NRK Meny
Normal

Sametingsråd vil trosse flaggforbudet i Eurovision Song Contest

Sametingsrådene Henrik Olsen og Silje Karine Muotka reiser snart til Stockholm for å støtte Agnete Johnsen under Eurovision Song Contest. Med seg har samiske flagg.

Henrik Olsen og Siri Wernberg

Sametingsråd Henrik Olsen og seniorrådgiver Siri Wernberg viftet med sameflagget under årets Arctic Winter Games, som ble arrangert i grønlands hovedstad i Nuuk i mars. Der ble ikke det samiske flagget ansett som noe problem.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

SE VIDEO LENGER NEDE I SAKEN!

– Det er en selvfølge at når vi reiser for å markere samiske utøvere, så har vi med oss det samiske flagget. Den har vi med oss i kofferten og vi håper også å få den med oss inn i Globen, sier sametingsråd Henrik Olsen til NRK.

Da kan det vel hende at vi får se deg viftende med det samiske flagget selv om det er forbudt?

– Jada. Vi vil selvsagt prøve å ta med flagget inn og på den måten markere samisk tilstedeværelse når vi har en så fremtredende samisk artist på scenen, forklarer Olsen.

Forbudt med ikke-nasjonale flagg

Når den samiske artisten Agnete Johnsen skal opptre i Eurovision Song Contest, er det forbudt for publikum å vifte med det samiske flagget.

Musikkkonkurransens regler sier at det kun er tillatt med flagg fra de deltakende land, fra land som tidligere har deltatt, eller fra land som er fullverdig medlem av FN.

– Teknisk sett så stemmer det, ettersom det samiske flagget ikke er en del av FN eller er representert i Eurovision Song Contest. Jeg forstår at spørsmålet kan vekke følelser ettersom Agnete har samiske røtter, sier Paul Jordan, kommunikasjonssjef for Eurovision Song Contest til SR Sameradion i Sverige.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Agnete Johnsen med sameflagg

Agnete er same, men musikkonkurransens regler tillater ikke at hun eller andre vifter med det samiske flagget.

Foto: Kenneth Hætta / Frilans

Ungdom i Agnetes hjemplass er skuffet

Ungdom fra Agnete Johnsens hjemplass, Nesseby i Finnmark, sier at de ikke kan forstå flaggforbudet.

– Det er trist. Agnete er jo same og hun kommer herfra og vi bruker det samiske flagget her. Vi vil jo gjerne vise at vi er samer, sier Ine Porsanger.

Aili Johansen er helt enig.

– Dette er bare trist.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Ungdommer i Nesseby kan ikke forstå forbudet mot sameflagg under ESC.

SE VIDEO: Nesseby-jentene Aili Johansen, Elen Kristina Petterson, Anna Rebekka Noste og Ine Porsanger synes at sameflagget er fint og de kan ikke skjønne hvorfor det skal være forbudt å vifte med den under Eurovision Song Contest. - Reporter: Piera Balto og foto/redigering: Ewa-Mari Hedman

Anna Rebekka Noste kan heller ikke forstå hvorfor sameflagget er forbudt, mens andre flagg ikke er det.

– Jeg synes det er litt merkelig at andre land får bruke flaggene sine, mens vi ikke får det.

– For meg er det viktig at vi er samer og vi ønsker å vise at vi finnes, understreker Ine Porsanger.

Regnbueflagget er tillatt

Spørsmålet har startet en debatt, blant annet fordi Wales' flagg ikke er tillatt, til tross for at en av Storbritannias deltakere kommer nettopp fra Wales.

I tillegg til det samiske og walisiske flagget er blant annet flagget til Palestina, Baskerland, Krim, Nord-Kypros og IS forbudt. Heller ikke det skotske flagget ville være lovlig, hvis det hadde vært aktuelt å bruke det.

Regnbueflagg

Regnbueflagget kan du gjerne vifte med under Eurovision Song Contest.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Det finnes to unntak fra reglene. EU-flagget flagget og regnbueflagget er delvis tillatt, men noen unntak for det samiske flagget er ikke aktuelt på nåværende tidspunkt.

– Den europeiske kringkastingsunionen tar sikte på at Eurovision Song Contest skal være fri for politiske ytringer, uautoriserte kommersielle budskaper eller nedlatende kommentarer. Dette er regler som de 42 deltagende kringkasterne har blitt enige om, forklarer en talsperson for Eurovision Song Contest til den britiske avisen The Independent.