Mama Sara fikk ros av fredsprisvinner

Gunhild Berit Sara Buljo, mest kjent som Mama Sara, fikk en litt uventet start på dagen. Fredsprisvinner Kailash Satyarthi ble Facebook-venn med henne og de chattet på privat chat i morges.

Gunhild Berit Sara Buljo og masaier

Gunhild Berit Sara Buljo og masaier

Foto: Liv Inger Somby

Det ble en uventet start på dagen for Gunhild Berit Sara Buljo eller "Mama Sara", slik de fleste kjenner henne. Hun har chattet med fredsprisvinner Kailash på Facebook og valgte like godt å invitere ham til Karasjok.

Stor opplevelse

– Jeg skjelver og dette er så overraskende, at jeg har nesten ikke ord, sier Gunhild Berit Sara Buljo. Hun hadde aldri trodd at en fredsprisvinner har tid til å chatte eller kommunisere med fremmede på Facebook.

Gunhild Berit Sara Buljo jobber med et skoleprosjekt i Tanzania, har bygd skoler i Serengeti og hjelper Maasai barn, slik at de får muligheten til å gå på skole og få en bedre framtid. Organisasjonen hun har startet Mama Sara Education Foundation (Mama Sara) er den eneste samiske bistandsorganisasjon som gir bistand fra urfolk til urfolk.

Årets vinnere av Nobels Fredspris, Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai, fikk prisen for sitt arbeid for barns rettigheter og rett til utdanning.

– Jeg sendte Kailash Satyarthi en venneforespørsel i går kveld og da jeg sto opp i dag tidlig, så så jeg at han har vært innom siden min, trykket «liker» på bilder og i tillegg har han akseptert meg som venn.

Fikk ros av fredsprisvinneren

Gunhild Berit Sara Buljo sendte så en privat melding til fredsprisvinneren, hvor hun gratulerte ham og takket ham for arbeidet han gjør. Hun fikk svar med det samme. Fredsprisvinneren syntes Gunhild Berit Sara Buljo gjør en god jobb i Loliondo.

– Da han begynte chatte med meg, så var det et stort øyeblikk. En verdensmann og en dame som sitter hjemme i Rávdojohka i Karasjok. Jeg kunne ikke dy meg, måtte bare invitere ham nordover og til Karasjok. Han sendte en stor "smiley" til meg, og jeg skrev også at han kan bli med til maasaiene i Serengeti.

Arbeidet fredsprisvinnerne gjør gir Gunhild Berit Sara Buljo krefter til å fortsette å jobbe for å maasaibarn i Loliondo, men å gi dem mulighet til å gå på skole og å finne faddere til dem.

Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi

Fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

– Du aner ikke hvor mye krefter og energi de gir meg. De gjør en god jobb. Jeg har sittet og hørt på foredragene deres og de var så bra. Malala sa jo i talen sin at det er mange som jobber med barns rettigheter og rett til utdanning, og hun nevnte spesielt at det er mange små organisasjoner med lite ressurser som jobber med dette. Det berørte meg. Jeg følte at hun snakket også om vår organisasjon, våre sponsorer og faddere. Vi sørger sammen for at over 80 barn får gå på skole. Fredsprisen er til alle barn i verden.

Ingen skallesying i dag

Hun hadde reservert to dager i hennes kalender for å følge årets fredsprisutdeling og var mektig imponert over Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi.

I dag hadde hun planlagt å sy skaller, men er så skjelven etter den store opplevelsen at det klarer hun ikke.

– Dette er så stort, dagen min blir helt annerledes enn det jeg hadde planlagt, sier en glad og fornøyd Mama Sara.