Hopp til innhold

Stolte på sine egne - taper millioner

Staten ga nytt millionlån til selskap i store økonomiske vansker uten å sjekke situasjonen. I dag er pengene som reinkjøttselskapet Boalvvir fikk, tapt.

Reinslakting

Illustrasjonsfoto.

Foto: Allan Klo

Ola T. Heggem

Statssekretær Ola T. Heggem.

Foto: Torbjørn Tandberg

– Jeg har ikke lyst til å være etterpåklok og si at varsellampene burde ha lyst klarere enn de gjorde. Her var det litt tvil og tro, og litt usikkerhet omkring beslutningsgrunnlaget er ikke noe uvanlig, sier statssekretær Ola T. Heggem (Sp) i Landbruksdepartementet.

I juni ga departementet klarsignal til Reindriftsforvaltingen om å begjære Boalvvir konkurs .

Vil ikke kritisere

Det samme departementet godkjente i 2006 et lån på to millioner kroner til selskapet. Tilsammen fikk Boalvvir fem millioner kroner fra Reindriftens utviklingsfond (RUF) etter at departementet ga grønt lys.

Det er Landbruksdepartementet som har ansvaret for reindrifta i Norge. Departementet så ingen grunn til å undersøke ståa i Boalvvir selv om det forelå informasjon om at selskapet var i trøbbel.

– Vi gjør vanligvis ingen store undersøkelser på egenhånd hvis det ikke er noen spesielle grunner for det, sier Ola T. Heggem til NRK.

Han ønsker ikke å kritisere RUF for å ha vært for ukritisk med å gi lån til Boalvvir.

– Det finnes alltid argumenter for og imot under en avveining, og det var det også i denne saken, sier Heggem.

Stanset drifta

Reindriftssjef Ellen Inga O. Hætta var i tvil om Boalvvir burde få nye millioner i gunstig lån i 2006. Likevel fremmet hun en positiv innstilling.

RUF-styret ble også gjort oppmerksomme på at selskapet led av mangel på økonomistyring. En prognose fra selskapets side var det viktigste grunnlaget for den positive behandlingen.

Selv om daværende styremedlem i RUF, Mariann Wollmann Magga, mente at forretningsplanene til Boalvvir var altfor optimistiske og ikke godt nok fundamentert, godkjente altså departementet lånet.

– Planene var urealistiske, sa hun til NRK i forrige uke .

Statssekretær Ola T. Heggem sier at initiativet om Boalvvir var godt i forhold til å få ned reintallet i Finnmark og få bedret markedssituasjonen for reinkjøtt.

Under et år etter at Boalvvir fikk det siste lånet fra RUF, ble drifta stanset fordi det ikke lenger var kapital.

Penger til undersøkelser

Departementet ga fullmakt til reindriftssjefen til å fremsette konkursbegjæring. Dette skjedde i slutten av juni, men det er enda ikke oppnevnt bostyre.

Landbruksdepartementet mener utgiftene til konkursbehandlingen må dekkes av Reindriftsforvaltningen. Det er satt av 43.000 kr til dette. Pengene skal blant annet brukes til å undersøke om det kan antas at det foreligger brudd på lover og regler.

– I en situasjon hvor det måtte foreligge slik mistanke, er det videre mulig å dekke nærmere undersøkelser gjennom Justisdepartementets særskilte garantiordning, skriver departementet i et brev til Reindriftsforvaltningen.

Statssekretær Ola T. Heggem avventer behandlingen til bostyret.

– Jeg skal ikke utelukke at departementet kan bidra med midler dersom det viser seg at det ikke er midler i boet for videre undersøkelser. Først må imidlertid bostyret gjøre sin jobb før vi tar stilling til det.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK