være en naturlig del av budsjettene.

Foto: Torgeir Varsi / NRK

Museumsstiftelsen Riddoduottarmuseat består av fire samiske museer i Karasjok, Kautokeino, Porsanger og Kokelv.

De tilhører kunstsamlingens forvaltningsområde i Vest-Finnmark.

I dette området ligger også museene Alta Museum og Museene for kystkultur og gjenreisning i Finnmark. De fikk henholdsvis 734.000 kroner og 188.000 kroner gjennom regjeringens foreslåtte økte tilskudd.

Avviser påstandene

Statssekretær i Kulturdepartementet Emma Lind (V), forklarer at departementet ikke mottar informasjon om tapte egeninntekter på grunn av nedstengning fra de samiske museene, da de har en direkte budsjettlinje til Sametinget.

– Dette handler ikke om at man med vilje har utelatt samiske museer, understreker Lind og fortsetter:

– Jeg vil ikke kalle det en forglemmelse, det er jo at man får opp informasjon og så agerer man deretter.

Emma Lind Agder Venstre

ORGANISERING: Politisk rådgiver for kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja, Emma Lind, mener dette til syvende og sist handler om hvordan de samiske museene er organisert.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Samiske museer og scenekunstinstitusjoner får hovedandelen av sine inntekter ved offentlige tilskudd.

Statssekretæren er ikke enig i Ollis påstand om at dette er en bevisst utmattelsesteknikk:

– Å nei det kan jeg love deg, hadde det vært en teknikk som funka hadde dette året vært veldig mye roligere for oss enn det har vært.

Lind avviser også påstanden om at de samiske museene er segregert, satt i parentes og ikke eksisterende for regjeringen.

– Det er jo kraftige ord og jeg vet ikke om jeg vil være helt enig med det. Pandemien og akkurat disse utbetalingene er ganske nytt. Jeg tror den kommentaren må gjelde i en mye lengre og større sammenheng enn akkurat dette her, påpeker hun.

Ber om rettferdighet

Samisk museumslag, som er tilknyttet Norges museumsforbund, jobber for å bedre samarbeid mellom museer og kulturverninstitusjoner i Norge.

Leder Oddmund Andersen syns det er beklagelig å atter igjen bli utelatt.

– Vi er veldig misfornøyde med det, det skal vi ikke legge skjul på. Når du ser på lista over alle museene som får støtte, så syns jeg det er naturlig ut ifra rettferdighetsprinsipp at også de samiske museene burde vært nevnt, understreker Andersen.

Han forteller om flere samiske museer hvor det står svakt til med økonomien.

Museumsleder Olli mener regjeringens forglemmelse er regelen heller enn unntaket. Hun håper at samiske museer i fremtiden vil bli en naturlig del av budsjettprosessen ved slike nasjonale tiltak, men det lover ikke godt, mener Olli.

– Debatten vi hadde forrige gang gikk kanskje inn det ene øret og ut det andre øret, for det som nå skjer kan ikke unnskyldes med at vi er glemt, men er tydeligvis en villet ekskludering, sier hun.

  • Les om regjeringens tidligere forglemmelser overfor samiske museer:

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 12.06.2021
1 194
Smittede siste 7 dager
47
Innlagte
789
Døde
1 929 544
Vaksinerte