Hopp til innhold

Sametinget snudde - støtter Elsa Laula-statue

Spleiselag med Nordland fylkeskommune gjør at Sametinget likevel vil finansiere en skulptur av Elsa Laula Renberg.

Elsa Laula Renberg

Elsa Laula Renberg samlet samer fra flere nordiske land til det første samiske landsmøtet i Trondheim på 6.februar 1917.

Foto: Stiftelsen Saemien Sijte

Renberg er kjent som grunnleggeren av Samefolkets dag og en av samefolkets sterkeste forkjempere.

Styringsgruppen «Kvinneskulpturer i Vefsn» ønsker å hedre henne med en statue i Mosjøen i Vefsn, men fikk tidligere denne måneden avslag fra Sametinget om støtte til Renberg-statue.

– Konstruktivt samarbeid

Henrik Olsen

Sametingsråd Henrik Olsen måtte tåle kritikk fra flere hold etter Sametinget først hadde avslått søknaden fra Styringsgruppen «Kvinneskulpturer i Vefsn».

Foto: Vaino Rensberg / NRK

Nylig bevilget Sparebankstiftelsen Helgeland 400 000 kroner til finansiering av statuen. Summen utgjør omlag halvparten av det skulpturen vil koste.

Nå er det da altså klart at også Sametinget og Nordland fylkeskommune begge går inn med 175 000 kroner for å få på plass skulpturen av Renberg.

– Jeg mener prosjektet vil bidra til å hedre en av våre store pionerer, hundre år etter den bedriften hun huskes best for, nemlig det første samiske landsmøtet i Trondheim. Et konstruktivt samarbeid med Nordland fylkeskommune gir oss nå anledning til å gå inn med støtte. Jeg er veldig glad for at dette løser seg, uttaler sametingsråd Henrik Olsen (NSR) i en pressemelding om bevilgningen.

At både Sametinget og Nordland fylkeskommune går inn med støtte gjør at prosjektet kan realiseres.

– En ære

Knut Petter Torgersen (Ap)

Knut Petter Torgersen (Ap), fylkesråd for økonomi i Nordland, mener Renberg har bidratt stort for å bane veg for kvinnelige samfunnsdebattanter.

Foto: Berit Stensland

Fylkesråd for økonomi i Nordland fylkeskommune, Knut Petter Torgersen (Ap), mener det er flere gode grunner til å hedre innsatsen til Elsa Laula Renberg.

– Faktisk ser jeg det slik at det er en ære å få være med på å hedre Elsa. Både fordi hun med rette er anerkjent som pioner i arbeidet for samenes rettigheter, men også fordi hun som kvinne fikk utrettet så mye i en tid hvor verken samer eller kvinner ble tatt på alvor i samfunnsdebatten, sier Torgersen

Elsa Laula Renberg døde 54 år gammel av tuberkulose, og er gravlagt i Mosjøen i Nordland. Styringsgruppen «Kvinneskulpturer i Vefsn» ønsker å få på plass statuen av Renberg i Vefsn (sørsamisk: Vaapste) kommune i løpet av 2017.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK