Hopp til innhold

Ny landbruksminister arver reinkjøtt-skandalen

Landbruksdepartementet anmelder konkurs-bedrift til Økokrim. Ber politiet vurdere om det skjedde et grovt bedrageri i selskapet som skulle kjøpe og selge reinkjøtt i Norge.

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum (t.h.) ble ny landbruksminister i juni i år. Tidligere minister Lars Peder Brekk hadde godt innblikk i historien om selskapet Boalvvir.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Landbruksministeren er selvsagt informert om anmeldelsen, sier departementsråd Leif Forsell til NRK.

Det er svært sjelden departementet velger å politi-anmelde et selskap. To år etter at selskapet Boalvvir ble slått konkurs , skjer altså dette. Bakgrunnen er et lån på to millioner kroner som Boalvvir fikk av Reindriftens Utviklingsfond (RUF) i desember 2006.

Her finner du alt om bakgrunnen

– Grovt bedrageri

«Gjennom å fortie selskapets reelle økonomiske situasjon ble Reindriftens Utviklingsfond lurt til å utbetale lånebeløpet.», skriver bostyrer Per S. Johannessen i sluttredegjørelsen til Indre Finnmark tingrett.

«Det er således bostyrets vurdering at forholdet er et grovt bedrageri, beløpets størrelse tatt i betraktning.», konkluderer bostyreren med.

– Det er på bakgrunn av rapporten som bostyrer har utarbeidet at selskapet anmeldes. Han har vurdert det som har foregått, og konkluderer med at det er grov utroskap, ser departementsråden i Landbruksdepartementet.

Forsell ønsker ikke å gå i detalj om hva departementet skriver i anmeldelsen.

– Den er i stor grad basert på bostyrets rapport, sier han til NRK.

Tidligere styreleder i fengsel

Da reinkjøttselskapet Boalvvir ble startet i 2004, og da selskapet fikk lånet på to millioner kroner, var Robert Hermansen styreleder.

Den tidligere direktøren i Store Norske Spitsbergen Kulkompani soner nå en korrupsjonsdom. Hermansen ble i fjor høst dømt til to års fengsel for å ha mottatt et lån på fire millioner kroner.

– Han ønsker ikke å kommentere anmeldelsen, sier advokat Frode Sulland til NRK.

– Uforstående

Da reinkjøttselskapet Boalvvir søkte og fikk innvilget lånet på to milliioner kroner var Elle Merete Omma daglig leder.

– Jeg stiller meg uforstående til de påstandene som er kommet fra Per S. Johannessen og Landbruksdepartementet. Jeg har hele tiden spilt med åpne kort, og ser frem til å forklare meg for rette instans. Det er den mest hensiktsmessige prosessen i denne saken. Jeg har ingen ting å skjule, sier Omma til NRK.

Hun understreker at hun uttaler seg på vegne av seg selv.

– Forøvrig synes jeg at denne prosessen har vært litt merkelig til nå. Verken Per S. Johannessen eller Landbruksdepartementet har tatt kontakt med meg for å få fram min side av saken, sier Elle Merete Omma.

I trøbbel fra dag en

Selskapet Boalvvir ble etablert av reineiere hovedsaklig fra Vest Finnmark i 2004. Formålet var å få fart i salget av reinkjøtt, og at fortjenesten i større grad skulle gå til reineierne selv.

Men allerede fra starten ble det brukt adskillig mer penger enn det selskapet hadde til rådighet. Midlene det disponerte, kom hovedsaklig fra staten.

NRK avdekket allerede før det aktuelle lånet på to millioner kroner ble gitt i oktober 2006, at Boalvvir slet økonomisk.

Innrømmet feilvurdering

Etter at konkursen omsider var et faktum i 2010, innrømmet Ottar Befring at Reindriftens utviklingsfond (RUF) burde ha sjekket situasjonen i Boalvvir bedre. Befring var leder for fondet.

– Da trodde vi at det skulle gå bra, men det viser seg at våre forhåpninger ble gjort til skamme, sa Befring til NRK.

Bare et av medlemmene i RUF-styret sa nei til lånet: Mariann Wollmann Magga.

– Jeg vil si at flertallet vurderte feil, sa hun til NRK i juli for to år siden.

Tidligere landbruksminister Lars Peder Brekk var godt informert om det som skjedde med Boalvvir. Nå har den nye landbruksministeren Trygve Slagsvold Vedum (Sp) overtatt reinkjøttskandalen.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK