Hopp til innhold

"Mama Sara" roses opp i skyene

To sterke kvinner møttes forrige uke i Dar Es Salaam i Tanzania. Ambassadøren som ville takke og samekvinnen som satser på nye skoleprosjekter for fattige barn.

Gunhild Berit Sara Buljo og masaier
Foto: Liv Inger Somby

Da Norges ambassadør i Tanzania, Ingunn Klepsvik, fikk høre at Gunhild Berit Sara Buljo er i Dar Es Salaam, så ringte hun til henne og inviterte den lille, modige og sterke samekvinnen til ambassaden.

Ambassadør Ingunn Klepsvik

Ambassadør Ingunn Klepsvik er imponert over skoleprosjektet til 'Mama Sara'.

- Prosjektet «Mama Sara» er unikt og viktig. Historien om Gunhild Berit er så rørende, en kvinne som satser alt og skaper en ny framtid for fattige barn i Loliondo. Hennes engasjement gjør at hun er med på å skape og utvikle et maasai lokalsamfunn, sier Klepsvik til NRK.

Ambassadøren forteller at hun har fulgt skoleprosjektet «Mama Sara» i flere år.

Den globale samekvinnen

Gunhild Berit Sara Buljo er 69 år – kvinnen som etablerte et viktig skoleprosjekt i Loliondo, i en landsby i Serengeti Nasjonalpark, som ligger nord i Tanzania.

Der nede i Afrika heter hun bare «Mama Sara» - eller slik maasaiene også kaller henne «den smilende kvinnen med det store hjertet!»

– Det er så fint å komme hit og se at både barna og familiene er fornøyde med prosjektet som vi har igangsatt, sier Gunhild Berit i et telefonintervju fra Dar Es Salaam.

Nå har «Mama Sara Education Foundation» begynt å bygge flere nye skolebygg.

Før skolestart til høsten, må kjøkkenbygget være ferdig, slik at barna får et varmt måltid mens der på skolen. I tillegg bygger de nå egen lærerbolig, for å sikre at skolen får gode lærere.

Mange sponser skoleprosjektet

– Nå har vi heldigvis begynt å få midler fra NORAD, men tidligere drev vi med dugnader, arrangerte basarer og loddsalg - i tillegg drev vi med aktiv familierekruttering som betyr- en elev sponset av en familie. Slik har vi klart å nå målet, nå har vi flere hundre barn i skolesystemet, forteller Gunhild Berit.

Hun er veldig takknemlig for givergleden som hun har opplevd.

Målet til organisasjonen er å få sponsorer fra hele landet. En elev koster 3000 kroner i året.

Drømmer må realiseres

–Nå etter flere års hardt arbeid, så kan vi begynne å dele positive nyheter med de som sponser våre elever. En ung maasai-gutt fra Loliondo, som har fått sponsorhjelp av en familie i Kautokeino - han har nå fullført første året på Veterinærutdanningen i Arusha og målet hans er å bli veterniær. En utdanning som er viktig for maasaiene, forteller Gunhild Berit.

Mama Sara, skoleåpning

Alle elever som går på denne skolen skal få varmlunsj fra høsten av, det lover Sara Buljo.

Foto: Mika Saijets / NRK


Den unge studenten ringte til Gunhild Berit, da han fikk høre at hun er i Loliondo. Han fortalte at det hadde gått bra med første skoleåret og at han gjerne vil satse videre, men familien sliter økonomisk.

- Han fortalte at moren er høygravid og han har flere søsken som fremdeles bor hjemme. Jeg håper at vi klarer å finne en ny sponsorfamilie, slik at gutten får realisert drømmen, sier Gunhild Berit.

Møte med ambassadøren

Gunhild Berit forteller at hun ble svært overrasket da ambassadør Ingunn Klepsvik ringte og inivterte henne til ambassaden.

Mama Sara, skoleåpning

Kvinnene hedrer Gunhild Berit og har laget en egen sang til henne.

Foto: Mika Saijets

– Det varmet mitt hjerte, da jeg fikk både ros og velvalgte ord fra selveste ambassadøren. Det var veldig rørende, men samtidig så får jeg også energi og motivasjon til å fortsette videre med mitt livsprosjekt - å finne nye muligheter for barn og unge.

De to kvinnene er blitt enige om at de må ta en tur til Loliondo for å se på prosjektet. Ingunn Klepsvik sier at det er så rørende å møte sånne som Gunhild Berit.

– Et oppdrag som det står så stor respekt av og har enorme lokale ringvirkninger. Det er bare å bøye seg i støvet og si- for en bragd!

Korte nyheter

 • Meahccebuollin várra stuorra osiin Davvi-Norggas

  Les på norsk:

  Sotnabeaivvi rájes lea báikkálaš várra suoidne- ja daŋasbuollimii Nordlánddas, Romssas ja Finnmárkkus. Meteorologalaš instituhtta sádde danne fiskes várrehusa.

  Goike guovlluin sáhttá šaddogeardi álkit buollát, danne ferte leat várrugas dolain. Dán ávžžuhit meteorologat.

  Várrehus gusto dassážii go arvá doarvái.

  Farevarsel 20. juli
  Foto: Meteorologene
 • Fortsatt utfordringer på noen apoteker etter globalt IT-kaos

  Noen apoteker sliter ennå med ettervirkninger av det massive IT-kaoset som oppsto fredag.

  Blant norske apoteker gikk IT-skandalen spesielt ut over apotekkjeden Apotek 1. Fredag måtte de stenge alle sine filialer, men de kom etter hvert opp igjen i drift.

  – De fleste Apotek1 apotek har tjenester som normalt, og for de apotekene der det fremdeles er utfordringer har Apotek 1 satt inn nødvendige tiltak for å sikre tilgang til medisiner, opplyser enhetsleder Kristine Romøren i Direktoratet for medisinske produkter til NTB lørdag formiddag.

  A sign notifies customers of a temporary closure due to IT issues at a Liquorland store in Canberra

  Alvorlige dataproblemer rammet hele verden: «Historiens største IT-kollaps»

  Alvorlige dataproblemer rammet systemer over hele verden fredag. Crowdstrike sier nå at problemet er løst.