Hopp til innhold

– Ikke nøl med å ringe etter hjelp

Risten Buljo med familie var på tur til reinflokken. Turen tok en dramatisk vending da skuteren gikk gjennom isen. I over en time sto familien og ventet på hjelp.

Skuter gjennom isen i Kautokeino.
Foto: Risten Buljo / Privat

– Vi turte ikke å bevege oss. Flere ganger gikk jeg gjennom isen. Vi måtte bare sitte stille på isen og vente på hjelp. Det var uvær med dårlig sikt, forteller Risten Buljo dagen etter hendelsen.

Havnet i elv

Familien på tre, Risten med sønnen John Henrik, og kjæresten Chris-Andre Espedal var på tur til reinflokken i Kautokeino kommune.

På turen ble det uvær. Snøfokk og dårlig sikt gjorde turen utfordrende.

Når familien var i ferd med å krysse elva ved Náhpolluoppal, ga isen etter.

Plutselig satt de fast i en råk.

– Jeg karret meg opp på isen, og det var vann cirka til midjen. Så tok jeg tak i sønnen min og min første tanke var å gå tilbake til land.

Men når mor og sønn begynner å bevege seg mot land går hun gjennom isen.

– Da turte vi ikke å bevege oss mer. Vi så svært lite på grunn av dårlig sikt. Så da fikk vi løsnet sleden fra skuteren og satte oss på den.

GIKK GJENNOM ISEN: Stedet hvor familien gikk gjennom isen ligger øst for Kautokeino.

Les også: Stian var alene og forfrossen på fjellet: – Jeg er så glad for at han er i live

Astrid og Stian Kemi
Astrid og Stian Kemi

Dårlig dekning i området

Risten og kjæresten prøvde febrilsk å få skuteren opp fra vannet, men det gikk ikke.

Telefonen hadde ikke dekning på stedet. Risten kunne ikke ringe til reindriftskollegene sine. Da begynte hun å tenke på nødhjelp.

– Jeg skiftet til tørre klær, sånn sett var vi ikke i nød. Men når du har en unge på syv år med deg, så er det begrensa hvor lenge du kan stå på isen.

Risten begynte forsiktig å gå litt på isen, for å prøve å finne dekning på telefonen.

– Jeg prøvde å ringe nødnummer uten dekning, men det gikk ikke. Heldigvis fikk jeg litt dekning noen meter fra sleden.

Les også: Reindrifta skal bli tryggere

Inga Julie Sara
Inga Julie Sara

Samisk navn skapte utfordringer

Stedet hvor familien var heter Náhpolluoppal på samisk, det gikk tid før redningssentralen ble klar over hvor stedet var.

– Jeg prøvde å si navn på andre steder som befinner seg i nærheten, men operatøren på redningssentralen var lenge usikker på hvor vi var.

Redningssentralen sendte SMS med lenke. Hadde Risten kunne klikket seg inn i lenken så hadde operasjonssentralen fått se på kartet hvor de er.

– Men jeg hadde ikke internett-dekning, så det hjalp ikke. Heldigvis hadde vi koordinater som operasjonssentralen fikk. Til slutt skjønte de hvor vi var.

Koordinatene var til stor hjelp

Operasjonssentralen har forståelse for det Buljo sier.

– For det første var det veldig flott at vi i dette tilfellet fikk koordinatene fra de som var i nød, som var til stor hjelp. Av og til kan det være vanskelig å få med seg det som blir sagt i andre enden, det kan være mange forhold til det som dårlig vær eller andre dårlig forbindelse.

Det sier leder ved operasjonssentralen i Finnmark, Synne Roaldsnes.

Noen samiske navn kan være utfordrende for sentralen.

– Enkelte stedsnavn kan være vanskelige å få stavet rett eller vanskelige for de som sitter i andre enden å oppfatte. Det var kanskje tilfellet i går, som er svært beklagelig.

Roaldsnes kan ikke si hvor lang det tok i går før de hadde de rette koordinatene, men ofte kan de som er i nød oppfatte det som lang tid.

Reingjeter kom før helikopter

Etter at familien hadde vært i kontakt med redningssentralen, så ble saken slått opp i diverse medier.

– Da kom en reingjeter som har hytte i nærheten. Han hadde lest om oss på nyhetene.

Risten forteller at da reingjeteren så at de hadde det bra, men kjørte tilbake til hytta for å hente tau så de kunne prøve å trekke opp skuteren.

Men akkurat da reingjeteren kom tilbake, kom også redningshelikopteret og familien ble fløyet til Kautokeino for helsesjekk.

HENTET: Her blir familien hentet av redningshelikopteret.

Takknemlig for hjelpen

Risten Buljo er takknemlig for nødhjelpen.

– Jeg mener man ikke skal være redd for å tilkalle hjelp selv om du ikke er i livsfare. Hva hvis telefonen hadde gått fri for strøm før man ringer etter hjelp, da kan det bli farlig, sier hun.

For syv år siden mistet Buljo en reindriftskollega i en lignende ulykke.

– En mann i reindriftsdistriktet våres kjørte i en råk og drukna. Så slike ulykker kan være veldig farlige.

Les også: Politiet: – Den savnede er funnet druknet

Redningshelikopter i Kautokeino
Redningshelikopter i Kautokeino

Hjemme hadde sønnen på syv år, John Henrik, kommet med en innrømmelse.

John Henrik Buljo (7) med valpen sin.

HJEMME: John Henrik (7) satt med valpen sin på skuterslede og ventet på redningshelikopteret. Dette bildet er tatt etter at familien hadde kommet hjem.

Foto: PRIVAT

– Han hadde blitt redd da han så at mora gikk gjennom isen, men dette fortalte han ikke før vi var trygt hjemme, forteller moren Risten Buljo.

Nå skal familien dra for å hente skuteren opp fra vannet.

Korte nyheter

 • Kalaallit Nunaata nissonat stevdnejit Danmárkku stáhta

  67 nissona Ruonáeatnamis, dahjege Kalaallit Nunaatas, gáibidit buhtadusa Danmárkku stáhtas.

  Dat geavvá maŋŋá go Kalaallit Nunaatas biddjojedje spiralat máŋga duháha nissonii ja niidii vaikko eai leat diehtánge ahte leat ožžon prevenšuvnna.

  Kalaallit Nunaatas gohčodit dan vejolaš álbmotgoddimin, ja Dánmárkkus ges gohčodit dan vearredahkun muhto lei jurddašuvvon buorren áigumuššan.

  Vaikko spirala galggai suodjalit nissoniid de dat dávjá dagahii bákčasiid ja traumaid sidjiide.

  Nissonat gáibidit 300.000 ruvnno juohkehaččii buhtadussan. Dat geavvá ovdalgo dutkit leat geargan guorahallat ahte leigo lágalaš dahkku bidjat spirálaid nissoniidda.

  – Mun oaivvildan ahte gávdnojit doarvái duođaštusat, nu ahte mii sáhttit dál jo dadjat ahte leat geavvan lágarihkkumat, dadjá nissoniid bealušteaddji, Mads Pramming gii lea addán stevdnema stáhtaministtarii Mette Frederiksenii.

  Pramming oaivvilda ahte buhtadusášši ja dutkama sáhttet geavvat oktanaga, ja deattuha ahte eanaš nissonat leat eallilan olbmot ja danin eai sáhte guhká vuordit mearrádusa áššis.

  Son sávvá ahte Dánmárkku stáhta šállošit ja mieđihit vearredaguid.

  Dánmárkku radio (DR) dat lei vuosttaš mii muitalii ođđasa stevdnema birra.

  Sisáššiid- ja dearvvašvuođaministtar Sophie Løhde Gurutbellodagas celkkii DR:i dán:

  – Lea botnihis lihkoheamis ášši, ja nissoniid muitalusaid čuhcet hirbmosit munnje. Lea dehálaš ahte mii gávnnahat mii dáhpáhuvai, ja danin leage bealátkeahtes dutkiidjoavku guorahallamin dan.

 • Tidenes første kvenske animasjonsfilm

  Den 23. oktober får tidenes første animasjonsfilm med kvensk tale sin premiere. «Kivikylä» er basert på Agnes Eriksen sin kvenske barnebokserie «Kummitus ja tähtipoika» som handler om «steinguttene» som bor i Kivikylä, Steinbygda.

  Bak filmen står produksjonsselskap Siivet AS som blant annet er kjent for sin nyeste film «Mopeetila juurhiin – Med moped til røttene».

  Premieren skjer på Aurora kino i Laksen den 23. oktober kl. 19.00.

 • Nuorat bággehallet fárret go joatkkaskuvlii álget

  Les på norsk.

  – Ođđa bussefálaldat fylkkagielddas bággejit Unjárgga joatkkaskuvllaohpiid fárret, dadjá Unjárgga Bargiidbellodaga Hanne Noste.

  Golggotmánu 1. beaivvi ođasmahtii Snelandia busseruvttuid Finnmárkkus. Fylkkagieldda ođđa busseruvttuin váikkuhit joatkkaskuvllaohppiide geat orrot Unjárggas, oaivvilda Noste.

  Ovdal manai busse Vuonnabađas, Unjárggas, lagamus joatkkaskuvlii Čáhcesullui dii. 07:40, muhto dál manná busse dii. 08:30.

  – Dát dagaha stuorra váikkuhusat min gieldda nuoraide, dadjá Noste.

  Romssa ja Finnmárkku johtalus fylkkaráđđi, Agnete Masternes Hansen, čállá e-poasttas ahte sii áigot geahčadit makkár vejolašvuođat gávdnojit heivehit busseruvtto joatkkaskuvllaohppiid dárbbuid mielde.

  Gule busser Snelandia
  Foto: Erlend Hykkerud / NRK