Hopp til innhold

Maria Mena vil lære seg «My lullaby» på samisk

Den snart 20 år gamle debutlåten er så vakker på samisk at Maria Mena har satt som mål å lære seg den samiske teksten.

Les saken på samisk

Maria Mena, Hver gang vi møtes sesong 11

TRYGG OG LYKKELIG: Maria Mena tilbake i rampelyset etter flere års pause fra offentligheten.

Foto: Vegard Breie / TV2

Maria Mena beskriver det som en ubeskrivelig sterk følelse å sitte der og høre Agnete Sabas fremføring av «My lullaby». En låt som har fulgt hennes karriere siden hun slo gjennom som 16 åring.

Ung Maria Mena

UNG OG LOVENDE: Slik så Maria Mena ut da hun slo gjennom som artist.

Foto: Agnete Brun

Lørdag var det Maria Mena som fikk æren av å åpne den 11 sesongen av publikumssuksessen «Hver gang vi møtes» på TV 2. Den første episoden ble spesiell, på flere måter.

– Det er ingenting som kan beskrive den følelsen jeg hadde der jeg satt og hørte Agnete fremføre den på sitt utrolig vakre morsmål, sier Maria.

Teksten til «My Lullaby» er skrevet rett fra levra, i følge Maria selv. En låt hun har brukt lang tid på å forstå selv.

Men når Agnete da satte sitt eget liv og egne erfaringer inn i den, så var det liksom bare henne som kunne gjøre den så sterkt, forklarer Mena.

– Det at sangen min nå er historisk, gjør at jeg nok en gang blir rørt til tårer, sier en stolt Maria Mena.

For det er historisk denne sangen er. Programserien «Hver gang vi møtes» har ikke siden starten i 2012 hatt artister som synger eller snakker samisk.

Litt vrien oppgave

Den første samiske artisten i denne populære TV-serien på sin side forteller at hun har måttet gruble og tenke mye mens hun forberedte seg til opptakene.

Agnete Saba i hengekøye. Hver gang vi møtes, sesong 11

TILBAKE I RAMPELYSET: Det er en mer selvsikker Agnete Saba som nå tar skrittet ut i offentligheten igjen.

Foto: vegardphoto.com / vegardphoto.com

– Etter mange forsøk og kombinasjoner av språk, fant jeg ut at den fungerte aller best med kun samisk tekst, forteller Agnete Saba.

Hun fikk hjelp av sin mor Signe Iversen til oversetting og tilpassing av teksten. «My lullaby» var den sangen hun ville fremføre, da den har rørt noe i henne allerede som åtteåring.

– Teksten var så sår og den rørte noe dypt inni meg, sier hun.

Det seerne nå får høre er sangen «Mu lullánlávlla», som betyr min vuggesang.

– Jeg var så utrolig nervøs før fremføringa, og jeg kjente at hjertet hamret, forteller Agnete om øyeblikket før hun begynte å synge.

Artisten forteller at tårene presset på mens hun sang. Hun hadde lagt så mye av seg selv i den samiske teksten at fremføringa ble sterk, også for henne personlig.

2021 har fått et mål

Maria Mena beskriver musikk som noe grenseløst, og at det å få tolket sangene sine på andre språk er formålet med musikken.

– Samisk er jo en del av den norske kulturarven også, det er så trist at ikke jeg har hatt det som fag på skolen, sier Maria. Men det er aldri for sent å lære.

Nå har den kjente artisten satt seg et nytt mål for 2021. Den samiske versjonen skal hun lære seg.

– Når jeg en gang i fremtiden har konsert i Nord-Norge, så skal jeg jammen fremføre «Mu lullánlávlla», sier artisten mens hun ler hjertelig.

Mangfold er viktig

Produsenten TV 2 er også klar over at dette er første gang man fremfører noe på samisk i programserien. De understreker viktigheten av å vise musikalsk mangfold i serien, og sier de stolte og glade for å ha med en samisk artist i denne sesongen.

Kathrine Haldorsen, Programredaktør TV2

MANGFOLD ER VIKTIG: Programredaktør Kathrine Haldorsen er stolt over det samiske innslaget.

Foto: Eivind Senneset / TV 2

– At Agnete valgte å gjøre låten på sitt morsmål, og ved det tilførte sin personlighet og historie, gav tolkningen ekstra glans og dybde. En fantastisk versjon av Agnete, sier programredaktør i TV 2, Kathrine Haldorsen.

Roser sin unge kollega

Både Maria Mena og Agnete Saba tok flere års pause fra rampelyset, for så å komme sterkt tilbake i 2020. Maria ga ut albumet They Never Leave Their Wives og Agnete ga ut singelen Beginning of the end sammen med bandet Agnete.

Maria Mena er veldig glad over at Agnete Saba er tilbake i rampelyset, og mener at hun ser en sterk ung artist i sin unge kollega Agnete.

– Nå lager Agnete musikk fordi hun trives med det, ikke fordi noen krever det av henne, sier Maria.

Maria Mena anbefaler folk å få med seg Agnetes episode i serien.

– Hennes episode er sterk og viktig. Det er der man får oppleve Agnete som et menneske som endelig har lært seg å stole på sin egen magefølelse, sier Maria Mena.

  • Serien hadde oppstart på TV 2 den 16. januar.
Agnete Saba hyller Maria Mena på samisk, som også er historisk for programmet.

HISTORISK ØYEBLIKK: Agnete Saba hyller Maria Mena på samisk. Bilder fra TV 2.

Korte nyheter

  • SÁNAG fas ásaha vuosttašceahkkefálaldat

    Duohtavuođa- ja soabahankommišuvnna raportta ja Fovsen-ášši čuovvuleami oktavuođas fállá Sámi klinihkka - SÁNAG psyhkalaš veahki sidjiide geat dan dárbbašit.

    Mánát ja nuorat sáhttet váldit oktavuođa telefovdnanummiris 78 96 74 20 ja ollesolbmot ges telefovdnanummiris 78 96 74 30 jos dárbbašat diimmu.

    Vuosttašceahkkefálaldat lea sápmelaččaid várás sihke Norgga, Suoma ja Ruoŧa bealde ja bistá geassemánu lohppii.

    Dan čállet Finnmárkku buohcciviessu neahtasiiddus.

    Les på norsk.

    Demonstranter er samlet foran Slottet i anledning at det er 599 dager siden Høyesterett slo fast at to vindindustriområder på Fosen har ugyldige konsesjoner.
    Foto: Biret Inger Mathisdatter Eira / NRK
  • SANKS gjenopptar lavterskeltilbud

    I forbindelse med Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport og oppfølgingen av Fosensaken oppretter SANKS igjen et lavterskeltilbud.

    Voksne og barn/unge kan kontakte SANKS dersom de har behov for samtale.

    Tilbudet gjelder den samiske befolkningen på norsk, finsk og svensk side av Sápmi og er gjeldende ut juni 2023.

    Les mer på Finnmarkssykehusets nettside.

    Loga sámegillii.

    Demonstrasjonstog for Fosen
    Foto: Biret Inger Mathisdatter Eira / NRK
  • Vil unngå nye Fosen-saker – foreslår å avvikle forhåndstiltredelse

    Det har gått 600 dager siden Fosen-dommen, der Høyesterett slår fast at konsesjonen for bygging av vindturbiner på Storheia og Roan, er ugyldig (lovdata.no).

    For å lære av denne saken bør regjeringen se på om ordningen med såkalt forhåndstiltredelse i forbindelse med slike utbygginger, bør avvikles, foreslår partiet Rødt.

    – 600 dager siden Fosen-dommen kom. Da er det viktig å unngå lignende feil i framtiden, som vi også ser på Øyfjellet i Nordland. Derfor må dette med forhåndstiltredelse fjernes, slik at den rettslige tilstanden er avklart før man tillater disse enorme utbyggingene i reinbeitomåder, sier Bjørnar Moxnes (R)

    Forslaget er en del av stortingets behandling av endringer i plan- og bygningsloven og energiloven knyttet til vindkraft på land (stortinget.no).

    SV og MDG støtter forslaget og lovendringsforslagene behandles av Stortinget førstkommende fredag.

    Det er Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) som har anbefalt at man bør vurdere om man skal tillate utbygging i reinbeiteområder før gyldigheten av en tillatelse er rettslig avklart (nhri.no). Loga sámegillii.

    Turbiner på Storheia, Fosen
    Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / NRK