Hopp til innhold

Samisk kunst blir midtpunkt under verdens viktigste kunstutstilling

Tre samiske kunstnere tar over den nordiske paviljongen under «kunstnernes OL». – Bare tanken i seg selv er en tankevekker, sier en av kunstnerne.

Bildemontasje av samiske kunstnere som skal ta over nordisk paviljong under kunstbiennalen i Venezia 2022

DE TRE UTSTILLERNE: Disse tre får æren av å ta over den nordiske paviljongen under den 59. kunstbennialen i Venezia. Fra venstre: Pauliina Feodoroff, Máret Ánne Sara og Anders Sunna.

Foto: Per-Josef Idivuoma/Marie Louise Somby/Erik Persson/Bildemontasje: Anders Boine Verstad / Pressemelding/NRK

Det hele er et historisk øyeblikk. Aldri før har urfolkskunstnere fått tildelt en hel paviljong under Venezia-biennalen.

En biennal brukes om storskala kunstutstillinger og kulturfestivaler.

De som skal vise frem den samiske kunsten, i den italienske byen ved Adriaterhavet i 2022, er Máret Ánne Sara fra Kautokeino i Norge, Pauliina Feodoroff fra Finland og Anders Sunna fra Sverige.

Kunstnerne ble presentert på Sametinget under dagens plenumsmøte i Karasjok.

De er kjent for å ha sterke politiske motiver bak sine kunstverk.

Máret Ánne Sara skapte oppstandelse da hun hengte opp 400 reinsdyrskaller utenfor Stortinget for å støtte hennes bror, som ble pålagt å kraftig redusere sin reinflokk av staten.

400 reinsdyrskaller utstilt på Eidsvold plass

TIL VENEZIA: 400 reinsdyrskaller hengt opp på Eidsvolls plass i Oslo i 2017. Máret Ánne Sara tar turen til kystbyen ved Adriaterhavet med kunsten sin i 2022.

Foto: Heiko Junge / NTB

Den 59. kunstbiennalen i Venezia, som er flyttet til 2022 på grunn av koronasituasjonen, omtales ofte som verdens viktigste kunstutstilling. Blant kunstnere blir den nærmest sett på som et olympisk mesterskap.

– Å være til stede i en samisk paviljong midt i denne mektige, vestlige og nasjonalstats definerte eliteverdenen, det er spesielt. Og det tror jeg faktisk kan ha noe å si, skriver Sara.

– Bare tanken i seg selv, er en tankevekker, fortsetter Sara.

– Kunstnerne er strålende historiefortellere

De som får ansvaret for å velge kunsten og sette den sammen er Liisa-Rávná Finbog, Beaska Niillas og direktør for Office for Contemporary Art Norway (OCA) Katya García-Antón.

– Disse tre kunstnerne er strålende historiefortellere og de er gode formidlere av historiene de vil fortelle, skriver kurator García-Antón til NRK.

Visitors admire a work made by Norwegian artist Siri Aurdal

TIDLIGERE UTSTILLER: Slik så det ut da Siri Aurdal stilte frem sin kunst ved ned nordiske paviljongen under den 57. kunstbiennalen i Venezia i 2017.

Foto: VINCENZO PINTO / AFP

Det er ventet at over 500.000 personer kommer å være fysisk til stede under «kunstnernes OL» i Venezia. Dermed er utstillingsvinduet stort for de samiske kunstnerne.

Det har aldri vært en hel paviljong som er tildelt urfolkskunstnere. Tidligere har det derimot vært urfolk som har stilt ut sin kunst under biennalen.

Outi Pieski var en del av den finske paviljongen tilbake i 2019. Urfolkskunstnere fra New Zealand, USA, Australia og Canada har også fått vært del av utstillingene tidligere.

– Det betyr helt klart bred internasjonal eksponering og en viss tyngde. Deretter vil det kanskje medføre ringvirkninger tilbake til våre hjemland om å se og verdsette samisk kunst, skriver Sara.

Tar med seg samiske kampsaker til Venezia

Når de samiske utstillerne har kommet på plass og fått satt frem kunsten sin, så loves tilskuerne å få en nær opplevelse av samisk kunst og kultur.

OCA skriver at den samiske kunsten vil fremheve den akutte situasjonen mange samer og andre urfolk opplever i dag. De samiske kunstnerne verk blir også ofte kalt som ekstraordinære i dagens kunstverden.

– Kunsten min følger livet og det som rører seg i samfunnet rundt meg. Jeg vil helt klart rette søkelyset mot det jeg anser som viktige og aktuelle saker, sier Sara.

Den nordiske paviljongen ble bygd tilbake på 60-tallet. Den beskrives som en av de finere paviljongene under biennalen. Den er sentralt plassert i hovedgaten og er blant annet i nærheten til den amerikanske paviljongen.

Tilbake i 2009 besøkte blant annet dronning Sonja den 53. kunstbiennalen.

Dronnings Sonja besøkte den 53. kunstbiennalen i Venezia tilbake i 2009

DANSK KUNST: Dronning Sonja besøkte den danske paviljongen i 2009 under den 53. kunstbiennalen i Venezia. Denne utstillingen var laget av danske Michale Elmgreen og Ingar Dragset.

Foto: ALBERTO PELLASCHIAR / AP

Korte nyheter

  • Mánáidsuodjalusas leat ain bargit

    Guovdageainnu golbma mánáidsuodjalusbargi leat cealkán eret virggiideaset ja áigot heaitit mánáidsuodjalusas.

    GLR lagašrádio dieđuid mielde leat buot bargit heaitimin go dovdet ahte sis ii leat oadjebasvuohta barggus. Bargiid leat vásihan áitagiid ja sin mielas suohkan ii suddje sin doarvái bures.

    Finnmárkku ja Romssa stáhtahálddašeaddji mánáidsuodjalusas lohket Guovdageainnus lea dál duođalaš dilli. Sii leat vuossárgii dáhtton suohkana njunnošiin čielggadeami dán áššis.

    Guovdageainnu sátnejođiheaddji, Anders Buljo, mielas lea dál suohkanis duođalaš ja hástaleaddji dilli. Muhto ii loga bargiid heaitit beaivvát ala.

    Bargit gártet bargat dan nu gohčoduvvon eretcealkin áiggi, ja nu ii leat suohkan vuos mánáidsuodjalus bargiid haga, lohká Buljo NRK:ii.

    - Bargiin lea 3 mánu eretcealkináigi. Nu galggašii suohkandirektevrras leat buorre áigi gávdnat ođđa bargiid, lohká Buljo.

    Kommunehuset i Kautokeino har blitt malt men oppdraget har ikke vært sendt ut på anbud. Det melder Guovdageainnu Lagasradio.
    Foto: Erlend Hykkerud
  • Dommerforeningens syn fortsatt uendret

    For noen uker siden sendte Den norske Dommerforeningen et brev til statsministeren og Stortingspresidenten, hvor de ba regjeringen respektere Fosen-dommen.

    Brevet fra Dommerforeningen ble besvart og det er styret i Dommerforeningen glade for. Likevel er det ingenting i de to svarbrevene som har endret foreningens syn på saken, opplyser Dommerforeningen til NRK.

    Dommerforeningen er fortsatt bekymret for at tilliten til rettsstaten vil svekkes dersom det ikke skjer en utvikling i denne saken snart.

    Kirsten Bleskestad
    Foto: Benjamin Danielsen / NRK
  • Duopmársearvvis ii leat rievdan oaidnu

    Moadde vahkku dás ovdal sáddii Norgga Duopmársearvi reivve stáhtaministarii ja Stuoradiggepresidentii, mas bivde ráđđehusa čuovvulit Fovse-duomu.

    Duopmársearvvi reive vástiduvvui ja dainna lea Duopmársearvvi stivra duđavaš. Liikká ii leat mihkkege dán guovtti reivves mii lea rievdadan searvvi oainnu áššái, dieđiha Duopmársearvi NRK:ii.

    Duopmársearvi ballá ain ahte luohttámuš riektestáhtii sáhttá unnot.

    Kirsten Bleskestad
    Foto: Benjamin Danielsen / NRK