Hopp til innhold
kvensk samisk norsk tre stammers møte kultur nord nord-norge finnmark troms minoriteter minoritet forsoning

Forsvarer forskjellsbehandling av kvener og samer

Likestillings- og diskrimineringsombudet mener det finnes legitime grunner til at kvener og samer behandles ulikt av staten.

Hottigården

Samer får mer penger enn kvener: – Det er noe som er riv, ruskende galt

Kvensk organisasjon sier Norge forskjellsbehandler minoriteter. – Det er 380 års diskriminering, sier kven-leder og peker på fredning av kulturminner som ett av flere eksempler.

Rune Bjerkli, generalsekretær i Kvensk Finsk Riksforbund

Sápme­laččat ožžot olu eambbo ruđa go kvenat: – Juoga lea áibbas boastut

Kvena organisašuvdna lohká ahte norgga eiseválddit vealahit unnitloguid davvin, muhto vásihit ahte eai olat iežaset ságaiguin.

1956 fra skoleinternatet i Kautokeino. De eldre barna passet på de yngre. Det forteller Odd Mathis Hætta som selv gikk på internat.

Kritiserer sannhetsrapport: – Man ønsker ingen solskinnshistorier

Livet på skoleinternatene etter krigen har blitt en eneste stor lidelseshistorie. Det mener en av Nord-Norges mest markante samfunnskritikere, som selv har bodd på internat i oppveksten.

Bildet viser en mobil der det er en mann som peker. Det står en tekst over bildet, der det står: Et folkemøte strømmes i skjul. Historien som fortelles her, er omstridt.

Mener samene har stjålet norgeshistorien

I et lite grendehus presenteres en historie som provoserer mange. Har norske myndigheter «funnet opp» samene for å skjule noe helt annet? Loga sámegillii

Melking av reinsdyr

Oaivvilda sápmelaččaid suoládan historjjá

Unna gilivisožis muitaluvvo historjá mii suhttada máŋgasa. Leat go Norgga eiseválddit «ráhkadan» sápmelaččaid čiehkan dihte juoidá áibbas eará? Les på norsk

Silje Karine Muotka får klem av Per Oskar Kjølaas på Sametinget.

Både enige og uenige om sannhet og forsoning på Sametinget

Hva må til for at sår etter fornorskinga leges? Det skal Sametinget forsøke å finne ut av.

Nordkalottfolket mistillit

Reagerer mot Nordkalottfolket: – Lager kaos

Et splittet sameting møttes i dag for å snakke om veien til forsoning. Det nest største partiet, Nordkalottfolket, forlot salen.