Hopp til innhold

Rådmannen: – Tysfjord må kutte enda mer

I fjor vedtok Tysfjord kommune økonomiske tiltak på 15 milllioner kroner. Nå må de frem med sparekniven igjen.

Konrad Sætra

FLERE NEDSKJÆRINGER: Rådmann i Tysfjord, Konrad Sætra, foreslår å lete frem sparekniven igjen.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

– Tysfjord har en meget alvorlig og kritisk økonomisk situasjon. Det er fire kommuner i Nordland som sliter veldig mye, og vi er en av disse.

Det sa rådmann Konrad Sætra i gårdagens formannskapsmøte i Tysfjord.

– Fortsetter vi denne utviklingen vi har nå uten ytterligere nedskjæringer så vil vi gå mot et betydelig underskudd også i 2015.

– I verste fall går det mot et underskudd på ni millioner kroner, anslår Sætra.

Flere år med underskudd

Robek-kommunen Tysfjord i Nordland har i flere år slitt med store underskudd.

I fjor vedtok kommunestyret en plan for hvordan de skal forbedre situasjonen ved å blant annet kutte ti millioner kroner i årets budsjett og øke inntektene med fire millioner.

Tiltakene går for eksempel ut på å fjerne cirka 15 stillinger, flytte eldre til andre steder i kommunen og øke kommunale skatter og avgifter.

Men situasjonen ser ikke ut til å forbedre seg tilstrekkelig i år.

Nye nedskjæringer

Konrad Sætra har klare planer for hvordan denne situasjonen kan løses.

– Det som er mitt forslag nå er at vi nå gjennomfører en omfattende gjennomgang av pleie og omsorg med sikte på utgiftsreduksjoner.

– For det andre må kommunestyret komme opp med nye omstruktureringstiltak på tre, fire, fem millioner kroner på årsbasis. I allefall. Dette kommer i tillegg til de som allerede er foreslått.

Utsatte tiltak

Og det ser ut til at enkelte av tiltakene som ble vedtatt i fjor ikke er gjennomførbare.

– Vakansestyringen har ikke gitt den effekten som vi hadde håpet på, opplyser rådmann Konrad Sætra.

– Tiltaket med å flytte eldre fra Storjord til Drag måtte vi utsette fordi det ikke var mulig å gjennomføre innenfor fristen vi har satt oss.

Korte nyheter

 • Máŋggas boikohttejit Freia

  Máŋga fitnodaga leat dán vahkku dieđihan ahte sii heitet vuovdimis Freia-buktagiid. Dáid gaskkas leat earret eará girdifitnodagat SAS ja Norwegian, Strawberry hoteallat ja Norgga turistasearvi (DNT).

  Sivvan boikohttemii lea ahte Ukraina antikorrupšuvdnaeiseváldi almmuhii dán vahkku čáhppeslisttu fitnodagain mat veahkehit ruhtadit ruošša stáhtakássa. Freia eaiggát Mondelez lea okta dain.

 • Øker bemanningen i kampen mot fiskesmugling

  Tollvesenet øker bemanningen ved Narvik/Bjørnfjell tollstasjon for å forhindre smugling av fisk over grensa, skriver Fremover.

  Smugling av fisk er et utbredt problem. Utenlandske turister har lov til å ta med seg 18 kilo hvitfisk ut av Norge, men hvert år stoppes mange turistfiskere med for mye fisk i bagasjen.

  For eksempel stoppet tollerne i Junkerdalen en bil med over 700 kilo fisk i mars.

  – Fisk er et satsingsområde for Tollvesenet, sier seksjonssjef ved tollstasjonen Reidar Krogstad til Fremover.

  Dersom du blir stoppet med for mye fisk på vei over grensa, er startboten på 8.000 kroner. Videre øker boten med 200 kroner per kilo.

  – Men det virker som om bøtene ikke svir nok. Det mest absurde er at noen av de som blir tatt, betaler bøtene kontant. Når de kan cashe ut på den måten, er det fristende å tro at de gambler på at de kan bli tatt. Jeg tør ikke tenke på hvor mye de som ikke har blitt tatt ellers, har fått med seg ut av landet, sier Krogstad til avisen.

  Filetbeslag på Bjørnfjell tollsted
  Foto: Narvik tollsted
 • Topp nummer 9 for Kristin Harila

  Klatreren Kristin Harila og Tenjen Sherpa nådde toppen av verdens åttende høyeste fjell i natt. Manaslu i Nepal rager 8163 meter over havet, og er fjell nummer 9 i Harilas verdensrekordforsøk. Nå gjenstår fem topper over 8000 meter. Harila og laget hennes har fire måneder på seg til å slå den gamle rekorden, men de har allerede annonsert at de vil gjøre det på vesentlig kortere tid – kun tre måneder i alt.

  Kristin Harila, her i Katmandu tidligere denne måneden, siktet mot verdensrekord.
  Foto: Niranjan Shrestha / AP