Politiet: – Farlige isforhold førte til drukning

Reindriftsutøver fra Kautokeino er funnet druknet etter at han kjørte med snøskuter i en råk.

Reinpoliti i Kautokeino.

Reinpolitiet ledet arbeidet med å søke etter den savnede reindriftsutøveren som lørdag ble funnet druknet i en råk øst for Kautokeino tettsted.

Foto: Berit Solveig Gaup / NRK

– Rundt klokken 12:00 lørdag ble den savnede reindriftsutøveren funnet i råken der snøskutersporene sluttet, forteller Operasjonsleder ved Vest-Finnmark politidistrikt, Jan Olav Schjølberg.

Mannen ble meldt savnet fredag kveld, og reinpolitiet ble natt til lørdag fraktet til elven Áhkkanasjohka, 5 mil øst for Kautokeino tettsted, der ulykken skjedde.

De kunne da se at snøskuterspor sluttet ved råken, og det ble bestemt å lete videre etter den savnede etter at det ble lyst.

– Kaldt, men isen er tynn

Skjermdump

På twitter varslet politiet i Vest-Finnmark at den savnede reindriftsutøveren var funnet druknet.

Foto: Skjermdump ved NRK

Selv om det er nokså kaldt i Vest-Finnmark vil politiet minne om at innsjøer og elver ikke er frosset til skikkelig.

– Det er litt usikre forhold i forhold til is, og så har han kjørt ut i en råk, og går ned med skuteren, med det fatale utfallet som vi har fått her, sier Schjølberg.

To andre reindriftsutøvere som var sammen med den forulykkede, meldte fra om ulykken fredag kveld. Allerede før politiet ble fraktet til ulykkesstedet med helikopter, fortalte de at de hadde fulgt snøskutersporene til råken.

Skimtet klær i mørket

Dykkere fra Alta ble lørdag formiddag transportert til Áhkkanasjohka for å delta i redningsaksjonen. Også innsatsleder for reinpolitiet, Torbjørn Berg, ble lørdag med dykkerne til ulykkesstedet.

Torbjørn Berg

Innsatsleder i reinpolitiet, Torbjørn Berg, advarer folk mot svært usikre isforhold i Finnmark.

Foto: Berit Solveig Gaup / NRK

Han var også med politiet da de natt til lørdag dro med helikopter for å undersøke meldingen om ulykken. Det var vanskelig i mørket å se om mannen lå i nærheten av råken.

– Det var vanskelig, man kunne se at det var noe klær som lå inntil iskanten, og isen var så tynn at vi ikke kunne gå helt ut på isen heller, vi hadde ikke utstyr til å gå helt ut på isen, sier Berg.

– Holdt seg fast i iskanten

Da det ble lyst og redningsmannskapene kom fram, ble mannen funnet raskt.

– Han ble funnet på et sted der elven er omlag to meter dyp, da han ble funnet så holdt han seg faktisk på iskanten, hendene lå akkurat på iskanten, så hvor vidt han har slått seg på brystet i iskanten, eller at han har slått seg på en annen måte, det blir bare spekulasjoner, sier Berg.

Dykkerne brukte kun tørrdrakt da de gikk ut på isen.

– Han ble funnet veldig raskt, og de trengte ikke å dykke etter ham, de løsnet ham fra isen, og fikk tatt ham opp, sier Berg.

Redningshelikopter i Kautokeino

Politiet ble natt til lørdag fraktet til ulykkesstedet med helikopter.

Foto: Berit Solveig Gaup / NRK

– Flere nestenulykker

Det er flere som har varslet om at skuteren har falt gjennom isen.

– Brannvesenet i Alta har også fått anmodning om å hjelpe til med å berge opp en snøskuter som har gått gjennom isen, heldigvis gikk det bra med føreren i det tilfellet, sier Berg.

Han har disse dager også hørt om flere andre tilfeller der snøskutere har gått gjennom isen.

Laster kart, vennligst vent...

Áhkkanasjohka, der dykkere fant den savnede reindriftsutøveren, ligger øst for Kautokeino tettsted.

HØR: