Hopp til innhold

Sametingspresidenten: – For snart 100 år siden skjedde det en viktig hendelse for samefolket

Det første samiske landsmøtet ble holdt for nesten 100 år siden. Sametinget, Sør-Trøndelag og Trondheim skal sammen feire jubileet i 2017. Men regjeringen vil ikke være med på festen.

Aili Keskitalo og Rita Ottervik klare til å signere avtale

Sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) og Trondheims ordfører Rita Ottervik (Ap) undertegner avtalen som sikrer samarbeidet om feiringen av 100 års markeringen av det første samiske landsmøtet.

Foto: Kjell Roger Appfjell / NRK

– Det samiske landsmøte i 1917 ble et vendepunkt. Da startet en samisk bevisstgjøring, og den lange prosessen mot folkerettslig og mot demokratisk likeverd i samer og ikke samer i Sápmi, sa sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) da hun åpnet møtet i Trondheim i dag.

6. februar er i dag den samiske nasjonaldagen. Det var nemlig den dagen i 1917 at Elsa Laula Renberg initiativ lot seg uttrykke i det første store mellom samer fra ulike områder.

Møtet var i Trondheim.

Kommune, fylke og Sameting

Nå vil Trondheim kommune, Sør-Trøndelag fylkeskommune og Sametinget vil i fellesskap sørge for at initiativtakerne til markeringen av 100 års jubileet i 2017 får en verdig markering som mulig.

Elsa Laula Renberg

Elsa Laula Renberg var initiativtakeren til det første landsmøtet mellom samer.

Foto: Stiftelsen Saemien Sijte

Sametingspresidenten benyttet også anledningen til å uttrykke skuffelse over forslaget til statsbudsjettet som ikke har innvilget noen penger til markeringen.

– Vi skal ikke la oss stoppe av at staten så langt ikke har bevilget tilskudd til jubileet. La oss sette opp en ny avgang for 100 års jubileet i 2017, for det første fellesnordiske samemøtet. Da vil vi kunne gi Elsa og de modige samepolitiske ideene annerkjennelse, oppfordret Keskitalo.

Deretter signerte de tre samarbeidspartnerne avtalen.

Mener det bør være nasjonalt

Samtlige tre samarbeidspartnere er enige om at jubileet bør være et nasjonalt jubileum, og at staten dermed også bør bidra med sin del.

– Jeg synes det er både underlig og beklagelig at jubileet ikke er med i statsbudsjettet, fordi dette er et nasjonalt jubileum som også bør finne sin plass i statsbudsjettet, både i omtale men også medføre bevilgninger til et slikt nasjonalt jubileum, mener Trondheims ordfører Rita Ottervik (Ap).

Også fylkesordføreren til Sør-Trøndelag er enig i at det er et nasjonalt jubileum, men han er optimistisk når det kommer til tro på penger fra staten.

– Vi har hatt positive møter med både stortingspresidenten og kommunalministeren, som har gitt uttrykk for at dem ønsker å bidra til at dette blir et nasjonalt jubileum. Vi må bare sørge for at pengene kommer på plass, og man også tar en forpliktelse nasjonalt, som bidrar til at det her løftes som et nasjonalt jubileum, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap).

Gleder seg

Trondheim kommune gleder seg til å være vert for jubileet som har fått navnet Tråante 2017 (Tråante er Trondheim på sørsamisk, journ.anm).

– Vi vil være med på å formidle både historie og framtid, og det gleder vi oss til, sier ordfører Ottervik.

Samarbeidspartnerne i Trondheim

Fra venstre: sametingspresident Aili Keskitalo, fylkesordfører i Sør-Trøndelag Tore O. Sandvik, Trondheim-ordfører Rita Ottervik og sametingsråd Ann-Mari Thomassen.

Foto: Kjell Roger Appfjell / NRK

Korte nyheter

 • Eanandoallo­ministtar NBR riika­čoahkkimii

  Norgga Boazosápmelaččaid Riikkasearvvi (NBR) riikačoahkkin lágiduvvo Plassjes Trøndelága fylkkas bearjaga ja lávvardaga.

  Bearjadaga galgá eanandoalloministtar Geir Pollestad ovdanbuktit ráđđehusa boazoealáhusa ja energiija doaibmapáhka, mas fáddán lea areála ja boraspiret.

  Riikačoahkkin oažžu vejolašvuođa gažadit ja kommenteret ministara ovdanbuktima.

  Dan čállá Ávvir.

  Landbruksminister Geir Pollestad
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Politiet leter etter gjerningspersonen etter Nav-angrepet-

  Troms-politiet ber nå om tips for kunne finne gjerningspersonen, etter at en Nav-ansatt ble angrepet utenfor Nav Tromsø torsdag morgen.

  På X opplyser politiet at personen skal ha kjørt et sort kjøretøy forut og etter hendelsen.

  – Politiet ønsker at vitner som har kjørt bil med fungerende dash-kamera forbi Nav eller tilstøtende gater, i perioden kl. 07:45-08:00, skrive de.

  De ber folk ta kontakt gjennom deres tipsportal på politiets nettside.

  Voldsepisode ved Nav i Tromsø

  Nav-ansatt i Tromsø angrepet på vei til jobb – bygg ble evakuert

  Et Nav-kontor i Tromsø ble sperret av og evakuert etter at en ansatt ble sprayet i ansiktet med et ukjent stoff torsdag morgen. Politiet tror ikke hendelsen er relatert til at vedkommende jobber på Nav.