NRK Meny
Normal

Det samiske flagget forbudt under Eurovision

Når den samiske artisten Agnete skal opptre i Eurovision Song Contest er det forbudt for publikum å vifte med det samiske flagget.

Agnete Johnsen med sameflagg

FORBUDT FLAGG: Agnete Johnsen er same, men musikkonkurransens regler tillater ikke at hun eller andre vifter med det samiske flagget.

Foto: Kenneth Hætta / Frilans

Musikkonkurransens regler sier at det kun er tillatt med flagg fra de deltakende land, fra land som tidligere har deltatt, eller fra land som er fullverdig medlem av FN.

Heia Agnete

Publikum som har med seg samisk flagg kan risikere å få de konfiskert.

Foto: NRK

Det er altså ikke tillatt å vifte med det samiske flagget når Agnete skal opp på scenen den 14. mai i Stockholm.

– Teknisk sett så stemmer det, ettersom det samiske flagget ikke er en del av FN eller er representert i Eurovision Song Contest. Jeg forstår at spørsmålet kan vekke følelser ettersom Agnete har samiske røtter, sier Paul Jordan, kommunikasjonssjef for Eurovision Song Contest til Sameradion i Sverige.

På spørsmål om hva som kan skje dersom publikum dukker opp med samisk flagg under konkurransen, forteller kommunikasjonssjefen at det blir opp til dørvakene å bestemme.

– Teknisk sett er det ikke tillatt i henhold til de nåværende reglene. Akkurat nå vet jeg ikke hva som ville ha skjedd ved inngangen. Teknisk sett kan det konfiskeres, men det kan jeg ikke garantere, sier Jordan til Sameradion.

Lov med EU-flagg

Spørsmålet har startet en debatt, blant annet fordi Wales' flagg ikke er tillatt, til tross for at en av Storbritannias deltakere kommer nettopp fra Wales.

Det samiske flagget

Det finnes to unntak fra reglene: Både EU-flagget flagget og regnbueflagget er delvis tillatt.

Men noen unntak for det samiske flagget er ikke aktuelt på nåværende tidspunkt.

– Det er et spørsmål for referansegruppen, som bestemmer reglene og har bestemt retningslinjene for flagg. I referansegruppen finnes flere mediehus, sier Jordan.

Agnete Johnsen skjermes

NRK har uten hell prøvd å komme i kontakt med Stein Vanebo, som utgjør en del av managementet til Agnete Johnsen.

På grunn av stort press og en vanskelig oppladning mot Eurovision, har Norges ESC-håp valgt å kutte ned på opptredener og pressekontakt før den store konkurransen.

Onsdag reiser Johnsen og resten av den norske delegasjonen til Stockholm for å representere Norge i Eurovision Song Contest.

Heller ikke Stig Karlsen, delegasjonsleder for Norge, har vært tilgjengelig for en kommentar.