Hopp til innhold

Forsker vil legge ned Hamsunsenteret midt i samisk område – leder for samisk senter sier nei

Forsker mener Hamsunsenteret «feirer en nazist» og bør fjernes. Samene selv mener senteret er viktig for å fremme debatten.

Hamsunsenteret på Presteid i Hamarøy.

Hamsunsenteret på Presteid i Hamarøy kommune. Det har vært debatter rundt utseendet til senteret, men nå er det også debatt om Hamsuns holdninger gjør at senteret bør være i et lulesamisk område.

Foto: Bjørn Tore Pedersen

Knut Hamsun omtales som den kanskje mest innflytelsesrike norske forfatteren i forrige århundre. Forfatteren er blitt studert av litteraturforskere gjennom mange år.

Men noen mener vi må erkjenne mer av det Hamsun sto for. Han var også kjent som en landssviker, nazist og rasist.

En samisk litteraturprofessor har tidligere tolket et utdrag av hans Nobels Litteraturpris-vinnende bok «Markens Grøde» til at Hamsun mente samer var mindre verdt enn dyr.

Litteraturforsker og Hamsun-ekspert Ståle Dingstad, mener selv at Hamsunsenteret i Hamarøy kommune bør legges ned.

– Jeg tror det blir godt mottatt, at man legger ned et senter som i utgangspunktet er en feiring av en nazist.

Bokomslag "Knut Hamsun og det norske Holocaust" og Ståle Dingstad

Omslaget til Ståle Dingstads bok, "Knut Hamsun og det norske holocaust".

Foto: Dreyer forlag

Problematisk plassering

Dingstad sier at det er på tide at nordmenn ser på Hamsun som det han var. Han mener at han var en kriminell.

– Jeg synes vi skal erkjenne at han bidro til katastrofen. Jeg mener at han var en kriminell. Han brøt med de mest grunnleggende menneskerettighetene og var med å legitimere jødeforfølgelsen.

Hamsunsenteret ligger i Hamarøy, der Hamsun vokste opp.

Direktør Lars Magne Andreassen på Arran Lulesamisk senter ønsker ikke at senteret legges ned, men at debatten tas enda hardere fremover.

Knut Hamsun

Et bilde av forfatteren Knut Hamsun.

Foto: Scanpix

– Det virker som om man har ønsket å skjelne mellom den geniale forfatteren på den ene siden og nazisten Hamsun og hans Tysklandsvennlighet på den andre siden. På denne måten har hans rasistiske forfatterskap overfor blant annet samene lokalt blitt bagatellisert og ikke blitt sett på som en del av en større ideologi.

Andreassen mener at Norge hadde en strukturell rasistisk poltikk overfor minoritetene på den tiden.

– Hamsun satte ord på dette. Ved å unnskylde Hamsun som barn av sin tid, anerkjenner man ikke at datidens rasisme og konsekvensene av fornorskningspolitikken enda har negative virkninger. Vi må derfor ta debatten, og også slippe til den samiske erfaringen ved å møte ulike sider av Hamsuns forfatterskap i det daglige.

Hamsunsenteret har i lang tid vært på riktig vei i så måte, legger han til.

Selv om direktør Arne André Solvang ved Hamsunsenteret ikke er enig i alt Dingstad sier, erkjenner han at det er problematisk med beliggenheten i et lulesamisk område.

– Hamsunsenteret er plassert inn i et samisk landskap med samisk befolkning. Det er helt naturlig at det har skapt problemer. Vi har prøvd å fremme forståelse for de veldig mørke sidene av forfatterskapet. Det kan godt hende at vi ikke har vært tydelige nok på å kontekstualisere mørke tekster.

Vil ikke legge ned

Men direktøren vil ikke være med på at Hamsun selv og hans verk ikke skal være en del av den offentlige samtalen.

Arne André Solvang

Arne André Solvang, direktør i Hamsunsenteret.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Det er jeg sterkt uenig i. Jeg synes det blir helt feil at vi ikke skal lese problematiske tekster og problematiske forfatterskap. Da nærmer vi oss et samfunn jeg ikke vil være en del av. Vi er nødt til å gå inn i de vanskelige rommene og ta de vanskelige samtalene. Det er det vi forsøker å gjøre.

– Dingstad mener senteret deres bør nedlegges. Forstår du det?

– Jeg synes det blir ganske spesielt med tanke på oppgaven vi tar. Tvert imot, så trenger vi Hamsunsenteret for å diskutere vrangsidene som Dingstad vektlegger.

To personer er funnet døde etter et snøskred i Lyngen i Troms.

Lørdagsrevyen 1. mai om Knut Hamsun.