Hopp til innhold

Sametingspresidenten: – For snart 100 år siden skjedde det en viktig hendelse for samefolket

Det første samiske landsmøtet ble holdt for nesten 100 år siden. Sametinget, Sør-Trøndelag og Trondheim skal sammen feire jubileet i 2017. Men regjeringen vil ikke være med på festen.

Aili Keskitalo og Rita Ottervik klare til å signere avtale

Sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) og Trondheims ordfører Rita Ottervik (Ap) undertegner avtalen som sikrer samarbeidet om feiringen av 100 års markeringen av det første samiske landsmøtet.

Foto: Kjell Roger Appfjell / NRK

– Det samiske landsmøte i 1917 ble et vendepunkt. Da startet en samisk bevisstgjøring, og den lange prosessen mot folkerettslig og mot demokratisk likeverd i samer og ikke samer i Sápmi, sa sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) da hun åpnet møtet i Trondheim i dag.

6. februar er i dag den samiske nasjonaldagen. Det var nemlig den dagen i 1917 at Elsa Laula Renberg initiativ lot seg uttrykke i det første store mellom samer fra ulike områder.

Møtet var i Trondheim.

Kommune, fylke og Sameting

Nå vil Trondheim kommune, Sør-Trøndelag fylkeskommune og Sametinget vil i fellesskap sørge for at initiativtakerne til markeringen av 100 års jubileet i 2017 får en verdig markering som mulig.

Elsa Laula Renberg

Elsa Laula Renberg var initiativtakeren til det første landsmøtet mellom samer.

Foto: Stiftelsen Saemien Sijte

Sametingspresidenten benyttet også anledningen til å uttrykke skuffelse over forslaget til statsbudsjettet som ikke har innvilget noen penger til markeringen.

– Vi skal ikke la oss stoppe av at staten så langt ikke har bevilget tilskudd til jubileet. La oss sette opp en ny avgang for 100 års jubileet i 2017, for det første fellesnordiske samemøtet. Da vil vi kunne gi Elsa og de modige samepolitiske ideene annerkjennelse, oppfordret Keskitalo.

Deretter signerte de tre samarbeidspartnerne avtalen.

Mener det bør være nasjonalt

Samtlige tre samarbeidspartnere er enige om at jubileet bør være et nasjonalt jubileum, og at staten dermed også bør bidra med sin del.

– Jeg synes det er både underlig og beklagelig at jubileet ikke er med i statsbudsjettet, fordi dette er et nasjonalt jubileum som også bør finne sin plass i statsbudsjettet, både i omtale men også medføre bevilgninger til et slikt nasjonalt jubileum, mener Trondheims ordfører Rita Ottervik (Ap).

Også fylkesordføreren til Sør-Trøndelag er enig i at det er et nasjonalt jubileum, men han er optimistisk når det kommer til tro på penger fra staten.

– Vi har hatt positive møter med både stortingspresidenten og kommunalministeren, som har gitt uttrykk for at dem ønsker å bidra til at dette blir et nasjonalt jubileum. Vi må bare sørge for at pengene kommer på plass, og man også tar en forpliktelse nasjonalt, som bidrar til at det her løftes som et nasjonalt jubileum, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap).

Gleder seg

Trondheim kommune gleder seg til å være vert for jubileet som har fått navnet Tråante 2017 (Tråante er Trondheim på sørsamisk, journ.anm).

– Vi vil være med på å formidle både historie og framtid, og det gleder vi oss til, sier ordfører Ottervik.

Samarbeidspartnerne i Trondheim

Fra venstre: sametingspresident Aili Keskitalo, fylkesordfører i Sør-Trøndelag Tore O. Sandvik, Trondheim-ordfører Rita Ottervik og sametingsråd Ann-Mari Thomassen.

Foto: Kjell Roger Appfjell / NRK

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen