Hopp til innhold

Reindriftsadvokat: – Ingen vil lenger våge å bringe inn en sak for Utmarksdomstolen

Advokat Geir Haugen antar at konsekvensen av en foreslått endring i finnmarksloven blir at i løpet av få år vil både Finnmarkskommisjonen og Utmarksdomstolen bli nedlagt.

Advokat Geir Haugen

Advokat Geir Haugen

Foto: NRK/Brennpunkt

Justisdepartementet har sendt et forslag om å endre Finnmarksloven ut på høring . Departementet vil nå sjekke stemningen rundt det å kutte i kravet til at staten dekker saksomkostningene og advokatutgiftene til partene som havner i Utmarksdomstolen, som er ankeinstansen til Finnmarkskommisjonen.

I fjor brukte utmarksdomstolen opp budsjettet sitt ved å legge ut for høye advokatkostnader. Nå ønsker staten selv å ta regningen og ikke belaste Utmarksdomstolens budsjett, men med visse forbehold.

Det er denne lovendringen som nå kan gjøre det vanskelig for folk å klage inn sakene sine.

Private parter kan risikere å måtte betale selv

Advokat Geir Haugen i advokatfirmaet Brønner & Co DA har hatt advokatpraksis siden 1978. Den dominerende sakstype har vært reindriftssaker. Han har skrevet høringssvar til departementet .

Haugen mener at endringsforslaget innebærer at de private parter ved tap for Finnmarkskommisjonen ikke får dekket sine utgifter til juridisk bistand av staten for Utmarksdomstolen.

Han mener også at de kan risikere ved tap for Utmarksdomstolen å måtte betale Finnmarkseiendommens omkostninger.

Videre vil det være en risiko for at de må bære sine egne omkostninger selv om de vinner saken, mener Haugen.

Tror ingen vil våge å bringe en sak inn for Utmarksdomstolen

Han antar at konsekvensen blir at i løpet av noen få år vil kommisjonen og Utmarksdomstolen bli nedlagt.

– Hvis justisdepartementet får gjennom sitt syn der, at man skal endre omkostningsbestemmelsen til å bare gjelde dekning av omkostninger når private parter har vunnet fram ovenfor Finnmarkskommisjonen, så innebærer det faktisk at det blir slutt på hele rettsinstitusjonen. Ingen vil tørre å bringe inn en sak for Utmarksdomstolen hvis man risikerer å betale millioner i saksomkostninger, sier Haugen til NRK.

En åpenbar konsekvens etter hans syn vil være at Utmarksdomstolen bare får til behandling de saker hvor de private parter har fått medhold i kommisjonen, i tillegg til noen få saker av prinsipiell karakter og hvor det gjør seg gjeldene «særlige hensyn».

Mener lovforslaget må trekkes tilbake

Haugen mener at det vil være folkerettsstridig å innføre en ordning som innebærer en økonomisk risiko.

I tillegg mener han at hvis lovforslaget blir vedtatt får en i Finnmark en annen ordning når det gjelder dekning av utgifter til juridisk bistand enn i resten av landet hvor en i tilsvarende saker har fått dekket utgiftene til advokat uansett sakens utfall.

Derfor mener han at lovforslaget må trekkes tilbake.

Haugen tror at utfallet av Stjemøy-saken vil ha stor betydning for Utmarksdomstolens fremtid. I dag ble det kjent at Stjernøy-saken skal opp i Høyesterett . Haugen foreslår derfor at lovforslaget blir stilt i bero til Stjemøy-saken er rettskraftig avgjort.

«Jeg kan opplyse at hvis saken for mine private parter får et negativt utfall i Høyesterett vil sannsynligvis saken bli bragt inn for ILO og eventuelt Haag-domstolen. Det samme gjelder for lovforslaget, som jeg overveier å bringe inn for ILO i løpet av noen få dager.»

Høringsfristen er satt til 1. februar 2016.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK