Hopp til innhold

– Dere er velkommen i dag, men uønsket i framtida

Kampen om et fjell i Nordland tilspisser seg. Samer fra to land nekter kinesiskeide Elkem å komme dit. – Vi vil ha dialog, svarer selskapet.

Samisk selvbestemmelse på Nasafjell. Olof Anders Kuhmunen og Sara Ajnnak.

SELVBESTEMMELSE: Reindriftssamene Sara Ajnnak og Olof Anders Kuhmunen på Nasafjell. De møtte norske myndigheter og Elkem med erklæring om samisk selvbestemmelse.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

– Dette er vår mark, og så lenge det fortsatt vil finnes planer for gruvedrift vil vi kjempe for å bevare landet vårt. I dag får dere vandre fritt her, men ingen maskiner eller andre aktiviteter er tillatt på denne marken fra nå av og i all framtid.

Denne beskjeden ga Sara Ajnnak til den store delegasjonen som besteg Nasafjell tirsdag. Hun representerer både svenske og norske reindriftssamer som bruker fjellet.

Næringsdepartementet behandler nå en søknad fra Elkem om ekspropriasjon, og befaringen er en del av dette.

Selskapet vil ha tilgang til de rike kvartsressursene på fjellet like sør for polarsirkelen gjennom tvangstiltak. Kvartsen skal brukes til blant annet produksjon av silisium. Produktet skal deretter benyttes i solcelleproduksjon.

Elkem: – Ingen kommentar

Men veien til forekomsten kan bli lang og vanskelig. Samene erklærer selvbestemmelse i området.

– Jeg håper vi har sendt et tydelig signal til de som er her i dag, om at gruvedrift ikke er velkommen hit, sier Ajnnak.

– Men vil ikke en erklæring om selvbestemmelse være i strid med norsk lov?

– Dette er i strid med samiske rettigheter og internasjonale konvensjoner om urfolksrettigheter. Det er drastisk og dramatisk å erklære selvbestemmelse, men det er også dramatisk å slå ut alt liv som finnes her av noen som skal eksistere i noen få år, svarer Ajnnak.

Nasafjell er et svært viktig område for både reindriftsutøvere fra Norge og Sverige. I løpet av året er om lag 40 000 rein innom fjellet. Det karakteriseres som en oase for reinen.

Representantene fra Elkem som deltok i befaringen, ønsket ikke å si noe om samenes aksjon på Nasafjellet tirsdag.

– Vi har ingen kommentarer til det, svarte Elkems prosjektleder Geir Kjelland.

– Hvorfor ikke?

– Vi har ingen kommentarer til det, gjentok Kjelland.

Ønsker dialog

Elkems advokat Tor Gjesseth ga imidlertid uttrykk for at de ønsker dialog med reindriftssamene.

– Vi kommer til å sette oss ned i det øyeblikket dere ønsker det. Da vil vi spille med helt åpne øyne og ører. Det kan godt være at vi hadde det travelt i utgangspunktet, men vi har i den siste uttalelsen sagt at vi ønsker en dialog og forhandlinger så fort som mulig, sa han.

Advokat Tor Gresseth fra Elkem

DIALOG: Elkems advokat Tor Gresseth sier de er villig til å møte reindriftssamene når som helst.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Reindriftssamenes advokat Jon Andreas Lange syntes dette en merkelig tilnærming.

– Jeg mener man skal utrede før man forhandler og før man søker om ekspropriasjon. Elkem kjører likevel full fart med ekspropriasjon og driftskonsesjon, og så sier dere at dere er villig til å snakke litt med reindriften. Dere sier to forskjellige ting nå. Men dere vil ikke stoppe prosessen, kommenterte Lange overfor Elkem under befaringen.

Næringsdepartementet kan ikke si noe om når de blir ferdige med behandlingen av Elkems søknad. I oktober vil en ny rapport om konsekvensene for reindrifta foreligge.

– Etter det vil vi jobbe så raskt som mulig, men samtidig er dette en enkeltsak som skal konsulteres med Sametinget. Vi må ha respekt for disse prosessene og den tiden det tar, sier avdelingsdirektør Sigrid Dahl Grønnetvet i Næringsdepartementet.

Nasafjellet.

AKSJON: Samer fra Norge og Sverige tok imot Næringsdepartementet, Elkem og andre berørte parter. Tirsdag var det befaring på Nasafjell.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Korte nyheter

  • Sámi muséa Siida lea jagi eurohpalaš muséa

    Bálkkášupmi man «European museum of the year Awards» juohká, vuittii Siida muséa Anáris.

    Jury čállá earet eará ahte «musea lea čájehan earenoamášvuođa dan rabas, searvvaheaddji searvadahttinproseassas, mii buktá ođđa vejolašvuođaid sihke sámi álbmogii ja viidát álbmogii čatnat vássánáiggi ja dálááiggi oktii.

    Dohkkehettiin iežaset vuoigatvuođa eaiggáduššat álgoálbmogiid eatnamiid juridihkalaš dásis ja Sámi parlameanttaid kultuvrralaš iešmearrideami gaskaoapmin, de musea maid nanne viidábut digaštallamiid das mo álgoálbmogat, sihke Eurohpás ja máilmmiviidosaččat, galget divodit eatnamiid. Musea lea beaktilis veahkki das ahte olbmot besset áddet kultuvrralaš dialoga ja álgoálbmogiid rolla ođđaáigásaš dáhpáhusain, ja seammás viiddida gussiid máhtu ja ipmárdusa álgoálbmogiid servodatlaš čuolmmaid birra.»

    Sámi musea Siida lea Suoma beali sámiid našuvnnalaš musea, áidna dohkkehuvvon eamiálbmotkultuvra Eurohpás.

    Dát lea áidna musea Suomas mii aktiivvalaččat čohkke Sámi kulturárbbi dainna lágiin ahte seailluha, suodjala ja čájeha Sámi konkrehtalaš ja ii-materiálalaš kulturárbbi ja čađaha čoakkáldagaide vuođđuduvvi dutkama.

    Siida museum, Finland
    Foto: Ilkka Vayryneninfo / Siida sámi museum
  • 39 duššan dulvái Brasilas

    Garra arvvit Lulli-Brasila Rio Grande do Sul guovllus lea dahkan ahte 39 olbmo leat duššan, ja vel 68 leat ain jávkosis.

    Nu čállá AP.

    Siviilasuodjalus Brasiilas dajai bearjadaga ahte arvvit duššadit gávpogiid ja leat bággen duháhiid vuolgit ruovttuineaset.

    Guovllus maid ásset eamiálbmogat, geaidda maid čuohcá garrasit, čállá AP.

    Dát lea njealját jápmadulvi Brasilas jagis, maŋŋil dulvadeami suoidnemánus, čakčamánus ja skábmamánus 2023 ja dat godttii oktiibuot 75 olbmo.

    Brasiila geologiijadoaimmahat muitala ahte dát lea vearrámus dulvi man sii leat registreren goassige.

    Muhtun gávpogiin lei čáhci alimus dásis dan rájes go registreremat álge measta 150 jagi dás ovdal, čállá lágádus.

    A highway is partially submerged by flood waters caused by heavy rains, in Porto Alegre, Rio Grande do Sul state, Brazil, Friday, May 3, 2024.
    Foto: Carlos Macedo / AP Photo
  • Over 130 skader etter Nato-øvelse i Norge

    28 skader på husdyr og to meldte skader på dyrket mark er blant de 130 skadene som er meldt inn etter Nato-øvelsen Nordic Response i mars.

    Over 20.000 soldater fra 13 land deltok i øvelsen Nordic Response fra 3. til 14. mars, som ble gjennomført i nordlige deler av Norge, Sverige og Finland.

    Totalt er det meldt inn 131 skader i Norge så langt som følge av øvelsen, skriver Nationen. Det er meldt inn flest skader på materiell, veier og husdyr, og det kommer fortsatt inn nye meldinger om skader, opplyser Bø.

    – Jeg syns det er en normal mengde. Når folk nå har fått summet seg litt, og snøen begynner å forsvinne, så vil det nok komme mer. Samtidig, når jeg tenker på hvor stor øvelse det var, er det nok litt mindre enn normalt, sier Marianne Rygh Bø, miljøvernoffiser i Forsvaret.

    Skadene på husdyr som er meldt inn, dreier seg hovedsakelig om reinsdyr, opplyser Bø.

    – Vi hadde blant annet en hendelse med et helikopter som fløy feil, fordi piloten misforsto hvor de kunne fly. Så flere av sakene gjelder en hendelse. Det er tilfeller der rein er blitt spredt, eller er blitt blandet sammen, sier Bø.

    (©NTB)