Hopp til innhold

Nobel-medalje stjålet fra fredsprisvinner

En replika av gullmedaljen til den indiske Nobels fredsprisvinner Kailash Satyarthi har blitt stjålet fra hans hjem i Delhi.

Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi mottar Nobels fredspris

Kailash Satyarthi mottok Nobels fredspris sammen med Malala i 2014. Nå er både medaljen og diplomet stjålet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– De ødela låsen til huset. En replika av medaljen og diplomet mitt er borte, sammen med en rekke andre ting, sier Kailash Satyarthi til BBC.

Ingen skal ha vært hjemme da tyvene brøt seg inn i huset. Politiet i Delhi etterforsker nå innbruddet.

Satyarthi forteller BBC at de forsøker å kartlegge alle eiendelene som er borte.

Lages i rettferdig gull

Fredsprismedaljen blir laget i Norge, ved Den kongelige Mynt på Kongsberg. I 2015 ble den for første gang langet med fair trade-sertifisert gull.

Fredelig aktivist

Kailash Satyarthi fikk Nobels fredspris i 2014, sammen med Malala Yousefi, for sin fredelige aktivisme mot grov utnyttelse av barn for økonomisk gevinst, og bidrag til utviklingen av flere internasjonale konvensjoner om barns rettigheter.

​Satyarthi har fått æren for å ha hjulpet eller frigjort over 80.000 barn, og startet organisasjonene Bachpan Bachao Andolan og Global March Against Child Labor.

Frastjålne medaljer

Dette er ikke første gangen en Nobels fredsprismedalje blir stjålet.

I 2013 stjal innbruddstyver fredsprismedaljen som den tidligere britiske utenriksministeren Arthur Henderson fikk i 1934 for sitt arbeid for internasjonal våpennedrustning

I 2007 plyndret Hamas-soldater hjemmet til Yasir Arafat og tok blant annet med seg medaljen han mottok i 1994.

Samme år ble også den sørafrikanske erkebiskopen Desmond Tutus medalje stjålet fra hans hjem i Cape Town. Den gangen ble fem menn arrestert og dømt for innbruddet og medaljen kom til rette igjen.

Laget i Norge

Nobels fredspris

Medaljens forside er preget av et relieff-portrett av Alfred Nobel. Hans navn, fødsels- og dødsår er inngravert langs randen.

Foto: Hvaal, Morten / SCANPIX

Fredsprismedaljen anses som vanskelig å omsette, siden den har et så begrenset opplag og er svært gjenkjennelig.

Medaljen blir laget i Norge, ved Den kongelige Mynt på Kongsberg og er utformet av en av Norges fremste kunstnere, billedhuggeren Gustav Vigeland, med assistanse fra den svenske gravøren Erik Lindberg.

På kanten er det inngravert: Prix Nobel de la Paix, årstallet og vinnerens navn.

Diplomet var fram til 1969 utformet av Gerhard Munthe, deretter fra 1970 til 1990 av Ørnulf Ranheimsæter. Fra og med 1991 består diplomet av to deler, en side med prisens detaljer påskrevet og en kunstnerisk billedside, som hvert år utformes av en ny norsk kunstner.

  • Les:

SISTE NYTT

Siste nytt