Vibeke Larsen (Ap).
Foto: Erica Johansson / NRK SápmiDet uttaler parlamentarisk leder for Arbeiderpartiets sametingsgruppe, Vibeke Larsen.
Larsen minner om at Elsa Laula Renberg var en usedvanlig kvinne, som levde i en tid da det hverken var lett å være kvinne eller same.
– Til tross for dette startet Elsa Laula Renberg den første sameforeningen i 1904.
Da hun giftet seg med en reindriftsutøver i Vefsn tok hun med seg sitt samepolitiske engasjement og fortsatte sitt arbeid med å organisere samene både lokalt og over nasjonalstatgrensene. Hun arrangerte det første samiske fellesmøtet i Trondheim 6.februar 1917, på grunnlag av dette møtet ble 6.februar fastsatt som samenes nasjonaldag, forklarer Larsen.
– En kamp for alle samene
Den parlamentariske lederen for Ap-samene sier at Renberg ikke kjempet bare for seg selv og sin familie, men for et helt folk og for viktige prinsipper.
– Elsa Laulas kamp handlet ikke bare om kvinner og samer, men også en kamp for det universelle prinsippet om likeverdighet i samfunnet. Et prinsipp som et hvert moderne demokrati i dag bestreber seg å nå, opplyser Larsen.
Larsen påpeker at den samiske historien er i aller høyeste grad en del av den norske kulturarven, men det gjenstår ennå en del arbeid med å synliggjøre Elsa Laulas utrettelige engasjement for likeverdet, samene og kvinnene.
– Vi samer vet hvilket viktig engasjement pioneren Elsa Laula Renberg utgjorde i en vanskelig tid, men vi ønsker også å dele vår kunnskap og stolthet med resten av befolkningen i Norge. Jeg håper at vi kan markere 100 års jubileumet i Trondheim med Elsa Laula på en seddel, avslutter Vibeke Larsen