Agnete Saba gjør comeback – sier farvel til sykdom og mørke

Agnete er tilbake i musikken med nytt band. – Mitt håp nå er at jeg klarer å leve som jeg ønsker, uten at jeg skal føle at jeg blir spist opp igjen, sier hun.

Bandet Agnete ute med ny låt, november 2020

BANDET: Agnete kaller de seg; Simon S. Pedersen, Øyvind N. Lunde, Agnete Saba og Emelie Nilsen.

Foto: Kjersti Binh Hegna / Kjersti Binh Hegna

Agnete Saba (26) ble tidlig spådd en lysende karriere som artist. Hun fikk sitt store gjennombrudd som 14-åring med bandet BlackSheeps og seieren i MGP junior med låten Oro jaska beana.

The BlackSheeps etter MGP Nordic-seieren

LYKKELIGE TIDER: The BlackSheeps vant overlegent i MGP Junior 2008 med låten om den feite og late hunden Camilla.

Foto: Geir Evensen / NRK

Fra suksess til nederlag

Det gikk bra i flere år etter seieren i MGP junior, selv om bandet hennes til slutt ble oppløst. Agnete jobbet videre, og forble i offentligheten.

TV-seerne fikk med seg andreplass i Stjernekamp 2013, seier i Skal vi danse 2014, og så til slutt seier i Melodi Grand Prix 2016.

Agnete skulle ut i Europa som soloartist, og det var hun som skulle representere Norge i Eurovision Song Contest.

Agnete Icebreaker Norge

NORGES HÅP: Agnete og låten Icebreaker ble sendt til ESC i Stockholm i 2016.

Foto: EBU

Men så gikk det galt. Norge kom seg ikke til videre til finalen.

Agnete knakk sammen og dro hjem.

Etterpå var det stille, og mange lurte på om dette var slutten på Nesseby-jentas karriere.

Å lukke et mørkt kapittel

Agnete forteller at hun har hatt problemer med angst og depresjon i flere år. Etter Eurovision måtte hun trekke seg vekk fra rampelyset.

– Jeg hadde en periode i livet hvor jeg bare måtte være hjemme i Finnmark og ikke gjøre noe annet enn å ta vare på meg selv.

Med den nye sangen «Beginning of The End» tar Agnete oppgjør med seg selv og setter en strek over den mørke tiden.

– Jeg har bodd i Oslo over ett år, og dette nye bandet har jobbet sammen i to år. Det føles riktig å slippe den nye låten nå, sier Agnete.

Agnete har alltid brukt sangtekster for å vise hvordan hun har det i livet sitt. De er personlige og kan tolkes i mange retninger.

Agnete coverart

COVERDESIGN: Dette er den nye stilen som bandet presenterer.

Foto: Kenneth Paulsen / Pressefoto

– Selv om teksten handler om hvordan Agnete har slitt med psykisk sykdom i lengre tid, så kjenner vi oss igjen i teksten, vi også, sier Emelie og Øyvind. Begge mener at sangen sier «Nok er nok!», og at dette kan relateres til så mye annet enn sykdom; En jobb du ikke trives i eller et dårlig parforhold.

Holding hands with darkness... Caressing so destructive...

Burning my bridges, but I still feel the same...

Fra låta "Beginning of the end"

– Mitt håp nå er at jeg klarer å leve som jeg ønsker, uten at jeg skal føle at jeg blir spist opp igjen. Jeg takler det bra, sier Agnete om hvordan hun har det nå. Og legger til at hun føler en trygghet nå, sammen med dem som er en del av teamet og prosjektet.

Aldri godt å se at noen lider

Emelie er den i bandet som kjenner Agnete best. De ser på hverandre som familie i tillegg til å være kolleger.

– Jeg vet jo at Agnete hadde det skikkelig kjipt, men jeg visste at hun trengte tid, sier Emelie åpent om den tida da Agnete holdt seg borte fra rampelyset.

Emelie brukte denne tiden på seg selv, og fullførte studiene sine. Men hun visste at hun og Agnete ville jobbe sammen igjen en gang. Selv om meldinger ikke ble besvart, så ventet hun tålmodig.

– Emelie er den som ser best hvis jeg begynner å havne i en vond spiral, og er den rolige og logiske, sier Agnete.

Agnete med "Oro Jaska, Beana"

ALLTID DER: Agnete og Emelie har holdt sammen siden barndommen. Her er de på scenen under Stjernekamp i 2013, der Agnete ble nummer to.

Foto: Julia Naglestad/NRK

Øyvind, som er det nyeste bandmedlemmet, har hørt om hvor vond tid det har vært for Agnete. Han beundrer åpenheten hun har hatt rundt den mørke tida i livet, og mener at singelen «Beginning of the end» er en påminnelse til folk - at du er ikke alene om å ha det vondt. – Det tar tid, men man kommer seg gjennom, sier han.

Munter gjeng

SPENT GJENG: Smilende bandmedlemmer stiller til videointervju om release av sin første singel.

Foto: Skjermdump

Nå er den vonde tida et tilbakelagt stadium, og oppgjøret med mørket fra den gang er fullført. Det destruktive er byttet ut med det kreative, og alle ser fremover - ikke bakover.

Alltid proff og en rollemodell

Stig Karlsen er NRKs prosjektleder for MGP/ESC, og han gleder seg over at Agnete nå er tilbake i rampelyset. Det var Karlsen som var til stede da Agnete i mai 2016 opplevde nederlaget i ESC, og at hun knakk sammen.

– Agnete er en dyktig artist som hører hjemme på den norske musikkscenen. Det er flott at hun igjen er aktuell med ny musikk, og blir se på TV i tiden som kommer, sier Karlsen.

Agnete Johnsen, Eurovision Song Contest 2016

NEDERLAGET: Her blir det klart at Norge ikke er videre til ESC-finalen i Stockholm. Stig Karlsen sitter ved siden av Agnete, som er tydelig skuffet over resultatet.

Foto: Skjermdump / NRK

Karlsen forteller at han hele tiden opplevde Agnete som proff, åpen og hyggelig å jobbe med.

– Det var leit å se at hun ikke kunne nyte Eurovisioneventyret fullt ut, sier han.

Stig Karlsen mener at Agnete som person er en rollemodell for veldig mange, og at hun har vist at man kan følge drømmen, selv om man har mange utfordringer i livet.

MGP-sjef Stig Karlsen på prøver dagen før finalen.

HEIER PÅ AGNETE: Stig Karlsen er glad over at Agnete gjør comeback som artist.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

– Jeg har stor respekt for Agnete som artist og person, og heier veldig på hennes videre karriere, sier Karlsen.

MUSIKKVIDEO: Bandet Agnete har også laget musikkvideo til den nye sangen «Beginning of The End».

Korte nyheter

 • Nedgang på innlagte koronapasienter

  Torsdag er det innlagt tre koronapasienter på UNN i Tromsø, en nedgang på to fra onsdag. Èn er innlagt i Harstad og èn i Narvik.

  Pasient løftes av leger og sykepleiere på intensivavdelingen på Haukeland sykehus
  Foto: Katrine Sunde
 • Reagerer på reiseregninger

  Toril Bakken Kåven setter store spørsmålstegn ved reisene til sametingsrådet. I løpet av perioden 2017 til 2021 leverte en rådgiver reiseregninger for 1.3 millioner kroner. Det var omtrent det samme som sametingspresidenten, ifølge avisa iFinnmark. – Skrekkelig å se, mener Bakken Kåven, som er leder for Nordkalottfolket. Politisk rådgiver Eirik Larsen i NSR forklarer reiseregningene sine med at han har jobbet mye med internasjonale saker.

  Eirik Larsen
  Foto: Privat
 • Árvala uhcidit CO2- nuoskkideame guorbmebiillain

  Dálkkádatroassu lea min stuorámus hástalus. 20 proseantta Norgga CO2 nuoskkideamis boahtá geaidnojohtolagas. –Dán fertet rievdadit, danin bálddastahttit dál Norgga gáibádusaid EO njuolggadusaiguin, main mihttun lea geahpedit guorbmebiillaid CO2 nuoskkideami, lohká johtolatministtar Jon-Ivar Nygård preassadieđáhusas

  En lang kø av lastebiler med enkelte personbiler står med lysene på i mørket, på bakken er det snø
  Foto: Christian Nygaard Monsen / NRK