Hopp til innhold

Sametingspresidenten mener granskning av urett gjort mot samene er nødvendig

Sametingspresident Vibeke Larsen (Ap) er selv et offer for fornorskningen. Hun er uenig med statssekretær om at en granskingskommisjon er unødvendig.

Vibeke Larsen

SER BEHOVET: Sametingspresident Vibeke Larsen (Ap) mener det bare er rett og rimelig at Staten står for granskning av fornorskningen av samene.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– En slik granskning vil få synliggjort at fornorskningen har vært sterk og at den sitter fortsatt i. Det vil kanskje også gi en forståelse av at vi har behov for å ta reelle grep både økonomisk og lovmessig, argumenterer sametingspresident Vibeke Larsen overfor NRK.

Statssekretær Anne Karin Olli (H) sa tidligere i dag at regjeringen er i tvil om det bør opprettes en granskingskommisjon for å se på skadene tidligere fornorskningspolitikk har ført til.

– Jeg er tvilende til forslaget om å oppnevne denne her statlige kommisjonen. Det må jeg si, sier Olli.

Statssekretær Anne Karin Olli

SER IKKE BEHOVET: Statssekretær Anne Karin Olli (H) ser ikke helt behovet for en statlig granskning av fornorskningen av samene.

Foto: Carl-Gøran Larsson/NRK

Gjennomgå historiske hendelser

Det er SV på Stortinget som foreslår å gjennomgå de historiske hendelsene, urett og overgrep som det samiske folket er utsatt for.

– Vi foreslår at det skal nedsettes en granskingskommisjon for å gjennomgå de historiske hendelser, urett og overgrep som det samiske folk er blitt utsatt for, sier Kirsti Bergstø (SV).

Kirsti Bergstø (SV)

FORESLÅR GRANSKNING: Kirsti Bergstø (SV) kom i mandag med forslag om å etablere en sannhets- og forsniningskommisjon.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Statssekretæren er enig med Bergstø om at det trengs åpenhet rundt dette, men at regjeringen ikke vil ta stilling til SV sitt forslag.

– Det er gjort mye på det samepolitiske felt. Blant annet etter at samerettsutvalget kom med sin utredning, så har det ført til opprettelsen av Sametinget, Sameloven og en egen grunnlovsbestemmelse, påpeker Olli.

Sametingspresidenten har selv fått kjenne fornorskningen på kroppen, og hun vet derfor hvordan det føles.

– Vi er mange som har det akkurat sånn som jeg har det, som har mistet språket, men vi har ikke mistet kulturen og verdien av språket. For verdien av språket har jeg videreført til mine barn, men jeg kan ikke språket selv, forklarer Larsen.

Ville lære seg samisk

I desember 2012 ble Vibeke Larsen valgt som Aps presidentkandidat for sametingsvalget i 2013.

I den forbindelse gikk hun ut med løftet om at hun ville lære seg litt mer samisk.

– Jeg har unger som kan samisk. Det blir nok noen kurs på meg, men jeg blir ikke å stille opp på samisktalende debatter. Såpass samisktalende greier jeg ikke å bli, men at jeg skal forstå når folk prater til meg, lovte hun.

Várdobáiki samisk språksenter tok Arbeiderpartiets presidentkandidat på ordet og var raskt ute med å tilby gratis språkkurs til Vibeke Larsen.

Sameflagg og blomst

Det er fortsatt mange i det samiske samfunnet som ikke behersker det samiske språket.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Nå tre år etter er Vibeke Larsen nesten like blank i samisk som hun alltid har vært.

– Jeg har aldri vært særlig god i språk. Derfor ble det altfor vanskelig å lære meg samisk godt nok til å kunne ha særlig nytte av det, forklarer Larsen.

Korte nyheter

 • Støre håpar både Finland og Sverige snart blir Nato-medlemmer

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var fredag i Brussel der han møtte Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg.

  Støre sa på pressekonferansen at han håpar både Sverige og Finland er medlemer i forsvarsalliansen innan Nato-toppmøtet i juli.

  – Alle allierte burde føle seg forplikta til å ratifisere dei to landa sine søknader, sa Støre.

  Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg
  Foto: Simen Ekern / NRK
 • Rektor: – Skulle ønske det var lettere å få tak i samisklærere

  I den nye stortingsmeldingen om samisk språk, kultur og samfunn blir det nok en gang slått fast at det er stor mangel på samisklærer i Norge.

  Fordi få samiske elever har samisk gjennom hele skoleløpet og i videregående skole, er det store utfordringer med å få rekruttert nok samisklærere.

  Dette er en utfordring som rektor Linda Jacobsen ved Oslo samiske skole, som er en del av Nedre Bekkelaget skole, kjenner godt til.

  – Vi hadde utlyst en stilling nå, og fikk en kvalifisert søker. Men søkeren takket dessverre nei, sier Jacobsen.

  Skolen fikk nylig besøk av Sametinget og statsrådene i Kunnskapsdepartementet, som ville fortelle om den nye stortingsmeldingen.

  Flere av elevene, som fikk hilse på gjestene, ga uttrykk for at de kan tenke seg å bli samisklærere.

  Jacobsen mener det er viktig å ta elevenes engasjementet på alvor.

  Skolen merker stor interesse for å lære samisk i Oslo.

  – Skulle ønske det var lettere å få tak i samisklærer. Vi har flere elever som ønsker opplæring i samisk. Vi skulle gjerne hatt flere lærer, sier hun.

  Over hele landet er det nå prekær mangel på samisklærere og førskolelærere.

  Stortingsmeldingen skal følges opp med tiltak av Sametinget og regjeringen (ekstern lenke - regjeringen.no).

  Linda Jacobsen
  Foto: Mette Ballovara / NRK
 • Dømt for å misbruke stillingen til å skaffe seg sex

  En kommunal leder i Vest-Finnmark er dømt til ett års fengsel for å misbruke stillingen sin til å skaffe seg sex med en underordnet. Lagmannsretten har gitt ham to måneder kortere fengselsstraff en tingretten, fordi saken ble liggende lenge hos politiet. Mannen ga den langt yngre kvinnen sterke vanedannende medisiner, og hun gikk med på å ligge med ham minst fem ganger blant annet fordi hun trengte medisinene, går det fram av dommen. Mannen selv har benektet eller bagatellisert det meste, men lagmannsretten mener han ikke er troverdig. Han må betale kvinnen 180.000 kroner i erstatning.